Leacurile cu efecte calmante și cicatrizante pot atenua durerile intense de stomac și arsurile gastrice. Tătăneasa, lemnul-dulce, obligeana și varza sunt numai câteva dintre cele care te pot ajuta să treci peste astfel de episoade.
Tătăneasa
În cazul crizelor gastrice, rădăcina de tătăneasă poate fi un puternic cicatrizant asupra mucoasei stomacale. Și asta datorită compoziției sale cu alatoină. Cel mai indicat este decoctul de tătăneasă, care se prepară din 1-2 lingurițede rădăcină uscată și măcinată la o cană cu apă. Se fierbe amestecul timp de 10 minute, apoi se strecoară și se beau două căni pe zi, o lună. Este eficient în calmarea crizelor de gastrită și ulcer.
Obligeana
Ceaiul preparat din rădăcina de obligeană are proprietăți antispastice și antiseptice, fiind și un excelent pansament gastric. Se pune o linguriță de rădăcină de obligeană uscată și măcinată într-o cană cu apă fierbinte și se lasă la infuzat amestecul timp de un sfert de oră. Se recomandă cure de câte o lună, cu 2 cești de infuzie de obligeană pe zi. Se poate folosi pentru ameliorarea durerilor și pulberea de obligeană, care se obține prin măcinarea rădăcinii cu ajutorul râșniței de cafea. Se ia câte o jumătate de linguriță de pulbere, de 4 ori pe zi, înainte de mese.
Varza
Sucul de varză este cel mai cunoscut remediu în tratarea ulcerului, în medicina populară. Este bogat în glutamină, aminoacid care intervine în cazul afecțiunilor stomacului, reducând astfel aciditatea. Pentru prepararea acestui remediu se toacă frunzele de o jumătate de varză dulce, fără nervuri, se pune o cană cu apă peste ele și se amestecă totul cu ajutorul unui blender. Se bea sucul dimineața, pe stomacul gol, în cure de câte două săptămâni.
Lemnul-dulce
Rădăcina de lemn-dulce este ca un fel de pansament pentru stomac. Studii recente au arătat că lemnul-dulce, după ce s-a eliminat substanța numită glicirizină, responsabilă de creșterea tensiunii arteriale și de retenția de apă, poate avea efect asemănător medicamentelor antiacide. Este o plantă antiinflamatoare, antibacteriană, antiulceroasă și cicatrizantă. Se poate prepara la rece un macerat din lemn-dulce astfel: se folosesc 1-2 lingurițe de rădăcină de plantă la o cană de apă și se lasă 8 ore. Acest amestec se bea în decursul unei zile, cu înghițituri mici, pe parcursul unei luni.
Sucul de orz verde
Datorită faptul că orzul verde conține clorofilă, el poate contribui la regenerarea mucoasei gastrice. De asemenea, planta are efecte antiinflamatoare și calmante. Este recomandat în cazul afecțiunilor digestive, pentru că dimunuează cantitatea de acid gastric. Specialiștii recomandă consumul a câte 200 ml de suc de orz verde pe zi, în cure de câte 20 de zile.
Da’ de subcitrat potasic de bismut ați auzit? Sau de s-omeprazol? Bune și astea, pe cuvânt…