Memorialul Sighet a primit Marca Patrimoniului European

Memorialul Sighet este unul dintre cele nouă situri care marchează sau simbolizează lupta pentru istoria, integrarea, idealurile și valorile europene selectate pentru a primi titlul de patrimoniu cultural european (European Cultural Label).

Selecția a fost anunțată înaintea lansării Anului european al patrimoniului cultural la Forumul Cultural European. Celelalte sunt: siturile de patrimoniu muzical din Leipzig (Germania); complexul sinagogal de pe strada Dohány (Ungaria); Fortul Cadine (Italia); Biserica Javorca (Slovenia); fostul lagăr Natzweiler și lagărele adiacente (Franța și Germania); Bois du Cazier (Belgia); satul Schengen (Luxemburg) și Tratatul de la Maastricht (Olanda). Comisia va desemna siturile în mod oficial în luna februarie 2018, iar ceremonia oficială va avea loc în luna martie.

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet este o instituție a memoriei care își propune să lege cele două Europe, de Est și de Vest, printr-o reală cunoaștere reciprocă. Nu putem să visăm la o Europă unită decât în măsura în care vom fi în stare să ne unim nu numai politicile, ci și obsesiile. Iar pentru Europa de Est, deci și pentru România, una dintre aceste obsesii este cea a suferinței pe care a îndurat-o în perioada comunistă și pe care o aduce ca pe o zestre patrimoniului european comun. Pentru că suferința este un patrimoniu. Trauma ultimei jumătăți a secolului trecut este transformată astfel într-un argument al unității Europei, suferința îndurată de fiecare fiind integrată patrimoniului comun.

Prin acordarea Memorialului de la Sighet a atât de înaltei distincții Marca Patrimoniului European, se produce în mod simbolic această profundă integrare nu numai a ideilor, ci și a amintirilor, și o reală recunoaștere a valorilor prin care ne înrudim.

Apartenența Memorialului la familia de situri care dețin Marca Patrimoniului European ne va ajuta să continuăm să prezentăm lupta pentru democrație și libertate a modelelor umane, morale și politice care sunt prezentate în Memorial și să promovăm necesitatea respectării unor idealuri și valori democratice comune prin cunoașterea experiențelor traumatice recente prin care Europa a trecut în secolul XX. Primul Memorial al Victimelor Comunismului și al Rezistenței, realizat în România sub egida Consiliului Europei, nu este un drum spre trecut, este un drum care trece prin prezent pentru a ajunge în viitor, iar Marca Patrimoniului European este cel mai frumos dar pe care puteam să-l primim în ajunul aniversării de 25 de ani de la înființare“, ne-a declarat Ana Blandiana, fondatoarea Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței.

Comisarul european pentru Educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a menționat: „Aștept cu nerăbdare să sărbătoresc cele nouă situri ce vor fi adăugate pe listă în timpul Anului european al patrimoniului cultural în 2018“.

Cheltuielile materiale pentru proiectarea și construirea Spațiului de Reculegere și Rugăciune au fost suportate de către Mihai Cârciog din Londra, care rămâne până în prezent principalul donator al Memorialului. Tot el a oferit anual și 30 de burse pentru ca tinerii să poată merge la Sighet și să învețe despre istoria suferinței românești.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Simona Popescu 220 Articole
Author

6 Comentarii

  1. De ce nu se construieste un memorial dedicat victimelor Vaticanului ? Zeci de milioane de-a lungul secolelor ……..Unii or fi fost nevinovati , dar majoritatra celor inchisi la Sighet au fost niste tradatori care si-au meritat soarta . Maniu a fost un agent iezuit care a servit interesele Vaticanului in tara noastra . Un tradator convins . De asta a fost pedepsit , pentru ca complota impotriva soveranitatii tarii noastre .

  2. Oare de ce numele sculptorului NU este menționat ? … … ..Vizitând Sighetul și zăbovind minute bune de jur împrejurulk ansamblului sculptural, fotografiindu-l dintr-o mulțime de unghiuri -, am tot sperat să descopăr numele artistului plastic, dar …în zadar. … … ..E posibil ca nici autoarea acestei relatări să nu știe acest nume. Poate îl află. Și o rog să mi-l trimită pe numele DAN LUPESCU. (am …alertă în PC si-mi semnealează imediat). … … ..Vă mulțumesc din inimă.

  3. Domnule comunist convins COHEN. Te faci ca nu stii origunea romana a celor chinuiti pana la moarte in lagarul de la Sighet. Prostia legata de Vasgtican e un fel de a zice ceva impotriva.Faptul c VORBESTI ROMANESTE nu implica originea dumitale antiromaneasca . Dezicderea romanilor distrusi in lagarele de exterminare din Romania, printre care si cel din Sighet.
    PS. Ca sa nu publicati ce am scris Cotidianul inventeaza ceva. Ca as fii scris cele de mai sus alta data. O murdariew „delicata” a ziarului

  4. @Horia: pentru ce-ai scris, esti de condamnat la-nchisoare, tembelule! unde-au fost „lagare de exterminare” în România, ce delirezi ? de când Sighet = Auschwitz, tembelule ? fiindca asa ar fi vrut americanii (CIA), ori un Stéphane Courtois, obiect al criticilor restului istoricilor si discreditat, în Franta? toate „închisorile comunismului ” erau de pe vremea Mariei Thereza! Câte „victime” a facut „comunismul” (care, de fapt, n-a fost orânduire sociala-n nici o tara! îti închipui ca daca CIA vrea sa fi fost „comunism” în România, asta a si fost? nu, draga, era socialism sadea, vezi si guvernul Leon Blum, în Franta, cu aceleasi reforme!)? @Nicu Cohen: da. Oameni politici interbelici care-au împinsa România-n WW2 = zeci de milioane de victime si dezastru pentru tara (în ruine si cu despagubiri de razboi de platit). Demagogi, nepregatiti sa conduca (toate guvernele de dupa 1918, îmbatate de Unirea pe care n-au fost în stare s-o gestioneze, sa armonizeze institutiile statului si echilibreze bugetul, fara sa vorbim de inexistenta programelor sociale, vezi grevele generale si victimele lor prin împuscare, 1920, 1933…), si contribuind la izbucnirea nazismului interbelic (Garda de Fier, cu pogromurile si asasinarea vârfurilor României, între care Nicolae Iorga, Virgil Madgearu … carora nici dracu’ nu le-a construit memoriale). Odios. @Horia: bivolare, „originea româna” nu conteaza, Cohen are dreptate, parte a tipilor închisi în închisoarea Mariei Thereza de la Sighet erau greco sau romano catolici! Si Matei Corvin, de familie româneasca, a ajuns regele romano-catolic al Ungariei ! Si de ce „chinuri pâna la moarte” îti screme capul ? celulele erau friguroase si umede, însa le meritau !

    • Este dezgustator si revoltator ce scrii tu, trecind peste limbajul execrabil, tolerat de redactie. Cauta si citeste cartea Pitesti – la Buchenwald se murea mai usor, ca sa te lamuresti cum a fost atunci, daca nu ai avut ocazia sa discuti direct cu martorii acelor timpuri.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.