Obligeană pentru problemele stomacului

Obligeana este o plantă care seamănă foarte bine cu trestia, motiv pentru care mai este cunoscută și ca „trestia mirositoare“. Cu ajutorul ei pot fi ameliorate bolile de stomac, spasmele intestinale sau reduce neplăcerile provocate de reumatism. Se crede că era o plantă folosită în scopuri medicinale chiar cu câteva mii de ani în urmă.

De la obligeană se folosesc sub formă de ceai și tinctură tulpinile subterane numite rizomi. Ele conțin un ulei volail plăcut mirositor, un principiu amar (acorina), datorită cărora obligeana are proprietăți tonic-aperitive, sedative, analgezice și se folosește ca stimulent al secreției gastrice, mărin pofta de mâncare și în diferite afecțiuni ale stomacului. În cazul de balonări abdominale, obligeana ușurează eliminarea gazelor și calmează colicile.

Pulbere pentru aciditatea gastrică

Neplăcerile gastrice pot apărea și pe fondul stresului. Pentru a reduce momentele tensionate, pentru a combate aciditatea  și pentru a reface mucoasa gastrică se recomandă un vârf de linguriță de pulbere de obligeană de 4 ori pe zi, pe nemâncate, nu mai mult de o linguriță rasă de pulbere pe zi. Luată într-o cantitate mai mare poate cauza stări de vomă. Pulberea se obține astfel: se dau prin râșnița electrică 3-4 linguri cu rădăcină uscată până se obține un praf foarte fin.

Pulberea poate fi folosită și în cazul în care o masă copioasă ne provoacă neplăceri gastrice. Se poate lua câte o jumătate de linguriță de două ori pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul îmbunătățește digestia și combate constipația.

Ceai în caz de toxiinfecție alimentară

Ceaiul se prepară prin infuzie din 15 g rizom mărunțit cu 200g de apă. Se beau trei linguri pe zi, câte una înaintea fiecărei mese. Se poate prepara și din 4 lingurițe deplantă și 1 litru de apă fierbinte. Se lasă la infuzat 20 de minute, se filtrează și se bea tot ceaiul. Preparatul poate provoca stări de vomă.

Tinctură pentru enterocolită, dar și dureri de cap

Tinctura se prepară astfel: se pun la macerat în 500 ml de rachiu două linguri de rădăcină de obligeană și se lasă la însorit cam 12 zile. La final, se filtrează și se pune în sticluțe. Se iau cam 30 de picături de trei ori pe zi, după ce s-au diluat în puțină apă. În caz de colită și enterocolită se ia jumătate de linguriță cu tinctură, după ce a fost dizolvată în puțină apă. Iar pentru durerile de cap se ia câte o linguriță de tinctură de trei ori pe zi.

Lipsa poftei de mâncare tratată cu decoct

Pentru decoct se pun la fiert într-o jumătate de litru de apă 1-2 linguri de rădăcină. După un sfert de oră, se dă la o parte. Se beau trei linguri pe zi din acest preparat, înainte de fiecare masă. Acest decoct curăță stomacul de mucozități, calmează crampele abdominale. Se poate lua câte o lingură de trei ori pe zi.

Constipația trece cu macerat

Un remediu eficient împotriva constipație este și maceratul la rece de obligeană. Se lasă în două căni cu apă la macerat vreme de opt ore o lingură cu rădăcină de plantă, după care se strecoară și se bea preparatul.

Reduce neplăcerile reumatismului

În cazul persoanelor care suferă de reumatism, se recomandă folosirea cataplasmelor pe bază de obligeană. Există două remedii:primul ar fi un fel de pastă obținută din planta măcinată amestecată cu puțină apă. Se pune pe un pansament și se aplică în zonele afectate. Se lasă să acționeze 24 de ore după care se poate înlocui cu o nouă cataplasmă.

Al doilea remediu este chiar infuzia de obligeană. Se aplică pe zonele afectate cataplasme cu infuzie de obligeană.

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Da,am avut cazuri in familie care s-au tratat de ulcer,gastrita cu ceai de obligeana,efectul ei fiind mult mai bun fata de siropuri si medicamente alopate.Este o planta minune.De ce medicii nu o recomanda?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.