Ce trebuie să știi despre ceaiul de valeriană?

Ceaiul de valeriană se face din rădăcina plantei de valeriană, aceasta având ușoare proprietăți sedative.

Ceaiul de valeriană ajută la ameliorarea insomniei, anxietății, dar și la ameliorarea simptomelor menopauzei. Dovezile privind eficiența valerianei în tratarea insomniei nu sunt concludente, încă se mai fac cercetări. În acest articol, vorbim despre beneficiile și efectele secundare ale consumului de ceai de valeriană. De asemenea, îți spunem ce precauții trebuie să ai în vedere atunci când consumi ceai de valeriană și care sunt potențialele interacțiuni medicamentoase.

Ce este valeriana și istoricul său

Valeriana, cunoscută și ca Valeriana officinalis, este o plantă perenă ce face parte din familia Valerianaceae. Aceasta este recunoscută prin florile sale de culoare roz sau albă și prin rădăcinile sale cu un miros specific, folosite în scopuri medicinale. Planta poate crește până la o înălțime de 1,5 metri și este cunoscută pentru aroma sa distinctivă. Este originară din Europa și Asia, dar planta a fost introdusă și în America de Nord. Valeriana este răspândită în special în zonele cu climă temperată, fiind găsită în pădurile umede, pe malurile râurilor și în zonele montane.

 

Valeriana a fost utilizată încă din antichitate pentru proprietățile sale terapeutice. Scrierile istorice indică faptul că atât în medicina greacă, cât și în cea romană antică, valeriana era folosită pentru a trata o varietate de afecțiuni, inclusiv insomnia, anxietatea și tulburările digestive. Valeriana a fost considerată un remediu universal, fiind utilizată pentru a trata o serie largă de afecțiuni. În prezent, valeriana este utilizată în mod frecvent ca un remediu natural pentru insomnie și anxietate. Valeriana este unul dintre ceaiurile de la AdNatura, dar poate fi disponibilă și sub formă de tinctură sau capsule (2).

 

Ceaiul de valeriană

Gustul ceaiului de valeriană poate fi descris ca fiind „lemnos” sau „pământesc”. Gustul devine mai puternic dacă ceaiul este lăsat la infuzat mai mult timp. Unele persoane pot considera mirosul neplăcut și atunci se recomandă adaugarea de miere în ceaiul de valeriană, pentru a-l face mai dulce. De asemenea, ceaiul de valeriană conține adesea și alte plante:

  • levănțică;
  • lămâie;
  • mușețel;
  • vanilie.

Proprietățile și beneficiile ceaiului de valeriană

Este important de știut ce beneficii are ceaiul de valeriană:

  • este frecvent folosit pentru reducerea stresului și anxietății, datorită efectului său de liniștire și relaxare.

  • are un efect pozitiv asupra sistemului digestiv: poate ajuta la ameliorarea durerilor de stomac, balonării și constipației. În plus, este posibil ca ceaiul de valeriană să stimuleze apetitul la persoanele care suferă de pierderea acestuia, deși sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma acest efect.

  • are proprietăți antiinflamatoare și analgezice: este util în cazul durerilor musculare sau articulare. Se crede că poate ameliora durerile menstruale, însă sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma acest beneficiu.

  • ar putea contribui la stabilizarea tensiunii arteriale și la scăderea riscului de boli cardiovasculare.

  • ajută la reducerea nivelului de stres (1).

În general, se consideră că ceaiul de valeriană ajută la tratarea:

  • insomniei;
  • depresiei;
  • anxietății;
  • sindromului premenstrual;
  • simptomele menopauzei;
  • durerilor de cap.

 

Se recomandă precauție, cercetările actuale nu sunt suficiente pentru a determina eficacitatea valerianei pentru a trata oricare dintre aceste afecțiuni, iar majoritatea dovezilor raportate provin din studii la scară mică.

 

Efectele secundare ale utilizării valerianei 

Ceaiul de valeriana este sigur pentru majoritatea adulților pentru o utilizare pe termen scurt. Este important de reținut că valeriana nu este supusă unor reglementări stricte, fiind considerată un supliment alimentar. În plus, majoritatea studiilor nu au durat suficient de mult timp pentru a determina siguranța utilizării valerianei pe termen lung. Unele persoane au raportat următoarele efecte secundare legate de utilizarea valerianei:

  • dureri de cap;
  • amețeli;
  • neliniște;
  • tulburări de stomac.

 

Precauții ale consumului de valeriană 

Se recomandă ca persoanele însărcinate sau care alăptează să nu consume ceai de valeriană, deoarece nu există date privind siguranța și eficacitatea valerianei la aceste categorii. De asemenea, trebuie evitat să se dea ceai de valeriană copiilor cu vârsta sub 3 ani, deoarece cercetătorii nu au evaluat riscurile potențiale. În plus, oamenii ar trebui să fie conștienți de potențialele efecte sedative ale valerianei dacă iau și medicamente sedative sau consumă alcool.

 

Cei care beau ceai de valeriană pentru anxietate pe parcursul zilei nu ar trebui să opereze utilaje grele, deoarece băutura poate induce o stare de somnolență. De asemenea, este posibil ca infuzia de valeriană să amplifice efectele sedativelor, ale altor medicamente sau ale anumitor plante și suplimente alimentare cu proprietăți sedative. Nu este recomandat să se consume ceaiul de valeriană cu alcool. Este bine de știut că riscul de interacțiuni medicamentoase cu valeriana este puțin probabil sau foarte limitat. Se recomandă totuși sfatul medicului înainte de a utiliza orice supliment alimentar.

 

Doza recomandată de ceai de valeriană

Majoritatea studiilor privind valeriana se concentrează pe forma de capsule sau tablete, mai degrabă decât pe cea de ceai. Este probabil ca infuzia să conțină o concentrație mult mai mică de valeriană, iar producătorii îl pot combina cu alte plante. Din ceea ce se cunoaște, o ceașcă de ceai de valeriană preparată cu 30 de minute până la 2 ore înainte de culcare este suficientă pentru a trata insomnia. În cazul în care o persoană are ceai de valeriană vrac ar trebui să infuzeze 2-3 grame timp de 10-15 minute. Siguranța utilizării valerianului pe termen lung este necunoscută, iar oamenii ar trebui să ia în considerare acest lucru atunci când aleg cât de frecvent să bea ceai de valeriană.

 

Important de reținut

  • Se poate bea ceai de valeriană pentru a ajuta la tratarea insomniei și a anxietății, printre alte afecțiuni. Cu toate acestea, nu există suficiente cercetări pentru a confirma eficacitatea ceaiului de valeriană. Cercetările actuale sunt limitate, iar rezultatele sunt inconsistente.
  • Deși dovezile nu sunt concludente, ceaiul de valeriană poate fi o modalitate sigură de a trata insomnia și anxietatea în cazul unor persoane.
  • O persoană nu ar trebui să bea ceai de valeriană alături de anumite medicamente sedative, deoarece poate risca o sedare excesivă.
  • Cel mai probabil, consumul unei cești de ceai de valeriană înainte de culcare nu are efecte adverse. Prin urmare, persoanele care se confruntă cu insomnii de orice fel pot dori să o încerce. Cu toate acestea, ceea ce funcționează pentru o persoană nu va funcționa neapărat pentru toată lumea.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

2 Comentarii

  1. Ce ziceti de faptul ca exista un medicament care contine valeriana, are in compozitie un alt sedativ-hipnotic pe nume fenobarbital, desi ne spuneti in articol ca trebuie sa avem grija sa nu amestecam lucrurile, apoi ne precizati ca riscul de interacțiuni medicamentoase cu valeriana este putin probabil sau foarte limitat?

  2. Extraveralul se dadea pentru inima înainte de 1989, nu știu dacă mai e in piata farmaceutica din Romania. Conținea și acest tratament valeriana cel puțin un procent cantitativ. Decât bomboane pastila, sau înțepați, mai bine ceaiuri! Foarte bine că aveți și secția Tratamente Naturiste pentru ca, cetățenii să aibă o alta sursa de informare pe naturiste, aceste naturiste fiind deja folosite în străinătate, recomandările medicilor, foarte puțin pastile, creme și ceaiuri cat se poate de multe. Nu e bășcălie, este realitate!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.