Cum ne ȋngrijim dantura acasă, ȋn izolare

De la ȋnceputul săptămânii, cabinetele stomatologice au fost ȋnchise, ȋn ȋncercarea autorităților de a stopa răspândirea epidemiei de coronavirus. Ȋn următoarea perioadă, doar urgențele pot fi tratate și doar ȋn anumite spitale. Știm ȋnsă că durerile și alte probleme dentare nu țin cont de perioadele de criză, așa că v-am pregătit câteva sfaturi pentru a vă putea ȋngriji dantura acasă, fără să fie nevoie să mergeți la medic.

Cel mai bun tratament este prevenția

Iar atunci când spunem prevenție, ne referim la igiena orală. Dacă menținem gura curată și ȋndepărtăm toate resturile alimentare, reducem semnificativ riscul de a dezvolta probleme dentare și de a le acutiza pe cele deja existente.

Pe lângă periajul pe care trebuie să ȋl facem, temeinic, de minim 2 ori pe zi, este indicat să folosim și ața dentară, după fiecare masă sau gustare. Apa de gură iar este o modalitate prin care ne putem curăța cavitatea bucală, dar și pentru a reȋmprospăta respirația, pentru cei care se știu cu astfel de probleme. Dacă aveți sensibilitate dentară sau gingivită, folosiți o periuță moale și o pastă de dinți specială, pentru a nu acutiza problemele, ȋn această perioadă”, spune stomatologul Violeta Alecu.

Există și modalități naturiste de a avea grijă de sănătatea orală. De exemplu, amestecul de apă cu sare poate fi un ȋnlocuitor pentru apa de gură. Este bun și ca dezinfectant, la câteva zile după o extracție sau o intervenție chirurgicală, sau la un abces. La fel și bicarbonatul de sodiu este o variantă de clătire după masă. Ȋn același timp, reprezintă un tratament eficient pentru afte, dar și o soluție pentru dinți mai albi. Pentru gingiile sensibile, un leac popular este masajul ușor cu sare grunjoasă, o dată la câteva zile, dar și gargara cu infuzie de salvie.

Ce facem dacă se inflamează un dinte sau avem dureri?

Ȋn mod normal, la cel mai mic discomfort sau chiar durere de dinți, e nevoie să facem o vizită la medic pentru a depista cauza și a rezolva problema. Ȋn perioada aceasta, ȋnsă, trebuie să apelăm la medicamente care atenuează durerile, iar acestea sunt antiinflamatoarele. Ele nu trebuie luate mai mult de câteva zile, de maxim 4 ori pe zi. Dacă vorbim despre un abces, atunci trebuie să luăm antibiotic, pentru a preveni răspândirea infecției. De regulă, recomand Augmentin de 1 gram, la 12 ore, sau amoxacilină de 500, la 6 ore. Ȋn același timp, punem comprese cu apă rece pe zona dureroasă. Atenție, apă rece, nu gheață! Ar fi bine totuși să dați un telefon stomatologului sau medicului de familie, ȋnainte de a ȋncepe tratamentul”, ne sfătuiește stomatologul Violeta Alecu.

Leacurile băbești cele mai des folosite ȋn cazul durerilor de dinți sunt compresele cu varză creață, ale căror efecte se spune că se simt chiar ȋn jumătate de oră, compresele cu semințe de in sau cu salvie și tincturile cu rozmarin și cimbru.

O situație care mai poate să apară este decimentarea lucrărilor temporare. Deși, teoretic, acestea rezistă până la 6 luni, dacă mâncăm alimente dure, ele pot ceda mai repede. Ce este de făcut? Ȋndepărtăm toate resturile, curățăm și igienizăm foarte bine locul, prin periaj și clătire cu apă de gură, iar apoi punem puțin adeziv de proteză, pe care ȋl găsim la orice farmacie (pastă de tip Corega). Ȋnainte de a recurge la această soluție, este de preferat să sunați medicul care v-a făcut lucrarea și vă sfătuiți și cu el”, ne recomandă Dr. Violeta Alecu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.