(VIDEO) Emmanuel Macron a declarat deschise Jocurile Olimpice de la Paris

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat deschise Jocurile Olimpice de vară de la Paris, vineri seara, la Trocadero, în faţa Turnului Eiffel.


Zinedine Zidane a fost cel care i-a înmânat torţa olimpică tenismanului spaniol Rafael Nadal, aflat în pragul retragerii din activitate.

Nadal, dublu campion olimpic, a pornit apoi cu o ambarcaţiune în care au mai purtat torţa Serena Williams, Carl Lewis şi Nadia Comăneci.

Fosta jucătoare franceză de tenis Amélie Mauresmo a primit torţa olimpică la mal, actuala directoare a turneului de la Roland Garros înmânând-o apoi fostului baschetbalist Tony Parker, care a purtat-o în dreptul Muzeului Luvru.

Flacăra olimpică a trecut şi pe la alţi foşti mari sportivi francezi, olimpici şi paralimpici, ultimii purtători ai torţei fiind judoka Teddy Riner şi fosta atletă Marie-Jose Perec, care au aprins vasul olimpic, aflat în Grădinile Tuileries.

Vasul olimpic, un inel cu un diametru de şapte metri, a fost ataşat de un balon cu aer cald şi înălţat la 30 de metri.

Anunţul lui Macron a venit după discursul preşedintelui Comitetului de organizare Paris-2024, Tony Estanguet, şi al preşedintelui Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach.

Solista canadiană Celine Dion a încheiat festivitatea cu melodia ”Hymne a l’amour”, compusă de Edith Piaf.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris a început, vineri seara, cu un clip video care îl prezintă pe fostul mare fotbalist francez Zinedine Zidane purtând torţa olimpică prin capitala Franţei.

În prezenţa preşedintelui Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach, şi a preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, defilarea delegaţiilor pe Sena a început cu o ambarcaţiune care transporta echipa Greciei, urmată de alta purtând echipa refugiaţilor.

Prima secţiune a spectacolului se numeşte ”Enchanté”, formulă de bun venit a în franceză, urmând să fie în total 12 astfel de tablouri, care vor evoca istoria, cultura, gastronomia sau spiritul francez, potrivit regizorului ceremoniei, Thomas Jolly.

În total circa 6.800 de sportivi din cele 206 comitete olimpice naţionale vor traversa cei 6 km pe Sena, de la Pont d’Austerlitz până la Trocadero, la bordul a 85 de vase, în faţa a 320.000 de spectatori, pe o vreme închisă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

12 Comentarii

  1. Echipa refugiaţilor? Ce e si aberatia asta? Cat despre niste Jocuri Olimpice fara marea forta sportiva care este Rusia, ele sunt schiloade din start. Lumea noastra a putrezit de tot.

  2. ABERANT si REGRETABIL, sa nu fie invitati si sportivii din Rusia!…se repeta Olimpiada din anul 1936 de la Berlin,cand nu au avut voie sa participe sportivi de origine evrei!.
    PACEA este azi,cuvantul de ordina din intreaga lume !.
    Vive la Paix! Vive la liberte !.

  3. Azi Nadia Comaneci la Paris,ne-a facut MANDRI ca suntem romani!…si in ce companie de stele mondiale!

  4. Cat o fi el sasu’ neiubitor de romani, dar prezenta spectaculoasa a Nadiei l-a facut sa se simta important comparativ cu alti musafiri sefi de stat.

  5. Acostamentul de unde a pornit delegatia Romaniei era plin de „grafitti”, de puteai sa juri ca esti prin Ferentari/Zabrauti.
    In opinia mea, „curiozitatile” la aceasta olimpiada vor continua, generand un adevarat „D’ale Carnavalului”.

  6. După cît de urîtă, drăcească, a fost deschiderea mi-am propus să nu mă uit deloc la JO. I-a bătut Dumnezeu cu ploaia.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.