Bulgaria condiţionează semnarea acordului cu SUA de problema vizelor

Ministru bulgar al Economiei, Bojidar Lukarski, a declarat că ţara sa nu va semna un acord comercial UE-SUA (Transatlantic Trade and Investment Partnership – TTIP) dacă Statele Unite nu vor ridica, în prealabil, obligativitatea vizelor, anunţă Novinite.

Oficialul bulgar, care a participat la cea mai recentă reuniune a Comisiei Europene dedicată TTIP, a arătat că această poziţie este asemănătoare cu a tuturor statelor UE, cu precizarea că Sofia insistă ca regimul de vize să fie un punct-cheie al negocierilor. Discuţiile nu au ajuns însă la acest capitol, recunoaşte Lukarski, care a ţinut însă să atragă atenţia asupra acestui subiect important.

În prezent, SUA impune un regim de vize pentru patru state din Uniunea Europeană (Bulgaria, România, Croația și Polonia), celelalte făcând parte din așa-numitul Programul Visa Waiver.

Negocierile TTIP a fost unul dintre punctele principale de pe agenda Consiliului Afaceri Externe al UE. Comisia Europeană (CE) a încurajat transparenţa acestor discuţii, angajându-se să ofere un acces mai mare la documentele legate de negocierile cu SUA.

„Vrem să ne consultăm şi mai mult pe tema TTIP şi să fim şi mai transparenţi, astfel încât să arătăm despre ce este vorba în negocieri şi să le demistificăm”, a explicat comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.