Ce poți trata cu hrean

Folosit în ultima vreme mai mult la anumite rețete culinare, hreanul are o multitudine de proprietăți terapeutice. El se folosește încă de pe vremea dacilor în tratarea neplăcerilor specifice sezonului rece, ajutând la revigorarea organismului.

La prepararea tuturor remediilor se folosește în general rădăcina, care este bogată în vitamine  (C și complexul B), săruri minerale, enzime, uleiuri volatile, antioxidanți și substanțe cu proprietăți antibiotice. Medicii avertizează că remediile cu hren nu sunt recomandate persoanelor care suferă de afecțiuni gastrice sau tiroidiene.

Remediu împotriva bronșitei

Bronșita este o inflamaţie a plămânilor, popular denumită „răceală la plămâni“. Acesta apare după o răceală sau ca o stare mai gravă în cazul fumătorilor, manifestându-se ca o tuse cronică. Există două tipuri de remedii pe bază de hrean care pot folosite la sfatul medicului împotriva bronșitei, dar și a astmului: fie crud, fie un amestec fiert. Dacă alegeți varianta cu hrean crud, se rade rădăcina și se consumă amestecă cu miere, lămâie sau smântână pentru a-i tăia din iuțeală. Acest remediu este bun și în tratarea rinitei, dar și ca adjuvant în tuberculoza pulmonară.

Se poate pune într-un vas o rădăcină rasă de hrean și 4 linguri cu miere. După 30 de minute, se filtrează amestecul, se pune la fiert planta în 10 linguri de apă și se dă deoparte lichidul. Se strecoară fiertura și, după ce s-a răcit, se adaugă siropul. Se consumă din preparat câte 3 lingui pe zi, până se îmbunătățește starea sau la sfatul medicului.

Indicat în caz de anemie

Și în caz de anemie, dar și de litiază renală, se poate prepara vinul de hrean. Este nevoie de un litru de vin roșu și de 15 linguri de hren ras. Se pun ingredientele într-o sticlă, se închid ermetic și se lasă recipientul 10 zile într-un loc răcoros, după care se strecoară amestecul. Se iau câte 3-4 linguri de vin în fiecare zi, 3 săptămâni.

Oțet de hrean pentru reumatism

Se rade o rădăcină de hrean, se pune într-un recipient și se toarnă deasupra oțe de mere. Se lasă la macerat câteva zile, după care poate fi folosit pentru aplicații externe în cazul apariției unor pete pe obraz sau mâini, pentru paralizie facială sau reumatism.

Siropul calmează tusea

Se pune într-un vas încăpător 1 lingură de rădăcină de hrean dată prin răzătoare, peste care torni 500 ml de apă clocotită. Se lasă amestecul la fiert timp de 5-6 minute. Se așteaptă să se răcească, apoi se adaugă 3-4 lingurițe cu miere. Se omogenizează bine ingredientele și se consumă câte 1 linguriță de sirop, de 3 ori pe zi, până vezi că te simți mai bine.

Tot împotriva tusei este recomandată și tinctura de hrean. Se rad două rădăcini de hrean, se pun într-un borcan și se toarnă țuică până la umplere. Se lasă la macerat 10-15 zile, după care se filtrează și se trece în sticluțe. Se ia câte o linguriță de 3 ori pe zi.

De ajutor în sinuzită

Sinuzita este una dintre cele mai neplăcute afecțiuni: nas înfundat, secreții greu de eliminat, dureri de cap, senzații de amețeală. Cataplasmele cu hrean pot ameliora unele dintre simptome. Cataplasmele cu hrean se pot face în două feluri. Se folosește fie oțet de hrean diluat în apă, fie rădăcină rasă pusă într-o cârpă. Se aplică pe frunte și se lasă să acționeze 30 de minute. Tratamentul se poate urma 5 zile la rând. Acest tip de cataplasme se poate folosi și în caz de reumatism, bronșită sau paralizie facială.

Alte utilizări ale rădăcinii de hrean:

  • în caz de indigestie ori digestie greoaie, în timpul mesei, se consumă puțin hrean ras, eventul amestecat cu puțină smântână, pentru a-i mai atenua din iuțeală
  • pentru parodontoză se mestecă lent o bucățică de rădăcină de hren, în fiecare zi

 

Recomanda 6
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Nici nu concep să manânc răcitură fără hrean ras în oțet de mere . Ori mititei cu hrean , un deliciu !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.