La Veneţia, papa Francisc avertizează din nou

Un nou apel pentru „a avea grijă de casa noastră comună”: Papa Francisc, în vârstă de 87 de ani, a avertizat duminică la Veneţia cu privire la impactul supraturismului asupra mediului înconjurător, în timpul unei slujbe oficiate în faţa a peste 10.000 de credincioşi în Piaţa San Marco, informează AFP.

Aceasta este prima deplasare efectuată de suveranul pontif în afara Romei în ultimele şapte luni din cauza stării sale de sănătate, la câteva săptămâni după un episod de oboseală accentuată care a stârnit îngrijorare în perioada Paştelui catolic.

Într-o zi însorită, liderul de la Vatican a părut într-o formă fizică bună şi a onorat un program încărcat: după o vizită într-o închisoare pentru femei şi un discurs susţinut în faţa tinerilor din Veneţia, el s-a deplasat în Piaţa San Marco traversând un pod amenajat provizoriu peste Canal Grande, escortat de numeroase gondole care navigau în laguna italiană.

Evocând „frumuseţea încântătoare” a Oraşului Dogilor, papa Francisc – care a făcut din ecologie o cauză centrală a pontificatului său – a enumerat „numeroasele probleme care îl ameninţă”, printre care schimbările climatice, „fragilitatea patrimoniului cultural” şi supraturismul.

„Veneţia este una cu apele pe care se află şi, fără îngrijirea şi protecţia acestui cadru natural, ar putea chiar să înceteze să mai existe”, a avertizat liderul de la Vatican în omilia sa.

Este o afirmaţie care rezonează cu evenimentele actuale, deoarece oraşul italian, care face parte din patrimoniul mondial UNESCO, tocmai a introdus o taxă de intrare de cinci euro pentru turiştii de o zi, în încercarea de a elibera străzile înguste şi podurile care traversează canalele în cele mai aglomerate zile ale anului.

Pentru 2024, doar 29 de zile cu mare afluenţă turistică sunt vizate de noua taxă.

„Nu renunţaţi!”

Ca de obicei, liderul Bisericii Catolice i-a binecuvântat pe credincioşi de la bordul unui papamobil, o mică maşină de golf, vopsită în alb şi decorată cu blazonul Vaticanului, în aplauzele mulţimii.

Papa Francisc a sosit duminică dimineaţă la bordul unui elicopter în curtea închisorii de pe insula Giudecca, în care a fost amenajat pavilionul Vaticanului la cea de-a 60-a ediţie a Bienalei de Artă Contemporană de la Veneţia – prima vizită oficială a unui suveran pontif la această importantă manifestare culturală. După ce a coborât din elicopter, papa Francisc i-a salutat îndelung, unul câte unul, pe voluntari, pe membrii personalului administrativ şi pe cele aproximativ 80 de deţinute.

În această fostă mănăstire ce găzduieşte femei care execută pedepse lungi, episcopul Romei, deosebit de sensibil faţă de chestiunea persoanelor marginalizate şi a universului carceral, a lansat un apel pentru un sistem penitenciar care să ofere deţinuţilor „instrumente şi spaţii de creştere umană, spirituală, culturală şi profesională”.

„Închisoarea este o realitate dură şi probleme precum suprapopularea, absenţa instalaţiilor şi a resurselor, incidentele violente generează atât de multe suferinţe. Însă ea poate deveni şi un loc de renaştere”, a declarat el.

„Curaj şi mergeţi înainte! Nu renunţaţi!”, a spus papa Francisc, după ce a primit cadouri cu produse realizate de deţinute, multe dintre ele fiind vizibil emoţionate.

Departe de luminile reflectoarelor şi de atenţia publicului, pavilionul Vaticanului este considerat unul dintre cele mai proeminente din cadrul prestigioasei Bienale de Artă Contemporană de la Veneţia şi oferă vizitatorilor o experienţă captivantă şi derutantă, în cadrul căreia lucrările artistice sunt expuse alături de sârmă ghimpată.

În faţa artiştilor care au participat la realizarea expoziţiei şi a unor reprezentanţi din sectorul cultural, Sfântul Părinte a insistat asupra rolului pe care arta îl joacă în lupta împotriva „rasismului, xenofobiei, inegalităţii şi dezechilibrului ecologic”.

„Moment fundamental”

„Este un moment fundamental pentru oraşul nostru”, a declarat Maela Pellizzato, o locuitoare din Veneţia în vârstă de 64 de ani, prezentă în Piaţa San Marco pentru a se ruga „mai presus de orice pentru pace în lume”.

Înainte de oficierea slujbei religioase, papa Francisc a rostit un discurs în faţa unui grup de 1.500 de tineri reuniţi în faţa emblematicei Bazilici Santa Maria della Salute. Discursul său a fost marcat şi de câteva comentarii improvizate.

El i-a îndemnat pe tineri să nu-şi petreacă vieţile rămânând „lipiţi” de smartphone-uri, spunând că este vital să iasă din casele lor şi să ajute alţi oameni, în loc să fie egocentrici.

„Desprindeţi-vă de telefoanele voastre mobile şi mergeţi să vă întâlniţi cu oamenii!”, i-a îndemnat el pe tinerii italieni.

„Dacă ne concentrăm mereu doar pe noi înşine, pe nevoile noastre şi pe ceea ce ne lipseşte, ne vom regăsi mereu în acelaşi punct de plecare, plângându-ne pe noi înşine şi cu o faţă mohorâtă”, a spus el.

„Este un discurs plictisitor?”, i-a întrebat papa Francisc la un moment dat pe tineri, care i-au răspuns prin strigăte de „nu”. „Sunteţi foarte politicoşi”, a răspuns suveranul pontif, stârnind hohote de râs în rândul tinerilor spectatori.

După Paul al VI-lea (1972), Ioan-Paul al II-lea (1985) şi Benedict al XVI-lea (2011), Francisc a devenit cel de-al patrulea papă care a vizitat oraşul Veneţia

Istoria Veneţiei este strâns legată de cea a papalităţii. În secolul al XX-lea, trei patriarhi ai Veneţiei au devenit papi.

După această deplasare, papa Francisc urmează să efectueze alte două călătorii în nordul Italiei: la Verona, în mai, şi la Trieste, în iulie. De asemenea, suveranul pontif este aşteptat să participe în luna iunie la summitul liderilor din G7, care se va desfăşura într-o staţiune de lux de lângă Bari.

După vizita lui în oraşul francez Marsilia în septembrie 2023, papa Francisc nu a mai călătorit. O bronşită l-a obligat să îşi anuleze vizita la Dubai în decembrie 2023 la cea de-a 28-a ediţiei a Conferinţei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP28), iar starea sa generală din ce în ce mai fragilă l-a împiedicat să călătorească.

Cu toate acestea, în septembrie, liderul de la Vatican urmează să efectueze cea mai lungă călătorie externă din timpul papalităţii sale, urmând să se deplaseze în Indonezia, Papua Noua Guinee, Timorul de Est şi Singapore, în perioada 2-13 septembrie, relatează Reuters.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

4 Comentarii

 1. Ce repede uitati, dupa 6 luni de pandemie toate apele Venetiei erau cristal, s-au autocuratat (!), vedeai fundul lagunei. Asta ca sa vedeti ce prostii debiteaza Grete si Ursula celor care le asculta !

 2. „Pentru toate cele bune împotriva celor rele” Da, știm.Am mai văzut și auzit..
  După ce a binecuvântat nu știu ce din LGBT am pierdut interesul față de el..De fapt lumea acum îl urmărește din curiozitate fara sa asculte ce mai spune..

 3. Suntem prea preocupati cu noi insine, ptr a mai avea timp sa privim in jur!

 4. Universul e ,, tatăl nostru din ceruri „, Soarele e ,,fiul lui Dumnezeu”, a creat planetele, Pământul și viață pe acesta.
  Pentru a continua viața pe Pământ trebuie să spunem doar adevărul despre Univers, viața pe Pământ, să nu manipulăm oamenii cu Divinitatea, cu fantasme ce îi derutează pe cei neinstruiți și cei care nu capacitatea intelectuală de a înțelege adevărurile științifice, toate relele vin din această manipulare, precum și din lăcomie pentru averi, putere, acapararea tuturor resurselor, piețelor de desfacere, teritorii, stăpânirea a miliarde de oameni etc., practicată în numele democrației de imperialismul occidental în cea mai mare parte.
  Avem ONU care ,,s-au născut cu forces”, dar imperialiști occidentali au creat NATO și UE, pentru interesele lor de stăpânire a tot și toate de pe Pământ, ceea ce reprezintă crime împotriva umanității,care duc inevitabil la distrugerea vieții pe planetă daca nu se vor desființa.
  Deci renunțați la lăcomie, stăpânire și alte metehne și folosiți totul pentru bunăstarea și pacea celor opt miliarde de oameni, in mod egal , ca frați!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.