Dăm mai mulți bani la UE decât primim

România a primit în primele nouă luni ale anului de la Uniunea Europeană 1,15 miliarde de euro și a plătit în aceeași perioadă 1,2 miliarde de euro, conform unui document intitulat „Evoluţia fluxurilor financiare dintre România şi Uniunea Europeană” emis de Ministerul Finanțelor.

Cele 1,15 miliarde de euro sunt Fonduri structurale si de coeziune și Fonduri pentru dezvoltare rurala si pescuit. Pentru acești bani s-au depus proiecte de confinanțare din partea autorităților române și care au fost aprobate. Nu intră în calcul aici sumele încasate din Fondul European pentru Garantare Agricolă, care se dau fără cofinanțare. La acest capitol, fermierii din România au primit 1,73 miliarde de euro. Capacitatea defectuoasă a țării noastre de a atrage fondurile europene a fost taxată zilele trecute de comisarul Corina Crețu. Prezent la București, oficialul de la Bruxelles a spus că România a pierdut deja fonduri europene în valoare de aproape 2 miliarde de euro pe care le putea folosi în infrastructura de transport. „Din cei 19,5 miliarde de euro alocaţi pe fondurile pe care le gestionez, Politica de Coeziune şi de Fondul de Dezvoltare Regională, s-au pierdut între 1,8 şi 2 miliarde de euro într-un domeniu sensibil pentru România, cel al infrastructurii de transport”, a declarat, luni, la Bucureşti, la conferinţa EuroIMPACT, comisarul european Corina Creţu, cu privire la fondurile europene absorbite de România. „Dacă ne uităm la partea plină a paharului, dintre cele 19,5 miliarde de euro, pentru perioada 2007-2014, s-au cheltuit 17,5 miliarde de euro, dar doar aproximativ 14-15 miliarde au fost practic lucrări pe teren, pentru că 3 miliarde aproape au fost salvate prin proiecte retrospective, prin preluarea creditelor BEI şi BERD pe care România le avea încă pentru proiecte realizate, cum ar fi de pildă Autostrada Soarelui pentru care statul încă plătea credite”, a indicat Creţu. Totodată, aceast a adăugat că absorbţia „greoaie” a fondurilor europene de către România este o slăbiciune pe care Bucureştiul o are încă de la aderarea la Uniunea Europeană, şi că îşi propune „un dialog permanent cu Guvernul”.

Din 2007 și până la finele lui septembrie 2018, România a primit de la UE fonduri totale de 46,68 miliarde de euro și a plătit 16,51 miliarde de euro. Rezultă un sold pozitiv de 32,16 miliarde de euro, bani de care am beneficiat efectiv ca membru al UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Concluzia nu se pupa cu titlul,de unde deduc ca Santa Manipulare lucreaza la greu,vreti sa fiti si critici si cu sufletul in Rai! Faceti ziua mai frumoasa orataniilor rusofile,care citesc doar titlul..Bravo!

  2. Este minunat ! Ei ii iau usor (banii) , noua ni-i dau greu , cu fel de fel de piedici , astfel ca sa ne lipsim ! N.B. Nu-i vorba ca si ai nostri sunt incompetenti , lenesi , nepasatori si n-au proiecte clare ! Nu fac nimic si mint de ingheata apele ! Asa ca totul este o.k. , toate partile sunt multumite ( afara de poporul roman ). Deci , cantec , joc si voie buna !

  3. Era sa uit ! Deci Romania finanteaza U.E. si in acelasi timp se imprumuta la banci straine , datoria externa a Romaniei trecand de 90 miliarde de euro ! Poate nu inteleg eu , dar intreb : traim intr-o tara normala ? Eu unul , nu cred !

  4. Articolul este pur si simplu fake news. In primul rand, titlul nu corespunde concluziei, asa cum remarca si cititorul de mai sus. In al 2-lea rand, nu inteleg de ce nu ati luat in calcul si Fondul European pentru Dezvoltare Agricola si Alte contributii ale UE catre Romania. Totalul acestor 4 categorii pe primele 9 luni din 2018 este 2,995 mld EUR comparativ cu 1,2 mld EUR platite de Romania. Deci…dezinformare pura.

  5. O dezinformare grosolana daca facem comparatia intre titlu si continutul articolului.Cam asa arata presa si televiziunile de stiri din Romania ,principalii dezinformatori si lansatori de minciuni .

  6. de aceea MCV si tot feluri de comisii, amenintari ca sa nu observam taierile de paduri si exploatarile aurifere daruite strainilor pe motiv ca: ”se fac investitii straine,” iar dupa raman bataluri de steril periculoase, o alta forma de pustiire a tarii prin desertificare, banii ni-i iau si apoi se scuza ca nu suntem ca ei, deci nu meritam un schimb echitabil

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.