Oțetul de mere ajută tinerii să slăbească

Un consum regulat de oțet de mere poate ajuta la reducerea greutății, a zahărului din sânge, a colesterolului și a trigliceridelor. Este concluzia unui studiu realizat pe 120 de subiecți supraponderali cu vârsta cuprinsă între 12 și 25 de ani. Cercetarea mai arată că efectul pare să fie, de asemenea, dependent de doză și timp.

Jurnalul „The Lancet” a raportat de Ziua Mondială a Obezității din 4 martie că peste un miliard de oameni din întreaga lume sunt afectați de obezitate. Prin urmare, există un mare interes pentru măsurile naturale și aplicabile pe scară largă pentru a sprijini pierderea în greutate. Oțetul de mere câștigă din ce în ce mai multă atenție ca aliment care ar putea fi folosit în acest scop.

Dr. Rony Abou-Khalil și echipa sa de la Holy Spirit University Kaslik din Liban au examinat efectul acestuia asupra greutății și alți parametri metabolici și au publicat acum rezultatele studiului în jurnalul „ BMJ Nutrition, Prevention & Health”.

Participanții la studiu au fost 120 de adolescenți supraponderali sau obezi și adulți tineri cu vârste cuprinse între 12 și 25 de ani. Marea majoritate a raportat că în familie nu au istoric de obezitate și aproape niciun participant nu a fost supraponderal în copilărie.

Ei au fost împărțiți în patru grupuri și au băut 250 ml de apă fie cu 5, 10 sau 15 ml de oțet de mere (5% acid) sau o băutură placebo în fiecare dimineață, pe stomacul gol. Acesta a fost amestecat cu 0,25% acid lactic pentru a imita gustul oțetului de mere, deoarece studiul a fost realizat în mod dublu-orb.

Subiecții  au ținut un jurnal alimentar și și-au documentat activitatea fizică. A existat o mică diferență între grupuri pe parcursul perioadei de studiu. La început și după patru, opt și douăsprezece săptămâni au fost măsurate circumferința taliei, greutatea și procentul de grăsime corporală, precum și nivelurile de colesterol total, zahăr din sânge și trigliceride din sânge.

Șase până la opt kilograme de pierdere în greutate în douăsprezece săptămâni

În timp ce participanții care au primit un placebo nu au experimentat practic nicio pierdere în greutate, cei care au băut oțet de mere au pierdut în greutate semnificativ și și-au redus IMC (Indicele de Masă Corporală), cei care au băut cea mai mare doză înregistrând cele mai mari scăderi după douăsprezece săptămâni. În medie, cei care au băut oțet de mere o dată pe zi în această perioadă au slăbit șase până la opt kilograme și și-au redus IMC cu 2,7 până la 3,0 puncte (de la aproximativ 30 la aproximativ 27), în funcție de doză.

Consumul de oțet de mere a fost asociat și cu scăderea zahărului din sânge, a trigliceridelor și a nivelului de colesterol, care păreau să depindă și de doză. Potrivit publicației, o doză de 15 ml pentru o perioadă de douăsprezece săptămâni pare a fi cea mai eficientă în reducerea celor trei parametri. Nu au existat modificări în grupul placebo.

Subiecții care au suferit de arsuri la stomac după ce au luat oțet de mere au fost excluși de la participare înainte de începerea studiului. Participanții nu au raportat efecte adverse în timpul perioadei de studiu.

Autorii subliniază că dieta și activitatea fizică nu au fost diferite între cele trei grupuri de tratament și grupul placebo pe parcursul studiului, sugerând că efectele observate au fost cauzate de aportul de oțet de mere.

Oțetul de mere trebuie cercetat și mai mult

Eșantionul de studiu a fost mic, ceea ce poate limita generalizarea rezultatelor, iar o perioadă de 12 săptămâni nu este suficient de lungă pentru a evalua efectele pe termen lung ale oțetului de mere, inclusiv efectele secundare, de exemplu asupra smalțului dinților, recunosc cercetătorii. Ei văd rezultatele ca pe o încurajare pentru noi cercetători să efectueze studii pe acest subiect și să obțină mai multe perspective asupra mecanismelor care stau la baza.

 

Efectul oțetului de mere este atribuit acidului acetic pe care îl conține. Mai multe studii au arătat că acesta se leagă de receptorii cuplați cu proteina G din țesuturile sensibile la insulină. Se discută, de asemenea, despre un efect inhibitor asupra lipogenezei și gluconeogenezei și o activare a oxidării acizilor grași. În plus, acidul acetic favorizează secreția hormonilor intestinali GLP-1 și PYY, care reduc pofta de mâncare, in vitro și in vivo.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

5 Comentarii

  1. cand a aparut in Romania studiile unui medic despre beneficiile otetului din mere si miere, a iodurii nu stiu cum ce este cunoscuta sub numele de solutie Lugol…asa ca sa mai huliti epoca ”apusa”, cand unii ”mai miscau” spiritual si chiar aveau documentatii din occident. Azi occidentul plin de farma redecopera minumile naturii.

  2. Doar dacă îl faci acasă, în rest, nu prezintă garanție.
    E perfect acest produs, încercat cu succes de mine și de multi cetățeni: pentru micoza unghii! Orice micoza la unghii se vindeca in 2-3 săptămâni daca e la început și dacă e mai veche, durează 2-3 luni! Rețeta: într-un bol toți 20-30 ml oțet de mere, de 2 ori pe zi, bagi degetele pentru 5 minute maximum, și se vad rezultatele! Se poate folosi și bețișoare de urechi sau cotonele, se imbiba cu oțet, se șterg unghiile doar că trebuie să rămână oțet pe unghii, nu trebuie șters oțetul sau spălat degetele după tratament. Degetele se spală și usucă înainte de tamponare! Garantat 100% vindecare! Incercati cu încredere, se vindeca de nu îți vine să crezi! La mine, a durat peste 20 ani de cheltuieli pe la farmacii nu numai in tara pentru tratament. Am găsit aceasta metoda foarte simpla și eficienta.

  3. Da, oțetul e bun și pentru desfundat țevi, amestecat cu bicarbonat.
    Dar ca să slăbiți, în loc de tot felul de diete-munune nu ar fi mai bine să mâncați mai puțin?
    Zic și eu așa, ca nepriceputul…

  4. Exista o ecuatie intre ceea ce intra in corp, ceea ce se consuma si ceea ce ramane in corp. Reduceti ceea ce intra in corp prin micsorarea cantitatii de mancare si rarirea meselor. Cresteti consumul prin miscare. Ceea ce ramane (greutatea corporala) va scadea. Dar trebuie vointa – asta e partea cea mai grea…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.