Sunătoarea, prietena ficatului

Sunătoarea, cunoscută și sub numele de pojarniță, crucea-voinicului, hamei de pământ sau lemnie, este o plantă care are acțiune antiinflamatoare, astringentă, cicatrizantă, vasodilatatoare și hipotensivă. Sub formă de infuzie sau decoct, sunătoarea tratează bolile digestive, pe cele de piele, dar și afecțiuni ale ficatului.

Afecțiunile hepatice și cardiovasculare tratate cu infuzie

Intern, sub formă de infuzie, sunătoarea se folosește  cu succes în colite cronice, boli de ficat, deoarece influențează în bine stările inflamatorii și stimulează secrețiile. Infuzia de sunătoare se prepară din două linguri plantă mărunțită la o ceașcă cu apă clocotită, din care se bea, după fiecare masă, câte o lingură. Poți face și o infuzie mai slabă, dintr-o lingură de flori de sunătoare la o cană de apă clocotită și se bea când s-a răcit, îndulcit cu miere. Este bună și pentru cei care suferă de fiere leneșă ori de stări depresive. Sunătoarea conține heparicină, substanță care acționează la fel ca medicamentele  prescrise în caz de depresie și stări de anxietate.

Tinctura împrospătează respirația

Dacă vrei să ai o respirație proaspătă, se amestecă 50 g de plantă uscată cu 25 g granule de propolis și cu 150 ml de alcool. Se pune amestecul  într-un borcan cu capac, la loc întunecat, timp de o săptămână. Se agită amestecul în fiecare zi. Ulterior, se filtrează, se amestecă 50 de picături din tinctura obținută cu 200 ml de apă caldă și se clătește gura de 2 ori pe zi. În caz de probleme nervoase, nevroză sau astenie se iau câte 10-15 picături de tinctură în fiecare zi.

Uleiul vindecă rănile

Din sunătoare se mai poate prepara și un ulei, care servește ca pansament în arsuri. În medicina naturistă, se poate folosi în boli de ficat și ulcere gastrice. Uleiul de sunătoare se obține prin macerarea florilorcu ulei de floarea-soarelui timp de 4-6 săptămâni sau după următoarea formulă: 20 g de sunătoare uscată se umezesc cu 20 ml alcool concentrat și după 12 ore se adaugă 200 ml ulei de floarea-soarelui. Aceste amestec se ține 3 ore pe baia de apă în fierbere, agitându-se din când în când. După 2-3 zile de repaus se strecoară printr-un tifon sau pânză și se stoarce. După o zi, se strecoară din nou, obținându-se un ulei limpede de culoare roșcată. Uleiul se păstrează la întuneric și răcoare și se poate folosi și pentru masaj. În caz de gastrită și ulcer se poate lua câte o lingură de ulei dimineața și seara.

Pulberea ajută ficatul să se regenereze

O bună modalitate prin care se poate regenera ficatul este o cură cu remedii pe bază de sunătoare. Fitoterapeuții spun că hiperforina, unul dintre compușii din plantă, distruge virusurile care produc hepatitele de tip B și C. Pentru a prepara leacul este nevoie (în părți egale) de: flori de sunătoare, flori de coada-șoricelului, semințe de armurariu, flori de anghinare, frunze și flori de rostopască. Se macină plantele uscate și semințele cu rășnița de cafea, apoi se ia câte o linguriță de pulbere, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, timp de o lună. Se înghite preparatul cu puțină apă.

Citește și:

Care sunt efectele benefice ale păducelului

Busuiocul, condiment și leac în ulcerul gastric

Gălbenelele au grijă de stomac

Măceșele întăresc sistemul imunitar

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Ar trebui sa scrieti se de efectee secundare, cum ar fi cresterea tenstiunii intraceaniana. Unele ceaiuri sunt bune, dar pe termen scurt si in doza mica, altfel pot produce pareze sau chiar acidente vasculare sau paralizii.

  2. Despre Sunătoare am citit ieri și în Agerpres cu o prezentare mult mai amplă . La finele acesteia , Sunătoarea , având și proprietăți afrodisiace , m-a lămurit de ce i se mai spune în popor și Sculătoare !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.