Promisiunea lui Bolojan pentru primari

Prim-ministrul Ilie Bolojan le-a transmis reprezentanţilor autorităţilor locale cu care a avut consultări luni că propunerile lor vor fi analizate, menţionând că orice măsură trebuie „atent cântărită” în actualul context bugetar.

Ilie Bolojan şi ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, au avut consultări cu reprezentanţii autorităţilor publice locale, la Palatul Victoria, asupra pachetului de măsuri privind reforma în domeniu, a informat Biroul de presă al Guvernului.

Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, ai Asociaţiei Municipiilor din România şi ai Asociaţiei Comunelor din România au prezentat o serie de propuneri şi argumente privind reforma administraţiei publice locale.

„Vom analiza propunerile dumneavoastră şi vom face simulări, deoarece orice măsură trebuie atent cântărită în actualul context bugetar. Continuăm consultările pe această temă, pentru că obiectivul nostru comun este să venim cu un pachet de măsuri cât mai apropiat de ceea ce administraţia publică are nevoie pentru a se reforma şi a putea oferi servicii mai bune, la costuri mai reduse pentru cetăţeni”, a declarat prim-ministrul, conform unui comunicat al Guvernului.

Discuţiile s-au concentrat pe măsuri de eficientizare a activităţii administraţiei locale, precum reducerea numărului de angajaţi, limitarea numărului de poliţişti locali şi evitarea suprapunerii atribuţiilor între Poliţia locală şi Poliţia naţională, precum şi posibilitatea ca un funcţionar public să îşi împartă norma de lucru între două sau chiar trei primării.

„Un alt subiect important al consultărilor a vizat finanţarea din bugetul naţional a proiectelor derulate de comunităţile locale, discuţiile axându-se pe continuarea Programului guvernamental ‘Anghel Saligny’. De asemenea, a fost analizată creşterea capacităţii de finanţare a autorităţilor locale, în contextul descentralizării deciziilor şi resurselor, precum şi al implementării reformei privind impozitarea proprietăţilor – jalon asumat de România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, se arată în comunicat.

Ministrul Cseke Attila a prezentat o serie de măsuri subsumate principiului „justeţe şi echitate socială”, între care reţinerea la sursă a veniturilor persoanelor domiciliate într-o unitate administrativ-teritorială, în cazul neachitării obligaţiilor faţă de bugetul local; suspendarea permisului de conducere în cazul neachitării amenzilor contravenţionale rutiere în termen de 90 de zile de la comunicare, urmând ca restituirea să se facă doar după dovada achitării restanţelor.

Condiţionarea radierii unui autovehicul din circulaţie de prezentarea certificatului de atestare fiscală care să indice stingerea tuturor datoriilor – este o altă propunere. Totodată, se are în vedere ca un cumpărător să poată înscrie autovehiculul pe numele său doar dacă nu are datorii restante.

Alte măsuri prezentate sunt eliberarea autorizaţiilor de construire doar pentru persoanele care şi-au achitat taxele şi impozitele locale, precum şi amenzile contravenţionale, precum şi descentralizarea activităţii de autorizare a jocurilor de noroc, prin acordarea Primăriilor a dreptului de a decide dacă permit sau nu desfăşurarea acestei activităţi pe raza localităţii. Autoritatea locală va putea institui o taxă specială anuală, care va fi plătită de către operatorii licenţiaţi, a indicat ministrul.

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.