Măceșele întăresc sistemul imunitar

Pline de vitamine și minerale, măceșele sunt un bun prieten al sănătății, în mod special al sistemelor imunitar și cardiovascular. Strămoșii noștri foloseau cu secole în urmă fierturile din fructe de măceșe care ajutau în caz de oboseală puternică și ajutau organismul să se refacă în convalescență. În timp, s-au descoperit și alte beneficii ale acestor fructe cu gust acrișor.

Preparatele din măceșe pot stimula sistemul imunitar, datorită vitaminelor pe care le conține și sunt recomandate în convalescență sau împotriva răcelilor și a gripelor însoțite de febră. Se poate prepara o infuzie din două linguri de fructe opărite cu 2-3 căni cu apă clocotită. Se lasă la infuzat cîteva minute, se strecoară și se bea tot de-a lungul unei zile. Poți face și o infuzie din flori de mpceș care se prepară la fel precum cea din fructe. În caz de anemie sau de convalescență, fructele se curăță bine de perișori și de semințe și se amestecă cu miere.

Datorită vitaminei C, infecțiile respiratoii și virozele sezoniere pot fi combătute cu un macerat la rece din măceșe care se poate prepara astfel: se lasă la macerat, timp de 12 ore, într-un litru de apă, 2-3 linguri cu fructe zdrobite. Se amestecă apoi cu puțină lămâie și se beau trei căni pe zi. Este bun și în caz de astenie și oboseală cronică.

Calmează crizele de tuse

Simptomele bronșitei cronice pot fi diminuate cu o băutură preparată astfel: se fierb 100 g de măceșe într-un litru de vin și apoi se adaugă mierea. Se strecoară și se bea 100 ml pe zi din această băutură, în cure de două săptămâni sau până trece criza de tuse. Și tinctura de măceșe este recomandată în caz de tuse. Se bea înainte de mese câte un pahar cu apă în care se diluează 30 de picături de tinctură de măceșe.

Combate tulburările digestive

Tulburările digestive și durerile de cap ori palpitațiile pot fi ameliorate cu ajutorul pulberei de fructe. Măceșele uscate se dau prin râșnița de cafea până se obține o pudră fină. Diareea poate fi combătută și cu ajutorul unei infuzii preparată dintr-un pumn de pulbere de de fructe peste care se toarnă un litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat un sfert de oră, se strecoară și se consumă, de preferat la micul dejun.

Pentru o memorie mai bună

Decoctul de măceșe este indicat pentru funcționarea la capacitate maximă a puterii de concentrare. Este nevoie de 2 linguri cu fructe zdrobite puse la fiert într-o jumătate de litru de apă. După ce dau în clocot, se mai lasă pe foc 5-10 minute, după care se pun la răcit. Se bea întreaga cantitate pe durata unei zile. Decoctul este indicat și pentru prevenirea formării calculilor biliari.

Citește și:

Remedii naturiste pentru dureri în gât

Sunătoarea ajută la refacerea ficatului

Leacuri cu usturoi

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.