Ziua când Dragnea i-a năucit pe șefii marilor companii petroliere

Ziua de luni, 9 iulie, s-a votat în Camera Deputaților actul normativ cu cea mai mare miză din istoria Parlamentului. Este vorba de legea offshore, care reglementează activitatea de explorare si exploatare a resurselor de gaze și petrol de pe platoul continental românesc al Mării Negre. Ceea ce s-a întâmplat la Cameră în cea de-a doua parte a zilei este demn de un scenariu de film adevărat, cu ambuscade, cu induceri în eroare și cu surprize colosale, iar în rol principal au fost Liviu Dragnea, șeful comisiei de Industrii, Iulian Iancu, și șefii a trei dintre companiile petroliere direct implicate în operațiunile de pe Marea Neagră: Christina Verchere (OMV Petrom), Richard Tasker (ExxonMobil), Mark Beacom (Black Sea Oil and Gas, adică The Carlyle).

În jurul orelor 15, aveau să debuteze lucările ședinței comune a comisiilor reunite de buget, industrii și administrație pe marginea Legii 33/2018. Actul normativ a fost votat deja în Senat „după chipul și asemănarea” companiilor petroliere, adică nu s-a inclus niciun impozit pe veniturile suplimentare iar valoarea redevențelor a fost menținută, adică la un nivel scăzut. După aceea au apărut în spațiul public tot felul de informații cum că în Camera Deputaților, camera decizională, vor fi introduse amendamente care vor corecta „eroarea” de la Senat și anume că pe mare vor fi aplicate cotele de impozit de pe uscat, și anume 80% impozit pentru tot ce trece de prețul de 85 lei/MWh. Concesionarii amintiți, adunați într-o asociație, au contestat îndelung această variantă, iar „patronii” lor politici, precum Departamentul de Stat a făcut lobby puternic pentru renunțarea la ea. Luni, prima oră de ședință, prezidată de Iulian Iancu, a decurs liniștit, multe dintre doleanțele companiilor fiind rezolvate, inclusiv renunțarea la obligația de a avea autorizație de construcție pentru o conductă trecută pe tarlaua cuiva. Se construiește conducta (se presupune subteran) pe proprietatea omului, apoi se merge la Primăria locală și se ia autorizație.

După o oră de discuții, începe rumoarea în sală. Se aude că Liviu Dragnea, șeful PSD, a anunțat ceva foarte important. Pe telefoanele celor din sală încep să apară capturi după planșele prezentate de liderul pesedist într-o conferință ținută la grupul PSD din Cameră și care prezintă propunerea partidului pentru taxarea operațiunilor offshore (pe mare). Pe planșa din stânga, se prezintă varianta votată de Senat (adică „așa nu”), care stipula înghețarea fiscalității pe parcursul exploatărilor, impozit zero pe veniturile suplimentare (exact cum au cerut petroliștii), vânzarea 100% a gazelor prin contracte bilaterale (asta putea să ducă la vânzarea completă a acestora în străinătate), și redevențele nemodificate. Pe planșa de alături, sunt trecute o serie de procente, praguri, sume de miliarde, totul complicat, dar rezumate de Dragnea ca fiind ceea ce PSD intenționează să introducă prin lege, chiar în seara de luni, în plenul Camerei. În varianta sa, nu se mai impozitează cu 80% venitul suplimentar de peste 85 lei/MWh ci cu mai puțin. Se coboară pragul până la 45,71 lei/MWh și se introduce un impozit de 30% pe diferențele dintre 85 lei/MWh și 45 lei/MWh. Apoi se adaugă câteva praguri și procente pentru veniturile suplimentare pentru ce sare de 85 lei/MWh. În plus, șeful PSD a prezentat și impactul financiar al variantei sale de lege: 17,8 miliarde de dolari pe care România îi va primi ca urmare a exploatării gazelor din Marea Neagră. Planșele lui Dragnea au apărut și pe smartphonurile celor care participau la ședința reunită a comisiilor. Șefii companiilor petroliere, nefiind români, n-au înțeles ințial nimic. Consilierii români ai acestora au început să dea telefoane în stânga și în dreapta telefoane să priceapă prezentarea lui Dragnea. Pe măsură ce se prindeau de respectiva variantă, ei le comunicau celor trei șefi. Jurnaliștii prezenți în sală au surprins schimbarea la față a acestora, de la starea de liniște de la început la cea de panică. Pe acest fond, vine amendamentul suprem, cel adus de Iulian Iancu, adică exact cifrele lui Dragnea. Nu a fost impozit de 80% pentru tot ce sare de prețul de 85 lei/MWh ci mai mic. Dar nu zero, așa cum au sperat petroliștii. “După ceea ce am văzut că s-a întâmplat astăzi aici ne îndepărtăm de a adopta o decizia finală favorabilă de investiție”, a declarat Verchere. OMV Petrom și ExxonMobil au anunțat că au găsit resurese considerabile în apele adânci ale Mării Negre dar nu au luat decizia exploatării acestora, așteptând legea offshire. Comisiile au votat aceste schimbări și actul normativ a mers seara în plen unde, la ora 21.38, 175 de deputați de la PSD, ALDE, UDMR și trei de la minorități au votat pentru. S-au abținut 17 liberali, 12 reprezentanți ai USR și un deputat de la minoritățile naționale. Au fost 30 de voturi contra, de la PNL, USR și PMP.

Opoziția a acuzat lipsa de transparență la o lege cu un asemenea mare impact. Cei de la USR au invocat cu jumătate de gură nivelul ridicat al impozitului pe veniturile suplimentare. Însă, varianta lui Dragnea este atât de complicată și greu de cuantificat acum. Dacă unele concesii făcute companiilor petroliere făcute la începutul dezbaterii comsiilor reunite, precum cea cu autorizația de construcții, seamănă cu lumea a treia, pragurile și procentele lui Dragnea par a fi opera unor țări avansate din punct de vedere fiscal. De altfel, Guvernul României lucrează îndeaproape cu marile firme de audit, așa numitele Big Four, în chestiuni de fiscalitate etc. Una dintre aceste companii, Deloitte, a prezentat recent un studiu, făcut la cererea petroliștilor implicați în operațiunile din Marea Neagră, prin care se arată câștigurile pe care le-ar obține România dacă taxarea va fi prietenoasă cu cei care scot gaze din adâncul mării. Deloitte deține informații despre zăcăminte, producții, investiții etc chiar de la companii. Evident, că a fost vorba de operațiune de lobby pusă la cale de concesionari. Toată această construcție a căzut luni când de la așteptarea pentru un zero impozit pe veniturile suplimentare s-a ajuns la niveluri de 30% în sus. Din acest punct de vedere, cei trei șefi de companii au eșuat în demersul lor de a scoate maxim din România și probabil că vor avea de dat niște răspunsuri companiilor mamă și acționarilor acestora.

La prima vedere, pragurile de impozit votate de Camera Deputaților elimină suprataxa de 80% ceea ce înseamnă mai puțini bani când cotația barilului de țiței, de care ține cont piața mondială a gazului, este mare, dar mai mulți bani când este mai scăzută. De asemenea, pragurile lui Dragnea asigură faptul că nu se va extrage gaz în exces atunci când prețul e scăzut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

21 de Comentarii

  1. Interesanta evolutie. Dragnea le-a cam dat peste bot „patronilor” politici ai marilor companii. Dupa ce il tavalesti ca si corupt cu ajutorul lui Kovesi mai vrei sa fie si cumintel cu marile companii? Penibili domnii! daca cei mari sunt atat de suparati inseamna, clar si fara echivoc, ca legea este buna … pentru Romania. Daca s-ar fi vrut negocieri serioase ele trebuiau facute serios, mai ales de catre marile companii, nu tratand Romania ca o tara bananiera. Uite ca mai sunt si oameni care au cojones prin Ro. Nu-mi place in mod special Dragnea dar, cu miscarea asta incep sa-mi schimb parerea despre el. Numai niste tradatori de tara ar putea sustine ce vor marile companii. Si la aur ar trebui lucrat. Redeventele de 4% sunt de-a dreptul ordinare. Cei care au aprobat asa ceva ar trebui trasi la raspundere. Daca USR si PNL ridica glasul se va vedea clar ce interese reprezinta. Ele nu sunt absolut deloc ale Romaniei. Nu-mi dau seama cat de romani sunt tefelistii dar astept sa-i vad in strada luptand pentru interesele multinationalelor.

  2. sa fi fost scopul manifestatiilor rezist? sa i linistit dragnea si apoi sa i fi lovit pe la spate in moalele capului?

  3. Prima varianta a fost un draft amarat,de la fratii ALDE, bisnitarii famigliei,a doua varianta a venit via Ambasada Teldrum din orasul Busolei functionale,si i-a dat cu plus lui Dragnea !Si peste 10 ani,la eliberare,il vom intreba de ce suntem tot saraci,ca nu vrea nimeni sa ne spuna !Stiati ca Orlando are,pe bune o datorie la ANAF de 15.000 de euro echivalent lei tramvai?Cum ramane cu amnistia fiscala,alta panama?!

  4. Lovitura naucitoare a primit-o Romania! Unde sunt redeventele?! Unde este procentul din cantitatea de gaz extrasa care trebuie sa revina Romaniei gratis pentru consumul intern?!Dragnea de fapt a dat gazul Romaniei rusilor si ungurilor. Dragnea s-a suparat pe companiile americane si a facut sluj in fata rusilor de la Lukoil si Gazprom. Scrie si in articol ca potrivit legii lui Dragnea exista riscul ca toate gazele sa merga la export si romanii sa ramana cu buza umflata!

    • „Scrie si in articol ca potrivit legii lui Dragnea exista riscul ca toate gazele sa merga la export”
      Scrie asta doar pentru analfabeti. Pentru cei care au absolvit clasa a 3-a asa ceva nu apare in articol.

  5. Nu sunt atat de optimist precum autorul acestui articol.
    Din textul citit am inteles ca veniturile suplimentare provenite din preturile de vanzare intre 45,71 si 85 de lei/kWh sunt impozitate cu 30% iar cele provenite din preturile de vanzare intre 85 si 100 lei/kWh cu doar 15%??? Adica ce sa inteleg? Ca avem un sistem de impozitare progresiva cu progresie negativa? Cu alte cuvinte intre 85 si 130 cota de impozitare este mai mica! Nu vi se pare al naibi de ciudat. Pentru a ma face inteles am facut urmatoarele calcule:
    Sa consideram ca pretul de vanzare este de 145 de lei, deci impozitul suplimentar se aplica pe aproximativ 100 de lei. Daca se aplica un procent constant de 30% pe toata aceasta valoare avem
    100*0.3= 30 de lei impozite.
    In schimb daca se aplica schema prezentata de PSD avem
    40*0.3+15*0.15+15*0.20+15*0.25+15*0.3=25,5 lei impozite
    Ati prins schema? Impozitele scad!
    Adica de ce nu lasa macar 30% impozit orice ar fi!
    O sa merg cu calculul mai departe pentru a ma face mai bine inteles
    Sa consideram ca pretul de vanzare este de 190 de lei, deci impozitul suplimentar se aplica pe aproximativ 145 de lei. Daca se aplica un procent constant de 30% pe toata aceasta valoare avem
    145*0.3= 45,3 de lei impozite.
    In schimb daca se aplica schema prezentata de PSD avem 40*0.3+15*0.15+15*0.20+15*0.25+15*0.3+15*0.35+15*0.40+15*0.45=45,3 lei impozite
    Surprize!
    Abia in cele mai optimiste scenari cu pret de vanzare de peste 190 de lei pe MWh ne intoarcem la procentul de impozitare agregat de 30%. Deci, toata schema cu impozitare progresiva este praf in ochi!
    Cum se poate interpreta asta?
    Ca in fapt s-au facut concesii petrolistilor exact pe intervalul de preturi asteptate, de pana la 145 lei/kWh.!!!
    Dragnea ne prezinta sume care per total cresc si tot cresc dar in realitate impozitarea scade si iar scade!!!!
    Pare mai degraba un troc, un compromis si nicidecum o victorie

    • 15% plus cei 30% initiali. Asta intre 85-115 lei megawat/ora.La fecare prag se adauga 15% peste cei initiali. 30+15+15+15+….pana la cei 190 de lei megawat.

    • a) 30% din venitul suplimentar pentru preţurile de până la 85 lei/MWh inclusiv;

      b) 15% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 85 lei/MWh și 100 lei/MWh inclusiv;

      c) 20% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 100 lei/MWh și 115 lei/MWh inclusiv;

      d) 25% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 115 lei/MWh și 130 lei/MWh inclusiv;

      e) 30% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 130 lei/MWh și 145 lei/MWh inclusiv;

      f) 35% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 145 lei/MWh și 160 lei/MWh inclusiv;

      g) 40% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 160 lei/MWh și 175 lei/MWh inclusiv;

      h) 45% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 175 lei/MWh și 190 lei/MWh inclusiv;

      i) 50% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri care depăşesc 190 lei/MWh.

  6. USR, care moarede grija Ro si lupta impotriva coruptiei, s-a ABTINUT!!!!

  7. exista un singur raspuns la aceasta intrebare: afirmativ!mai trebuie cuplate la asta vehementele meeting-uri de protest infata Palatului Victoria cu anchetarea PM,pentru inalta tradare.
    concluzia:mai intai recomanzi calduros inchiderea petrochimiei(rapoartele Bechtel si USAID din anii’90,apoi privatizezi/inchizi unitatile petrochimice , iar in finalul glorios,finis coronat opus,darami guvernul si iei gazele 100% .asta a fost planul,nu? aplicat cu success in toate tarile Lumii a 3-a.

  8. Iarăși PSD se face că face ceva exact ca la mărirea salariilor concomitent cu trecerea contribuțiilor la angajat. Este doar un joc de cifre care pune răbdarea celui care încearcă să calculeze la încercare. Una peste alta companiile nu pierd nimic iar noi rămânem ca de obicei cu buza umflată.

  9. Mda.
    Dragnea e un corupr.
    Atunci cum sunt USRistii ?

    Si aia Verchere suntem o tara libera. De nu- i place sa caute gaze in lacul Balaton!

  10. Iar a pus-o Dragnea de o smechereala si un spectacol a la Teleorman in cardasie cu americanii care i-au dat capul lui Kovesi la schimb si prostimea a dat pe spate. Ma surprinde domnule Matei ca nu va alarmeaza inlocuirea redeventelor cu niste taxe si impozite ridicole pe care intr-o tara in care incepand cu ministrul de finante Orlando si presedintele tarii si terminand cu companiile de stat sau private ca Tel Drum si multinationalele nimeni nu le plateste cu exceptia romanului obisnuit. In ciuda supararii ca praf in ochii prostilor Exxon, Gazprom, Chevron, OMV si ceilalti, nu vor pleca, vor exploata gazele si nu vor platii nicio taxa, de abia astept sa vad cum va alerga ANAF-ul dupa companiile astea straine sa le execute silit! Bogata tara Romania, pacat ca e locuita de prostimea amatoare de circ!

  11. Adevarul doare rau,rau de tot!Desigur,matematica este grea,plesneste capul cand dai de ea.Mult mai simplu si pe intelesul gandirii anarhice este „coruptia ucide” acoperind cu multe vorbe pline de demagogie marsul perfid al interesului oneros al investitiilor off-shore.Au multi partizani, in Romania, Exxon,Chevron,Gazprom,chiar si ambasadele care protesteaza,dar sunt si „misu”,si „Ghita Bizonu”,si „Grivei Radu”si toti care- dai si lupta-,fara a intelege ca „prostia ucide”.

  12. Mai baieti, va rog sa va treziti!
    Nu este decat o incercare a lui Dragnea de a evita un veritabil dezastru personal iar pentru ca acest lucru sa-i reuseasca el le scumpeste afacerea celor care au legaturi cu oamenii pe care el ii doreste prieteni si nu dusmani: bate saua ca sa priceapa iapa!
    Daca vreunui roman cu mintea neratacita ii trece cumva prin cap ca Dragnea face ceva pentru pentru binele Romaniei atunci ii atrag atentia ca:
    1) dupa o campanie nationalista el a vrut sa numeasca o turcoaica premier;
    2) a antagonizat o tara intreaga;
    3) dincolo de unele modificari absolut necesare, abuzul facut prin legile justitiei e un dezastru pentru tara;
    4) sub PSD-ul condus de el, nu s-a produs nici macar o incercare de reviriment in societate;
    5) tot ceea ce face ca sa-si scape pielea proprie nu produce decat pierderi uriase de imagine pentru toata tara care va trebui sa plateasca ani si ani de zile pentru recuperarea prejudiciului;
    6) toate politicile sale fiscale si economice scumpesc viata oricui;
    7) nu in ultimul rand, dar in cel mai tragic rand, indatorarea in strainatate ne-a inscris deja pe o traiectorie similara cu a Greciei si nu e decat o problema de timp pana cand ne vom sparge dintii intr-o situatie identica.

  13. Trebuia sa le zica Dragnea: Mai gentlemeni noi e corupti asa ca mai bine asteptati 50 de ani pana devenim curati ca lacrima si va putem aproba legea asta. Pana atunci nu se poate ca ne-a zis ambasadorii ca parlamentul nostru de romani e nosol si sa nu ne grabim cu legile.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.