Greva medicilor, subțiată de „frică”

O parte dintre medicii de familie continuă protestul, pentru a doua zi, faţă de subfinanţarea asistenţei medicale şi birocraţia din sistem, refuzând să acorde servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, astfel încât pacienții nu vor mai primi trimiteri și rețete compensate. Unii medici au renunțat însă la protest de frică, potrivit preşedintei Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie.

„O parte dintre noi continuă protestele, o parte nu. Sunt medici cărora le e frică. Pentru că li s-a spus că rămân fără contract, ceea ce înseamnă că te duci să vinzi gogoşi în piaţă, nu numai tu, ci şi asistenta. Mulţi deja şi-au depus cereri de emigrări. Dacă se va continua acest protest sau nu este mai puţin important, dar important este că decidentul nostru consideră că trebuie să ne ameninţe decât să încerce să rezolve probelemele pentru care am ajuns aici. Nu am dorit să ajungem aici şi aş fi vrut să văd un pic de responsabilitate şi din partea decidenţilor şi să explice măsurile pe etape, să spună fiecare pas pe care îl fac. De luni de zile cerem aceste lucruri şi degeaba. Aş fi vrut responsabilitate, nu pumnul în gura”, a declarat, pentru Mediafax Rodica Tănăsescu, preşedinta Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat că perioada semnare a actelor adiţionale la contractele cu casele de asigurări de sănătate s-a încheiat, documentele fiind semnate de peste 75% din medicii de familie.

„Furnizorii de servicii medicale care nu au semnat actele adiţionale vor putea intra în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate în baza unor contracte cu durata determinată (până la 31 martie a.c.) ce vor putea fi încheiate la o dată anunţată ulterior de casele de asigurări de sănătate. Menţionăm că până la încheierea perioadei de prelungire a contractelor cu casele de asigurări de sănătate peste 75% din medicii de familie au semnat actele adiţionale menţionate. Totodată, precizăm că asiguraţii cu urgenţe medico-chirurgicale precum şi cu 59 de afecţiuni nominalizate în anexa la prezentul comunicat (între care se numără afecţiunile oncologice, diabetul, hepatita cronică, astmul bronşic, dar şi afecţiunile copilului cu vârsta sub un an) se pot prezenta la consultaţie direct la medicul specialist, fără a fi necesar bilet de trimitere”, a transmis CNAS.

Protestul medicilor de familie a început miercuri. În replică ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat că nu consideră „etic și normal” ca medicii de familie care protestează față de birocrația din sistemul de sănătate să folosească pacienții în negocieri, precizând că „există loc de mai bine la finanțare”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8499 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Cu toate mizeriile pe care le vedem zilnic in sistemul de sanatate (ma refer, pe linga mizeria fizica din spitale, si la mizeria morala a celor in halate albe, din ce in ce dovediti mai corupti si mai lacomi), cred ca aceasta categorie profesionala va deveni cuirind una din cele mai detestate din Romania ! Nu generalizez (Doamne fereste ! ar insemna ca tot ceea ce ne mai ramine e sa innebunim sau sa ne sinucidem in masa !), dar de mult termenul de „pacient” s-a transformat in „client”, multi „confunda” juramintul lui Hipocrate cu cel al lui „Ipocrit” si, daca faceti un sumar sondaj la inceputul unui an universitar la Medicina veti constata ca, cu putina onestitate, un mare procent dintre cei care aleg aceasta profesie vor declara ca o fac ca pe o investitie baneasca de viitor.

    • V-ati intrebat macar fugitiv de cate din aceste probleme e vinovata slaba finantare de catre stat? Doar ca idee..sunt tari care au scapat de aceasta problema..au crescut salariile medicilor ulterior introducand amenzi pt luarea de mita astfel incat riscul acceptarii mitei ar fi fost prea mare. Iarasi conceptul de mita e deplin acceptat de catre stat, a se vedea mai ales scandalurile din aceste zile..de ce? Referitor la sondaj…1. ati incercat sa-i intrebati cati din ei vor profesa in Romania? 2. daca ati avea un copil pe care ar trebui sa-l tineti la scoala 21 ani minim presupun ca nu ati fi deloc interesat de siguranta lui financiara in viitor ci doar de satisfactia morala…

    • Sint de acord doar cu prima parte a postarii dvs (cea care invoca metoda „morcovul si bastonul” in discutiile la nivel hai sa-i zicem sindical dintre autoritati si medici : „morcovul”, adica niste salarii negociate cu care toata lumea sa fie in final de acord, pe de alta parte „bastonul” pe cocoasa, adica pedepse drastice pentru cei prinsi cu matrapazlicuri). Faptul ca multi dintre viitorii medici declara fara ocolisuri ca nici nu se gindesc sa profeseze in Romania vine sa intareasca ceea ce si eu am afirmat, medicina a devenit nu o vocatie, ci un mare business. Cit despre cei „21 de ani” (??) de scoala … hmmm, in afara variantei ca unuia/uneia din aceasta categorie sa-i fi placut sa repete de citeva ori un an de medicina, aflati ca si inginerii, economistii, profesorii universitari, etc etc fac tot cam atitia, dar nu cu asa pretentii aberante la sfirsit (apropo, poate cititi si comentariile celorlalte persoane, de mai jos …)

  2. Este un protest imoral, medicii de familie castiga peste 100 milioane vechi pe luna. Başca Vlasca si Teleormanul. ce va mai trebuie?

    • Stiu ce greu este sa ajungi un medic specialist bun in ziua de astazi. Pe mine ma deranjeaza faptul ca medicii de familie au pretentii mai mari decat medicii chirurgi din spitale. Cat timp le-au ramas bani multi in buzunar(fiindca oricum asistentele sunt platite foarte prost, costurile cu intretinerea cabinetului sunt mici-multi le-au cumparat etc), mai multi decat medicilor specialisti din spitale, erau multumiti. Acum cand s-au transferat cheltuielile la angajat nu le mai convine si vor tot mai mult. Numai spun ca nu au voie sa faca mai mult de 20 de consultaii pe zi pe cand medicii din China mor la locul de munca. Huuo!

    • Pentru corecta dvs. informare, din cele 100 de milioane vechi pe luna trebuie platite urmatoarele: chiria si utilitatile spatiului, salariile asistentei si femeii de serviciu cu toate darile aferente, contabilitatea, consumabilele, alte taxe si contributii sociale. Din ce ramane se plateste impozitul iar restul este venitul net al medicului…

  3. Confundati rulajul cu castigurile. Iar mare parte din greva este pentru pacienti si restaurarea conditiei de medic din cea de functionar de stat. Pacat ca unii pacienti sufera de „cecitate”.

  4. Daca, in inima lor, se simt cinstiti si fara mita (si „banutul” incasat din: expermentele industrie farmaceutice facute diabolic pe concetatenii ce le platesc „amaratele” de salarii si deveniti inconsteint cobaii tuturor diabolicilor, ori din afacerea cu medicamente facuta in tovarasia membrilor Colegiului Farmacistilor) in buzunarul de la halat / caramizile din vila, atunci sa continue protestul, singurul vinovat e pacientul care a platit contributiile fara a putea sa-si impuna conditiile. De ce oare toti la un loc si fiecare in parte ne mai miram de dezastrul moral din Romania?

    • Ma indoiesc sincer ca ati vazut d-voastra „experimentele industrie farmaceutice” la nivel de medicina de familie. 1. mf poate face reteta compensata doar pt medicamentele de pe lista de medicamente care au avizul Ministerului Sanatatii. 2. nici macar nu poate scrie o denumire comerciala..daca aveti curiozitatea sa va uitati pe o reteta compensata veti vedea ca apare o anumita substanta, nu un medicament de la cine stie ce firma. 3. pe langa dezastrul moral as adauga tinand seama de 1) si 2 ) dezastrul cultural si de informare. Mita pt ce la mf? confundati personajele si subiectul articolului. Protestul nu se refera doar la bani cum spunea si Bono si ar fi de apreciat sa va informati asupra cererilor mf(s-ar putea sa aveti unele surprize) si apoi sa comentati pe cat se poate la subiect.

  5. Sa ma ierte D-zeu , dar f.f.multi dintre medicii de familie iau banii de pomana . Sunt niste hartiogari , ca medicina fac foarte putini dintre ei.Prin ’90 ceferistii isi faceau de cap cu grevele , acum medicii de familie. Castiga exagerat de mult , mai ales cei din rural , pleaca acasa cu masinile incarcate de peschesuri si tot sunt nemultumiti. Niste mizeri!

    • Poate ca aveti dreptate cu hartogarii, dar ce ziceti de medicii de familie care isi fac corect treaba? Cum suna in cazul lor plata unei consultatii cu circa 13 RON, bani din care trebuie achitate cheltuielile cabinetului, salariile angajatilor, platite taxele si impozitele? Cat cost un tuns la frizerie?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.