Avem deficit de 35,88 miliarde lei

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de lei, faţă de 28,99 miliarde de lei sau 1,67% din PIB după primele două luni, conform  cifrelor Ministerului Finanţelor.

„Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 35,88 miliarde lei, respectiv 2,06% din PIB, faţă de deficitul de 22,75 miliarde lei, respectiv 1,42% din PIB aferent celor trei luni ale anului 2023”, precizează MF.

Veniturile totale au însumat 132,16 miliarde lei în primul trimestru al anului 2024, înregistrând o creştere de 15,8% în ritm anual, susţinută de încasările din venituri curente, cu precădere contribuţii de asigurări, impozit pe salarii şi TVA şi fonduri europene.

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 168,04 miliarde lei au crescut în termeni nominali cu 22,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe anul 2024 au înregistrat o creştere cu 1,13 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023, de la 8,53% din PIB la 9,66% din PIB.

Bugetul pentru acest an este construit pe un deficit în scădere la 5% din PIB, de la 5,68% din PIB în 2023.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

11 Comentarii

 1. Nasol.Dar nu e dramatic.Gloata trebuie să înțeleagă că ,da,avem deficit serios,dar nu avem extremiști care ajung să conducă în unele țări.Electoratul este in majoritate rațional,doar 10% sunt psihopați și asistați (la Balaceanca).Sa vedem și partea buna a lucrurilor!Nu avem derbedei ca Orban, Putin, Trump,muierea Le Pen.La noi Sosoaca balena și maciucarul sunt fără substanță.Mai bine deficit colosal decât extremiști la putere.Parerea mea umilă.

 2. Bucurați-vă că avem politicieni mediocri.Pana la urmă coana Europa legiferează și pentru noi.Nu riscam să fie pe mâna unuia că Putin.Tara mea pe care o iubesc,draga gloată,nu sta rău,nu e arătată cu degetul precum Rusia ori Ungaria.E loc și de mai bine, într-adevăr.Bucurati-va că nu avem extremiști vocali.Iubiti-va țara care v-a crescut,v-o spune un om simplu,care nu are foarte mare școală.Va mai spun un secret, gloată:ar fi mai mulți care ar vota extremiști,și printre prietenii mei,dar nu o fac.Siti de ce?De rușine.Tot e bine ,că oamenii care ar vota cu ușurință extremiști precum sacul cu 💩,dar conștiința îi mustră.Tare mi-aș dori că și partenerii mei de dialog să aibă parte de o străfulgerare salvatoare in cabina de vot.Din tot ce am spus as vrea sa vi se fixeze in minte faptul că eu fac ,precum Mecena,fără plată, educație intru demnitate și sistem de valori nobil.Este nobil și demersul meu.Multumesc.

 3. Eu voteZ Partidul Comasat Român !
  PeCeRe = PeZeDe + PeNaLe = ❤
  Că până la 200 miliarde coco datorie externă PERNICIOASĂ mai e un pic.
  N-aș vrea să-mi pierd SALARIUL NESIMȚIT și PENSIA SPECIALĂ, că de-aia m-am eduKKat !
  Deci votatZi PeCeRe și cotiZați fortZos la Asigurarile Sociale !
  Eventual, fiți pregătiți să luați URSUL la trântă în tranșee, măR😜g

 4. „Avem”, dar nu iese sa se lauda nici un politruc cu cel mai mare Deficit din UE!!!
  Observati?!
  Tac malc pe subiect!
  J…..i!!!

 5. Bucurati-va cat puteti de momentele acestea unice, de fericire pe datorie.
  Pentru ca nu mai e mult, din doua una se va intampla: ori tara va avea soarta Greciei (subjugata dupa criza datoriilor din 2008), ori soarta Belgiei (adica armate distrugand tot in cale, in trecere spre alte fronturi, intr-un razboi anuntat).
  Posibil sa se intample si ambele variante. Data fiind insa dimensiunea colosala a datoriei externe, deja neplatibila vreodata nici in vise, probabil ca primii pe care ii vom vedea sosind la Bucuresti vor fi expertii cu ciorapii rupti de la FMI, avand in servietele lor peticite „solutia” pentru impartirea si vanzarea la mezat a statului roman dator vandut.
  Nu mai e mult, zilele acestui stat tinut in vitrina pentru a i se lua pensia sunt numarate. Un an, doi? Deja trei ani e mult.

 6. Avem deficit mare, inseamna ca investim serios ! Doar ala cu 3 clase, ca trenul, a luat de la gura poporului sa investeasca aiurea, fara viitor. Tintele piept de la Targoviste si-au meritat gloantele trase in El si in Ea.

 7. Deficitul mare ,este consecința ajutorului nesăbuit în Ucraina și a politicilor falimentarea ale UE ,care își îngroapă proprii cetățeni ,cât despre uni trolii ai Ong-ului Gyuri ,face ce știu vei mai bine pe aici , înfuleca la greu rahat maro , orbiți fiind de apus

 8. Toti bugetarii au luat lefurile la zi ??? Este important, pentru ca numai parazitii astia si familiile lor se duc ca oile la vot sau ca orbii !

 9. Parizerul cu Soia e asigurat de NATO…Cat timp esti soldat NATO, te pregatesti si intaresti Flancu de Est, vei primi ratia de Parizer cu Soia…nu conteaza Deficitul cand e pentru o cauza nobila.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.