Rata şomajului, în scădere în trimestrul III

Rata şomajului a scăzut în trimestrul al treilea la 6,5%, faţă de 6,7% cât a fost în trimestrul anterior, conform Institutului Național de Statistică (INS).

Potrivit sursei citate, numărul şomerilor a ajuns la 615.000.

„Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale şomajului a fost de 0,6 puncte procentuale (6,8% pentru bărbaţi faţă de 6,2% pentru femei), iar pe medii rezidenţiale, de 3,0 puncte procentuale (7,9% pentru mediul urban, faţă de 4,9% pentru mediul rural). Rata şomajului a atins nivelul cel mai ridicat (22,5%) în rândul tinerilor (15-24 ani)”, se precizează într-un comunicat al INS.

În trimestrul al treilea, populaţia activă a României era de 9,437 milioane persoane, din care 8,822 milioane erau ocupate şi 615.000 persoane erau şomeri.

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 62,6%, în creştere faţă de cea înregistrată în trimestrul anterior (1,4 puncte procentuale). Gradul de ocupare era mai mare pentru bărbaţi (70,2%, faţă de 54,9% pentru femei) şi pentru persoanele rezidente în mediul rural (63,9% faţă de 61,6% în mediul urban).

Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 25%.

Datele se referă la şomajul definit de Biroul Internaţional al Muncii (BIM). Potrivit BIM, şomerii sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan trei condiţii: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni, respectiv au căutat activ un loc de muncă în decursul ultimelor patru săptămâni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.