Levănțica – efect calmant și relaxant

Levănțica este una dintre cele mai apreciate plante în aromaterapie, având un efect calmant și relaxant, ușor sedativ. În Antichitate, levănțica sau lavanda era apreciată atât pentru mirosul său plăcut, din care se făceau cele mai ademenitoare parfumuri, cât și pentru proprietățile sale analgezice, antiseptice și antibacteriene.

Infuzia calmează și ajută digestia

În scopuri medicinale, florile se folosesc sub formă de infuzie care are acțiune calmantă asupra sistemului nervos, recomandându-se în neurastenie, migrene, boli de inimă care au la bază un substrat de origine nervoasă. Se pun la infuzat într-o cană cu apă fierbinte câteva flori de levănțică. Se lasă 10-15 minute, după care se bea îndulcită cu puțină miere și amestecată cu zeamă de lămâie. Este foarte bună pentru inducerea stării de calm și liniște, mai ales dacă este consumată seara, înainte de culcare.

Levănțica este recomandată în diferite afecțiuni pentru efectul antiseptic, antispastic și diuretic. Polifenolii aflați în compoziția florilor de lavandă împiedică acumularea de gaze în stomac, prevenind astfel balonarea și crampele abdominale. Infuzia preparată se strecoară și se bea înainte de mesele principale.

Ulei pentru răni și arsuri

Arsurile și rănile minore se vindecă mai repede dacă aplici câteva picături de ulei direct pe zona afectată. Uleiul se prepară astfel: se pune într-un borcan o mână de flori de levănțică. Se acoperă cu ulei de floarea-soarelui până la umplere și se lasă la macerat 10-15 zile într-un loc însorit. Poți să pui 3-4 picături și pe o pânză curată și uscată cu care să acoperi arsura. La final, se filtrează și se pune în recipiente mai mici. Dacă rana nu s-a vindecat în 24 de ore, se diluează într-o lingură de ulei de floarea-soarelui 6 picături de ulei de levănțică și masează leziunea cu amestecul obținut. Se repetă procedeul până trece rana. În cazul arsurilor solare extinse, se diluează câteva picături de ulei de levănțică într-o lingură cu gel de aloe vera și se aplicăp amestecul pe piele.

Uleiul de levănțică este bun și pentru masaj împotriva crampelor musculare sau de relaxare, și împotriva insomniei: se diluează cîte 4 picături de ulei de lavandă în jumătate de pahar cu apă și se bea de trei ori pe zi, după masă. În caz de neurastenie și migrenă se iau câte 4-5 picături de ulei pe un cub de zahăr, seara, înainte de culcare.

Alte utilizări ale uleiului de lavandă

Câteva picături de ulei de lavandă în apa din cada de baie, alături de o mână de sare, relaxează mușchii după o perioadă cu efort fizic prelungit.

Durerile de cap scad în intensitate dacă masezi tâmplele cu ulei de lavandă combinat cu ulei de mentă.

Acneea sau alte iritații ale pielii se ameliorează prin masarea zilnică a zonei afectate cu ulei de lavandă.

Masat la încheieturi, el alină durerile articulare și reumatismale.

Întrucât are rol antiseptic și calmant, este util pentru mâncărimile cauzate de înțepăturile de insecte din sezonul cald.

Tinctura calmează durerile de cap

Durerile de cap, anxietatea și stresul pot fi calmate cu ajutorul tincturii de levănțică, care se preapră astfel: se pune o mână de flori într-o sticlă și se toarnă deasupra alcool, până la umplere. Se lasă la macerat două săptămâni, după care se filtrează. 20 de picături de trei ori pe zi, diluate în apă, tratează migrenele și tulburările abdominale, precum gastrita. În cazul durerilor de cap se pot fricționa tâmplele cu câteva picături de tinctură și se beau 1-2 căni de infuzie pe zi, îndulcită cu puțină miere.

Citiți și:

Sunătoarea, prietena ficatului

Care sunt efectele benefice ale păducelului

Busuiocul, condiment și leac în ulcerul gastric

Gălbenelele au grijă de stomac

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.