Shrinkflația lovește România via Gara ANPC

Suntem bombardați de două zile de termenul „shrinkflation”, tradus în limba română „shrinkflație”. Apare într-un comunicat al ANPC și e preluat chiar și de primul ministru al României într-un comunicat în care înfierează practicile înșelătoare ale supermarketurilor multinaționale.

Agențiile de știri preiau și ele cuvântul și îl rostogolesc în media scrisă și vizuală, ba chiar unele îl și definesc ca o combinație între „shrink” care înseamnă a se micșora (sau a se strâmta), și inflation (inflație). La radio în mașină, aud tot felul de specialiști care declară că unele produse „au inflație pe preț” iar altele au deflație pe preț. Un exemplu negativ de folosire a unor cuvinte a căror semnificație nu este cunoscută. Inflația și deflația se referă exclusiv la masa monetară aflată în circulație. Prețurile pot crește sau descrește din varii motive. Oricum, cei de la radio erau reprezentanți ai Kaufland și Mega Image.

Mediafax prezintă termenul dar și Playtech, combinându-l cu noțiunea de nervi și panică, și care are loc înaintea instalării „inflației adevărate”.

Shrinkflation este un termen inventat care nu răspunde unei retorici de specialitate, mai ales din partea unui guvern sau a unei instituții a acestuia. Pe scurt, el inseamnă că pentru aceeași sumă de bani primești o cantitate mai mică dintr-un produs. Dar acesta este efectul inflației.

Acum să lămurim cu cititorii confuzia creată, precum și terminologia inutilă pe care o reprezintă acest cuvânt.

Orice economie a unei țări are o anumită valoare exprimată în moneda țării respective. Statistica mondială arată că economia unei țări crește în medie cu 2,5% pe an. Avuția națională, adică totalitatea bunurilor materiale și spirtuale create de o națiune într-un an crește cam cu 2,5% în medie/an. Ea poate fi mai mare sau mai mică, dar asta e treaba economiștilor din Guvern și a Băncii Naționale ca să o calculeze.

Acum să explicăm cum intervine Banca Națională și Guvernul. În scopul conservării puterii de cumpărare și a valorii monedei naționale, BNR trebuie să mărească masa monetară, adică să tipărească cu 2,5% mai mulți bani, ca să mențină valoarea monedei.

În cazul în care BNR tipărește mai mulți bani, are loc fenomenul care se numește INFLAȚIE. Adică aceeasi cantitate de bunuri și servicii se poate cumpăra cu prețuri mai mari, dearece masa monetară se împarte la bunurile și serviciile care există. Inflația apare de exemplu în timpul războaielor, în scopul de a susține efortul de război. Folosită fără discernământ, inflația este cel mai elevat instrument de sărăcire a populației și de aruncare a eșecului politicilor guvrnamentale asupra poporului țării respective. De aceea România, prin tratatul de aderare la UE are o țintă de inflație de 2-2,5 % în vederea prevenirii dezechilibrelor monetare. Inflația care are loc în Romania prin distribuirea cu prioritate a banilor creați de sectoarele neproductive, respectiv de aparatul birocratic de stat, creează îmbogățiți, deoarece între punerea pe piață a banilor și alinierea prețurilor există o perioadă de câteva luni de aliniere a prețurilor, de care profită cei care ajung primii la bani.

Există și o folosire pozitivă a inflației. Se numește STIMULAREA INFLAȚIONISTĂ A ECONOMIEI și a fost folosită de Germania după cel de-al doilea Război Mondial, dar acest mecanism nu a fost descoperit încă de Guvernul „Shrinkflationist” al României.

DEFLAȚIA este termenul opus inflației și are loc atunci când economia crește iar Guvernul și Băncile Naționale nu tipăresc monedă în scopul întăririi monedei naționale. Când a fost deflație în lume? Criza economică din 1929-1933 din Statele Unite ale Americii a fost o criză eminamente monetară. După primul Război Mondial economia americană a crescut atât de mult încât cantitatea de aur nu a mai ținut pasul cu creșterea economică. Criza a fost rezolvată în esență (e mult de explicat și nu face obiectul acestui articol), prin trecerea de la sistemul bimetalist aur-argint la BANCNOTA DE HÂRTIE emisă de Băncile Naționale „cu curs forțat garantat de către stat”.

Mai există STAGFLAȚIA, unde economia stagnează, șomajul e mare iar inflația este prezentă.

Ceea ce se întamplă acum în România este inflație pură. În ultimii 4 ani, masa monetară a crescut cu 50%. Judecați singuri. Eu cred că de fapt, creșterea este chiar mai mare. Inflația are diverse moduri de manifestare ca de exemplu reducerea calității sau cantității produsului și păstrarea prețului (de exemplu, se bagă mai multă grăsime în mezelul dvs. preferat, în loc de carne), exista și pe vremea lui Ceaușescu când cumpărați carne macră la care ți se adăuga o bucată de „adidas” de porc sau o bucată de cap (calculator) la preț de mușchiulet sau cumpărai zahăr diluat cu griș sau se apela la „fentarea” calității produselor. Putem adăuga injectarea produselor din carne (în scopul măririi greutății la cântar), sau diluarea cantității de alcool la băuturi. Cum puteți clasifica dublarea prețului la motorină și benzină sau la gaz și curent? Atunci era scumpire…

Aceasta este fața hâdă a inflației, și ea apare atunci când guvernele eșuează. Lupta ANPC cu „shrinkflația” este doar un teatru penibil destinat eșecului care este menit să cosmetizeze o realitate dură. Este doar începutul.

Articol scris de ALEXANDRU BĂLGRADEAN

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

11 Comentarii

 1. Și cum au intrat cei 50% sau mai mulți bani tipăriți, declarați doar în contabilitate, în economie? Salariile n-au crescut cu 50%. Dimpotrivă pe alocuri au scăzut. Chiar unde au crescut, cum au crescut, doar fiecare are un buget, un sac cu bani ce nu-i fără fund. Ce, dacă am SRL și vreau să măresc salariile de unde iau bani?
  Băncile Naționale (zis naționale că majoritatea sînt private, vezi Rezervele Federale Americane) nu au circuit direct cu economia, cu viața de zi cu zi, doar cu băncile comerciale, iar asta după niște reguli. Principalul rol este de stabilii dobînda și, la sfîrșitul zilei sau săptămânii, se aranjează conturile dintre băncile comerciale. Adică eu am scos bani la un automat al altei bănci și atunci se reglează contabilitatea dintre banca mea și banca de unde-am scos banii.
  Revin, cum au ajuns acei bani în economie, în viața de zi cu zi, că fără îndoială au ajuns? Mai pe șleau, la cine au ajuns? Cine-s vinovații?

 2. Un ABECEDAR necesar si de aceea salutar, dar din care lipseste ROLUL SPECULATIILOR BANCARE, adevarata CAUZA a CRAH-ului din 1929-
  1933 care a prilejuit NAZIFICAREA Germaniei si DESAVARSIREA FASCIZARII mai multor tari europene…

 3. „Lupta ANPC cu „shrinkflația” este doar un teatru penibil ”
  Deacord in general cu ce a scris autorul, dar finalul e la fel de penibil. Ce propune autorul, ANPC sa nu mai faca verificari?! Acu’ cateva zile am scris sa faca controale si sa verifice marfurile care se dau la greutate sau volum (ulei). MAI ALES CELE ROMANESTI. Personal am luat un pachet de 1 kg (cf inscrisului) zahar romanesc si unul strain si le-am cantarit in magazin. Si cu neplacere am constat ca cel rrrromanesc nu avea 1 kg cu ambalaj cu tot in timp ce cel strain cantarea peste 1 kg cu ambalaj.
  Dar la fel a fost si la unt… la orice.

 4. Calin, din cauzaa UE si NATO, in Romania e inflatie, stagflatie, si alte flatulatii….Dupa ce Romania se va alatura rusiei si chinei, lucrurile se vor aranja: V-om avea inflatie la emigratie…Ai inteles?

 5. Sa nu spună că sunt escrocherii și furaciuni, folosesc cuvinte împrumutate din strainezia! Cică, citez „Inflația apare de exemplu în timpul războaielor, în scopul de a susține efortul de război.”! Da! Dar în România nu este război dar inflație exista și creste precum ciupercile după ploaia politica românească! De fapt, toți sunteți pe aceeași mână cu furatul, escrocatul și înșelatul cetățenilor români din tara, dar, bugetarii de lux din BNR iesiti și împingeți intenționat cetățenii spre politicieni sa vă scoateți din belele!

 6. Excurs economico/financiar/monetar LOGIC: Daca cu aceleasi resurse si aceiasi bani se produc ANUAL cu 2,5% mai multe MARFURI de ce masa monetara trebuie sa creasca corespunzator, prin tiparire de catre PUSCULITZELE NATZIONALE?
  MONEDA creste valoric prin CRESTEREA PUTERII DE CUMPARARE!!! Trecerea de la MONEDA-AUR la BANCNOTE a fortzat TRANSFERUL AVUTIEI NATIONALE din MAINILE CETATENILOR si FIRMELOR in MAINILE PUSCULITZELOR MARXIST/BOLSEVICE nationale ale STATELOR!!!
  AURUL DEPUS IN BANCI de catre CETATENI, indiferent de FLUCTUATIILE INDUSE de CRIMINALII FINANCIAR, POATE FI ORICAND RECUPERAT
  IN CANTITATEA IN CARE A FOST DEPUS IN BANCI, spre deosebire de BANCNOTELE DEVALORIZATE care mai pot fi folosite doar ca HARTIE IGIENICA…E ora 12:26…

 7. @parere – dar de ce esti asa sigur ca Romania nu este in razboi?! Razboiul are mai multe faze, nu suntem in faza armata (inca) dar poate suntem in razboi economic, oricum participam din plin la sustinerea economica a ,,partenerului strategic”, cumparam de miliarde arme ce vor ajunge, daca vor ajunge, la pastele cailor, avem trupe straine cantonate cu miile, politicienii isi intetesc declaratiile antirusesti, poate ca suntem in razboi si noi nu stim nimic, sa nu se creze panica!

 8. Inventivitatea IENICERILOR SOVIETICI e inepuizabila…Am facut in trecut recensamantul tuturor formelor de Ion, ALATRINEZU, sefu Garzii pretoriene a lu PROFI of Faget, dar iata ca a mai fost lansata o CLONA SOVIETICA infama, „Ion de la tara”…Dejectiile lu acest ALATRINEZ sunt atat de fetide incat se recunoaste paternitatea lu ShoshoTROACA care se vrea NOUL Zelea/Zelensky LEGIONARU BOLSEVIC NAZIFICAT!!! O spune pe fatza incurajata de toate MISCARILE EXTREMISTE DE „DREAPTA” COLHOZNICE europene care-s FINANTZATE direct de COMINTERN prin OLIGARHII RASPUTINOIZI!!!
  E clar ca suntem in plin MACEL BOLSEVIC MONDIAL, AL TREILEA, declansat din septembrie 2019 de ARMATA ROSIE chineza cu VIRUSUL BOLSEVIC chinez la ordinul SEFULUI DIRECTORATULUI COMINTERN Pekin si continuat din februarie 2022 prin AGRESIUNEA CRIMINALA A URSS la ordinul SEFULUI DIRECTORATULUI COMINTERN Moscova!!!
  de

 9. @charlie – iarasi delirezi fara logica despre comintern si (ras)putin! Esti atat de previzibil, si inca de multa vreme, incat dau ignor la tot ce scrii (degeaba)! Ia-ti pastilele si respecta indicatiile medicului! Nu uita, daca 3 oameni iti spun ca esti beat, cam ar trebui sa mergi sa te culci, spune o vorba! Tie ti-au spus mai multi pe aici ca esti pe aratura, ca esti dus cu pluta, dar tot insisti sa demonstrezi evidenta! Fa-ne un serviciu, du-te!!!!!

 10. E marea realizare a Guwernerului și BNR care se focusează să managerizeze , să targheteze , să implementeze , să antameze , să se digitalizeze prin toate căile și orificiile dar din cauza condițiilor stratosferice se screme în zadar . De aceea de câte ori vedem cu DIGI pe guvernator ne dăm seama cât de greu e să te lupți cu constipația.

 11. Spuneam la 16:02 – A mai auzit cineva de scarbav Nicu „Ion de la tara” pana azi? NU!!! Concluzia? E o CLONA SOVIETICA abjecta! In schimb dejecteaza in quintesentza tot ce digereaza cei mai reprezentativi ceausisti ordin Nari, Anonimi sau notorii!!! Europa explodeaza in dezvaluiri despre IMPLICAREA COMINTERN/URSS- Rasputin in FINANTAREA prin OLIGARHI SOVIETICI, INTIMI ai lu Rasputin, a FACATURILOR EXTREMISTE DE DREAPTA NAZIST-FASCISTA si aceasta forma de vietzuire anosta ma acuza ca „delirez” si bine’teles ca „nu-mi iau medicamentele”!?
  In ce priveste COMINTERNUL, obsesia „disparitiei Partidului Mondial al IDEOLOGIEI GENOCIDULUI” ii apartine demult lu infamu „gigel/ Gigione/GG/dez axon natu rollasonat”, cu toate ca LOVITURA DE STAT-1989, KGB/GRU/COMINTERN, a fost comisa de COMINTERNISTI si de
  ODRASLE DE COMINTERNISTI!!! E ora 16:02…
  Acum cand repostez e ora 19.30

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.