Stresul este un fenomen psihosocial caracteristic societății moderne, care afectează din ce în ce mai multă lume. Pentru unii, o formă de confort pe timpul stresului este să mănânce, fapt ce generează fie schimbări de stare psihică, tulburări ale nivelului de zahăr din sânge, fie creșterea în greutate. Dar nu trebuie să fie neapărat așa. Și asta, pentru că există unele alimente care pot construi un zid împotriva stresului și nici nu cauzează vreuna din situațiile enumerate mai sus. De exemplu, conopida, care este bogată în vitamina C, un nutrient important împotriva stresului. Glandele suprarenale sunt în directă legătură cu hormonii răspunzători de stările de stres și depozitează mari cantități de vitamina C, pe care o consumăm atunci când suntem stresați. În afară de conopidă, pentru multă vitamina C mai putem consuma ardei, broccoli, varză de Bruxelles, portocale, papaya și căpșune. Putem prepara conopida piure, precum cartofii. O fierbem câteva minute sau o lăsăm la baie de aburi, apoi o zdrobim.
Spanacul
Verdețurile sau plantele cu frunze de culoare verde închis sunt foarte bogate în magneziu, un mineral extrem bun pentru relaxare. Spanacul mai conține atât vitamina C, cât și vitamine din complexul B, care sunt bune și pentru stări de calmare, dar și pentru sănătatea sistemului nervos și a funcțiilor creierului. Cantitatea de fier din spanac este benefică și pentru zilele lungi de lucru. Putem face salate cu frunze de spanac, smoothiuri sau să-l preparăm în baie de aburi, nu prea mult însă, că își pierde din valorile nutriționale.
Hrișca
Cerealele fără gluten sunt bogate în vitamine din complexul B. Cea mai recomandată este hrișca, pentru că luptă cu stresul, ajutând sistemul nervos. Hrișca este bogată în magneziu, mangan și aminoacizi, pietrele de temelie pe care organismul le folosește pentru a produce proteine. Acestea sunt importante pentru tratarea, repararea și protejarea producției de neurotransmițători în creier. Hrișca crudă este foarte aromată, iar fulgii pot fi consumați cu iaurt. De asemenea, o putem fierbe și prepara precum un pilaf sau adăugată în smoothiuri.
Somonul
Este cunoscut faptul că acest pește este foarte bogat în acizi grași omega-3, care ajută în lupta cu inflamațiile, chiar și cele cauzate de stres, și protejează sistemul nervos. Conține și vitamina B12, bună tot pentru sistemul nervos, ale cărei efecte asupra depresiei, stărilor psihice și demenței au fost dovedite. Cel mai bine, somonul se prepară pe grătar sau la cuptor, alături de o porție de legume sau salată, poate chiar de spanac, cu câțiva fulgi de hrișcă sau un piure de conopidă.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.