Popa, BNR: Românilor le intră mai mulți bani în contul de pensie privată

De luna trecută românilor le intră mai mulți bani în contul de pensie privată. Prima contribuție majorată (cu un punct procentual, de la 3,75% la 4,75% din salariul brut lunar) este deja în conturile fiecăruia dintre noi. Creșterea contribuției este o reformă cerută de PNRR, unul dintre angajamentele României față de Uniunea Europeană. Astfel, valoarea contribuției medii lunare a ajuns în martie la 358 lei, cu aproape 50% mai mult decât în ianuarie 2023, dublu față de contribuțiile lunare intrate în Pilonul II acum patru ani și de 13 ori mai mult decât la debutul Pilonului 2 în mai 2008, când contribuția medie era de doar 28 lei (salariile erau mici, iar contribuția era de doar 2%), susține Cristian Popa, membru al Consiliului de administraţie şi viceguvernator BNR.
Peste 8,1 milioane de români sunt acum proprietari de pensie privată, cu acumulare, care suplimentează pensia publică. ”Trebuie să vă gândiți la aceste pensii ca la un cont bancar, pe care îl puteți accesa la vârsta pensionării însă. Acest sistem este unul bazat pe contributivitate: pentru cei 8,1 milioane, pensia depinde de contribuții doar (deci de salariul fiecăruia), procentul transferat și de performanța investițională a administratorului. Din total, peste 4 milioane sunt participanți activi și au contribuit cu nu mai puțin de 1,45 miliarde lei în luna precedentă”, a spus Popa.
În 2023, cele 7 fonduri de pensii private obligatorii Pilon II au atins un randament mediu ponderat de 17,94%, cea mai bună performanță anuală de până acum. Totodată, activele nete administrate de Pilonul II au crescut la 126,7 miliarde RON (25,5 miliarde de euro), o valoare record pentru sistem. De la înființarea sistemului în 2008 până în 2023, Pilonul II a înregistrat un randament mediu anual de 7,82%, net superior inflației.
”Asta înseamnă că generația actuală va deveni mai puțin dependentă de generațiile viitoare, vom fi o povară mai mică pentru copiii noștri, pensiile noastre se vor baza mai mult pe active acumulate (și investite, în plus se și moștenesc) și mai puțin pe taxarea copiilor noștri. Cu condiția să apărăm și dezvoltăm în continuare acest sistem. Putem începe prin a afla cât am economisit.
După depozitele bancare, pensiile private reprezintă al doilea cel mai important activ financiar al populației, o acumulare istorică de capital pentru România”, a mai afirmat Popa.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4577 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Si tare a.ti fi vrut să.i furați voi dar pleacă toți di tara iar uciganiile care lea.ti facut în pandementa deja bat prea tare la ochi și românii deja v.au scris pe lista neagra!

  2. Intră mai mulți bani în conturile fondurilor de pensii, nu în buzunarele oamenilor. Până vor ieşi cotizanții la pensie, fondurile respective vor fi dispărut demult, şi pensionarii vor rămâne cu buza umflată.
    Uitați-vă cum au făcut în Chile, sau cum se întâmplă în SUA în mod curent.

  3. @ENRON
    Cand vor iesi cotizantii la pensie nu vor avea nimic si vor fi fericiti! Asta daca pana atunci „oile” vor mai fi pe Terra.

  4. Pentru că este obligatorie cotizarea, astea nu sunt investiții, ci sunt banii contributorului blocați pe o lungă perioadă de timp.
    Și cum, oare, un randament de 7,82% este net superior inflației, când, oficial, rata inflației pentru anul 2022 este de 13,8%, iar pentru 2023 este de 10,4%.

  5. Hai sa ne radem de prostovani ca nici nu-si dau seama cum sunt jefuiti…si mai pomenim si de PNRR. Adevaratul plan cincinal – in mai multe cicluri – de jefuire a Romaniei…

  6. Corect!, citez: „Popa, BNR: Românilor le intră mai mulți bani în contul de pensie privată” și noi avem de unde ne alimenta escrocheriile!

  7. ‘Pensia privata’ultima smecherie inventata de interesati,nu asigura renta pe viata dupa iesirea la pensie
    Dai un ban,dar sti ca nu il mai ai

  8. Mi se pare normal ca oamenilor sa le intre mai multi bani in contul de pensie pentru ca s-a marit cu 300 lei slariul minim. De asemenea mi se pare normal ca oamenii sa caute si variante alternative de pensie pentru a nu sta la mila statului. Parerea mea este ca pe viitor romanii o vor duce tot mai rau pentru ca inflatia creste datorita printatului de bani. Urmaresc din cand in cand https://curbnr.ro/ si nu pot sa nu observ ca euro creste usor usor si vom ajunge la 5 lei / euro curand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.