Cu pâra la Comisia de la Veneția

PNL a trimis o scrisoare de informare către Comisia de la Veneția, în care spune că ministrul Justiției, Tudorel Toader, s-a folosit de calitatea de membru al acestei Comisii pentru a justifica adoptarea proiectelor legislative controversate.

„Partidul Național Liberal, în calitate de inițiator la nivelul Adunării Parlamentare al Consiliului Europei al demersurilor care au dus la sesizarea Comisiei de la Veneția de către Comisia de Monitorizare a APCE asupra modificărilor aduse Legilor Justiției din România, ne considerăm îndreptățit moral să vă aducem la cunoștință următoarele aspecte privitoare la evoluția modificărilor legislative din țara noastră, operate printr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului (92/2018), inițiată de ministrul Justiției, Tudorel Toader. În primul rând, învederăm faptul că domnul Tudorel Toader, actual ministru al Justiției, s-a folosit în repetate rânduri – atât domnia sa, cât și reprezentanții majorității guvernamentale – de calitatea de membru al Comisiei de la Veneția pentru a legitima public soluții legislative cel puțin controversate”, se arată în scrisoarea trimisă către Comisia de la Veneția.

Printre proiectele legislative enumerate în documentul adresat oficlialilor europeni, se numără Ordonanța de urgență 92/2018 privind legile justiției, adoptată luni.

„În cazul OUG 92/2018 ministrul Justiției, Tudorel Toader, a justificat adoptarea ordonanței de urgență prin faptul că a avut discuții prealabile cu reprezentanți ai Comisiei de la Veneția. În acest sens, ministrul Justiției a lăsat să se înțeleagă faptul că există o formă convenită a modificărilor pe care urma să le opereze în cazul Legilor Justiției prin Ordonanță de Urgență, folosindu-se în acest mod de prestigiul Comisiei de la Veneția pentru a acredita la nivelul opiniei publice românești faptul că modificările aduse nu vor afecta sistemul judiciar, ci vor implementa recomandări ale Comisiei de la Veneția din raportul preliminar dat publicității în 13 iulie 2018”, se arată în scrisoare.

Liberalii precizează că, în justificarea actului normativ menționat, sunt invocate recomandările Comisiei de la Veneția.

„De altfel, chiar în preambulul Ordonanței de Urgență 92/2018, unde este justificată emiterea actului normativ, este invocată implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția în legislația românească. Este important de menționat faptul că, potrivit procedurii legislative din România, actele normative care vizează sistemul judiciar trebuie să beneficieze de avizul Consiliului Superior al Magistraturii, cu atât mai mult atunci când vizează chiar această instituție. Or, adoptarea OUG 92/2018 s-a făcut înainte de a fi primit un aviz din partea CSM, fie pozitiv, fie negativ, în condițiile în care proiectul actului normativ a fost înaintat CSM vineri, 12 octombrie, iar OUG a fost adoptată de Guvern luni, 15 octombrie. De altfel, această conduită a Guvernului, precum și a majorității guvernamentale este recurentă în raport cu Consiliul Superior al Magistraturii”, prevede scrisoarea adresată Comisiei de la Veneția.

Liberalii afirmă că, în realitate OUG pentru modificarea legilor justiției atinge doar două dintre recomandările Comisiei de la Veneția.

„Ordonanța de Urgență 92/2018 atinge în mod real doar două dintre recomandările din Raportul preliminar al Comisiei de la Veneția, respectiv mecanismul de pensionare anticipată a magistraților a cărui aplicare a fost amânată cu 1 an de zile și acordarea dreptului de vot în plenul CSM a membrilor care nu fac parte din corpul magistraților – reprezentanți ai societății civile. În cazul celorlalte recomandări fie nu sunt operate niciun fel de ajustări legislative, fie sunt denaturate recomandările Comisiei de la Veneția (Ex: mecanismul de numire în funcție a procurorilor de rang înalt, înființarea secției speciale privind anchetarea magistraților, revocarea membrilor CSM prin retragerea sprijinului, restricțiile privind libertatea de exprimare a magistraților, infirmarea soluțiilor procurorului de caz pe motive de netemeinicie)”, arată scrisoarea trimisă de PNL.

De asemenea, PNL arată că Guvernul a stabilit că procurorul șef al secției va fi numit de președintele CSM, nu de către plenul CSM.

„Nu în ultimul rând, atragem atenția că printr-o Ordonanță de Urgență anterioară (nr. 90/10.10.2018), în contradicție cu recomandările Comisiei de la Veneția, Guvernul a adoptat măsuri imediate pentru operaționalizarea secției speciale de urmărire a infracțiunilor magistraților din cadrul Parchetului General. Prin același act normativ, Guvernul a stabilit că procurorul șef al secției va fi numit de către președintele CSM, și nu de către plenul CSM. Totodată, semnalăm ca și în cazul Ordonanței de Urgență nr. 90/10.10.2018, Guvernul a folosit pretextul respectării recomandărilor Comisiei de la Veneția”, se mai arată în scrisoarea liberalilor.

Scrisoarea este semnată de președintele PNL, Ludovic Orban, și „are un caracter de informare pentru distinșii membri ai Comisiei de la Veneția înainte de comunicarea raportului final asupra modificărilor aduse Legilor Justiției din România”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Nu i-a ajuns lui Orbanel ca s-a acoperit de ridicol cu incriminarea lui Dancila.De unde naiba au iesit toate ciudateniile astea umane care scriu prostii pe la foruri europene?

  2. PNL este singurul partid care , pânà acum , susine canditatura la presedentie a actualului presedine !
    Pare bizar cà un astfel de sustinàtor nu deranjeazà pe consilierii presedintelui !
    Pentru cà presedintele nu pare de loc deranjat ! Cu toate declaratiile aberante ale lui Ludovic Orban , presedintele gàseste personajul Orban frecventabil amical! Sigur presedintele stie ce face ! S-ar zice cà nici nu-i pasà de eventualele sondaje defavorabile
    partidului sàu de inimà si fidelitate !El este si va fi presedinte ! Îl alege PNL ? Este suficient!

  3. asta fac numai nevolnicii şacali mâncători de resturi menajere, care îşi înfruntă adversarii numai în lipsă. penelicii sunt personificarea jigodiilor perfecte…

  4. Penibilul politic românesc după metoda polițistul bun și polițistul rău dar toți sunt polițiști …democrația se zbate între Orban și Dragnea unul bun unul rău dar în realitate amândoi sunt securiștii de serviciu …și oricum o dai și o întorci tot ce se dictează de sus se executa cearta lor este fumul care acoperă rahaturile cu care o societate conservatoare de fel nu le accepta …dar ura fata de unul că Dragnea sau Orban ..orbiți de ura votam în stânga și în dreapta sub diferite pretexte …acceptam televiziunile lor ..ziarele lor …formatorii de opinii Etc …importanta plângerilor penale a lui Orban combinat cu dorința de a face Dragnea pușcărie …ne uitam interesul nostru și nici macar nu realizăm că noi nu suntem 18.900.000 de români cu drept de vot ..dar ne bucuram sau înjurăm căutăm vinovati…

  5. Cat de tembel poate fi Sica Mandolina asta , chiar nu-i spune nimeni , sau intentionat il baga la inaintare ca sa se faca de un rahat lipit cu prenadez , greu de curatat . Dar , neobosit in prostia lui !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.