Greva medicilor de familie și „etica” lui Bodog

Medicii de familie protestează, începând de miercuri, faţă de subfinanţarea asistenţei medicale şi birocraţia din sistem, astfel că nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate. Primii afectați sunt pacienții, care nu mai primesc trimiteri și rețete compensate.

Societatea Naţională de Medicină Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au anunțat că începând de miercuri, cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, ca urmare a nesemnării actelor adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate judeţene.

„Din păcate, nu avem motive să renunțăm la această decizie. Nu am obținut decât niște promisiuni pentru rezolvarea problemelor cu care medicii de familie ne confruntăm. Nu am vrut să se ajungă aici, dar noi plătim în continuare chirie, asistente și multe dări, fără să încasăm nimic. Vom consulta oamenii, adică vom face actul medical, așa, pro bono, majoritatea dintre noi. Vor fi însă și medici care vor încasa consultațiile, pentru că nu fac față cheltuielilor. Din păcate, nu putem acorda trimiteri și rețete compensate, pentru că aceasta este o obligație a Casei, nu a noastră. Vom da rețete simple, prin care pacienții trebuie să-și cumpere medicamentele”, a declarat, marți, pentru Mediafax, Rodica Tănăsescu, președintele SNMF.

Medicii de familie au protestat în data de 15 noiembrie 2017 în Piața Victoriei față de birocrația din sistemul medical, acuzând faptul că din cauza multiplelor sarcini birocratice, sunt puși în situația de a neglija actul medical. Tot atunci, reprezentanții medicilor au avut o întâlnire cu premierul Mihai Tudose și cu ministrul Sănătății, Florian Bodog, în care li s-a promis că se vor rezolva problemele din sistem.

„Premierul a spus atunci că ne susține, dar în continuare nu s-a întâmplat nimic pentru debirocratizere. Am cerut să nu mai existe rețete verzi, albe sau galebene, ci numai albe simple electronice, și există soluții în acest sens. Am cerut să nu mai existe bilete de trimitere pe hârtie tipizată, ci tot electronice și alte revendicări ce pot fi rezolvate. Din păcate, am avut doar promisiuni”, a mai spus Rodica Tănăsescu.

Prima reacție a lui Bodog

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat, miercuri, agenției de presă citate, că nu consideră „etic și normal” ca medicii de familie care protestează față de birocrația din sistemul de sănătate să folosească pacienții în negocieri, precizând că „există loc de mai bine la finanțare”.

„90% din medicii de familie din București au semnat actul adițional la contractul cadru pentru următoarele trei luni. Noi am avut întâlniri săptămâna trecută – am participat și eu la prima parte a întâlnirii ședință de guvern. Am identificat soluțiile la problemele pe care le mai aveau domniile lor în ceea ce privește debirocratizarea. Dar așa cum se întâmplă de obicei, noi cum începem să discutăm despre debirocratizare și despre accesul pacientului, ajungem la bani. Cu toate ca am suplimentat bugetul pentru medicina primară, domniile lor sunt nemulțumiți. Eu sunt convins că exista loc de mai bine la finanțare, dar nu consider că este etic și nici normal să ne folosim de pacienți în negocieri”, a spus Bodog.

Oficial CNAS: Unele dintre nemulțumiri s-au rezolvat

Purtătorul de cuvânt al CNAS, Augustus Costache, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, că o parte dintre nemulțumirile medicilor de familie, legate de contractul cadru, au fost rezolvate, în timp ce altele nu pot fi soluționate pentru că nu țin de această instituție.

„Unele (probleme – n.red.) s-au rezolvat. S-a făcut mărire bugetară. O mărire substanțială. La altele, nu țin de resortul nostru, efectiv, nu se pot da. Nu sunt angajații noștri. Vă dați seamă și dumneavoastră cum ar fi afectați pacienții. Oricum, majoritatea au semnat (contractele cadru – n.red.) până la ora asta”, a precizat Costache.

Referitor la afirmația ministrului Sănătății, conform căruia „90% din medicii de familie din București au semnat actul adițional la contractul cadru pentru următoarele trei luni”, purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) a precizat că sunt județe unde procentul este și mai mare, respectiv de 98%.

„Nu în toate județele e la fel de mare (procentul medicilor care au semnat contractul cadru- n.red.)”, a conchis sursa citată.

Pe de altă parte, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Sandra Alexiu Adalgiza, a declarat miercuri, pentru Agerpres, că mai puţin de jumătate dintre medicii de familie au semnat acte adiţionale cu Casa de Asigurări de Sănătate.

„A început semnarea actelor adiţionale din 27 (n.r. – decembrie). Mai mult de jumătate dintre medicii de familie din ţară în acest moment nu au actele semnate. Noi ne-am programat pacienţii astfel încât să eliberăm practic luna ianuarie în măsura posibilităţilor, chiar prima jumătate complet. În al doilea rând, le-am spus şi ştiu că aceste lucruri le facem împreună, pentru că o mare parte a revendicărilor noastre ţin strict de drepturile pacienţilor şi ce au ei ca interes special şi primar – acela de a nu mai fi plimbaţi pe drumuri din momentul când au nevoie de asistenţa medicală”, spune medicul.

Potrivit acesteia, fiecare cabinet de medicina familiei îşi gestionează activitatea, în aceste condiţii, cum doreşte. Astfel, unele cabinete oferă în această perioadă consultaţii gratuite, altele percep sume nesemnificative, în timp ce altele vor taxa consultaţiile.

„Fiecare cabinet îşi gestionează cum doreşte acest moment, pentru că noi practic de la 31 decembrie suntem în afara contractului cu Casa. Depinde de resursele fiecărui cabinet cum s-a pregătit pentru această perioadă. Dacă există cabinete cu număr mare de pacienţi şi activitate intensă, care au nişte resurse financiare de rezervă, atunci aceştia s-au hotărât să lucreze pro bono sau să taxeze consultaţia cu sume nesemnificative. Dacă colegii care au cabinete mici, prin zone izolate şi nu îşi pot permite să stea prea mult fără a câştiga din activitatea lor, fără a fi plătiţi, atunci aceştia vor taxa consultaţia. Tariful pe care îl fixează este unul pe care îl stabileşte fiecare. Noi nu avem voie să recomandăm sau să fixăm anumite tarife pentru că suntem privaţi, ar fi o chestiune anti-concurenţială”, a explicat vicepreşedintele SNMF.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

21 de Comentarii

  1. Oricum cetatenii de rand nu au bani pentru retetele scrise de asistentele medicilor de familie. Medicii de familie tipa fiindca trebuie sa mareasca salariul brut al asistentelor cu 25% ca acestea din urma sa plece lunar acasa cu acelasi net. Cand ai o problema te programeaza peste doua saptamani iar daca isi misca fundul acasa la pacient trebuie sa fie platiti vartos la negru. Cum altfel sa-si faca vile la munte si la mare. Daca ai o problema pleci la UPU unde astepti sa te bage in seama femeia de serviciu peste 6 ore si sa te intrebe daca te doare ceva. Concluzia, sistemul de sanatate este praf si pulbere. Medicii de familie sa fie platiti la numarul real de consultaii facute lunar nu sa ia bani la 2000 de pacieni care nu au trecut pe la medic timp de un an de zile!

    • Foarte adevărat, din păcate ! Mai toţi realizează venituri de peste 10.000 lunar, fără a mai pune la socoteală „atenţiile” şi consultaţiile plătite şi acum tot de pacient, la intervale de timp dictate de ei ! Iar trimiterile se fac tot pe bază de relaţii ! Să le fie ruşine ! Singurul diagnostic şi singura terapie, ce li se potriveşte mănuşă ! Nu neaparat chirurgicală !

    • Ar fi bune sa frecventati si dvs facultatea de medicina macar o luna, si apoi sa emiteti idei. Cu stima, unul care lucreaza in sistem din 1999 si plateste la stat si pensii si sanatate si primeste NIMIC!!!

  2. Popor de cobai batjocorit de „binefactorii” calai cu foamea de parvenire la vedere. Chiar nimeni nu intelege cartelurile formate intre industria farmaceutica, retelele de farmacii (care s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie – si toate prospera in draci) si tagma medicilor „oropsiti” de birocratie (rasul curcilor cu empatie juratilor lui Hipocrat fata de nefericitii pacienti care o viata si-au platit asigurarile medicale). Despre congresele de promovare a medicamentelor, dispozitivelor medicale si serviciilor medicale, precum si grilele de comisioane si bonusurile (nebirocratice si nu la vedere), protestatarii nimic, nimic?

  3. Un baut si un(o) qx sub norma de inteligenta comenteaza fara sa aiba habar de subiect.

  4. acum ar trebui sa se sesizeze feisbucii si sa faca greva. greva fiscala. adica platim sute de lei luna de luna, si nu beneficiem de nimic pentru banii astia? foarte bine. atunci nu mai platim!. la doctor trebuie sa platesti, medicamentele le platesti, spitalizarea pe bani, daca vrei o operatie fara mari riscuri mergi la Szeged..

  5. La cati bani platesc eu pentru sistemul sanitar,fara sa am nici un beneficiu,medicii de familie ar trebui sa-mi faca si curatenie prin casa..

    • Foarte destept! Vedeti ca si judecatorii au salarii ENORME, PARLAMENTARII, SOFERII PARLAMENTARILOR, POLITISTII, care produc pt. societate ceva fff important!! NIMIC LA PUTEREA 100. Comentati-le si domniilor lor -au pensii pe luna cit are venit un medic primar pe AN. Am uitat ceva-difera raspunderea: la unii, cu pensii MARI-raspundere f.f.f.f micuta sau deloc!! la medici-maturizati-va sau mai puneti mina pe o carte. Din 1990 tot aceleasi timpenii si aceiasi tim….. ne conduc. Un An Nou, plin de cei care va convin!!!

  6. Polițeanu,tu esti?! De ce si pt ce toatâ medicina primară este privată?! De ce nu sunt și cabinete ale medicilor de familie ale statului ? Așa se-ntamplă cănd nu este concurență! Inchid cabinetul și-au plecat acasă ! Era de așteptat…in fiecare an patronii din medicina primară vor mărire de fonduri,să le gestioneze cum vor,precum cei din justiție și alte domenii ! Si in fond și la urma urmei au dreptate..avocatura si-a făcut cu de la ea putere mercurial! A existat vreo interventie din partea societații asa-zis civile…nuuu sau vreun protest # rezist sau vreun infriegment,nuuuu ! Ai proces plătești min 1000 euro !

  7. Unde sunt copiii de țărani ajunși medici, elevii profesorilor Hațeganu, Goia și mulți alți profesori care l-au rămas de model în rigoare și etică, care și-au în început cariera la începutul anilor cincizeci în satele României, multe fără curent electric, care s-au luptat până la eradicare cu tuberculoza, sifilisul, bolile copilăriei? Unde sunt colegii noștri de generație care proaspăt absolvenți ai facultății de medicină, la începutul lunii Noiembrie ai anilor saptezeci, înghesuiți într-un tractor au fost lăsați cu rândul în bezna satelor, în fața casei primarului care i-a dus să doarmă în viitoarea locuință și circa sanitară pe minim următorii 3 ani. Și a doua zi răspândindu-se vestea ca a venit DOCTOR nou în sat au și venit la consultație bătrâne hodorogite, mame cu copii, gravide, omemeni cu răni sau Infecții. Sigur era și “ badea dezinfectorul” și moașa comunală și cine sa facă focul, și seara casa nu ducea lisă de ouă, brânză, nuci, țuică… Dar erai singur și medic 24 din 24 de ore și orice geșală era numai a ta și la întrunire lunară a medicilor din același teritoriu erai ridicat în picioare și atenționat. Și-și incepeau ziua mergând pe la casele cu copii sub un an, iar la cei cu părinții problemă asistenta prepara laptele praf și-înșine hrănea. Luați, dacă ați primit-o, Fișa medicală a copilul dvs. să vedeți ce vaccinuri a primit și câte vizite au fost făcute de medicul pediatru s-au asistentă și ce adnotări au fost făcute în primul an de viață, toate pentru un salar fix ca să înțelegeți cât de mare este nesințirea patriotică unor medici de familie din zilele noastre cu program de 4 ore pe zi!

    • Toata stima. Inca mai sunt oameni inteligenti in Romania. Putini dar mai sunt. Cu respect!!

  8. Emilas, maica. Ori esti prost ori esti prost. Sa-ti amintesc ca omenirea a evoluat. Nu mai e nici in epoca de piatra si nici in sclavagism. Uitate-te bre in jur si vezi cum traiti voi (instalatori, coafeze, bodigarzi, casiere, angajati ai administratiilor locale si de stat, SRI-isti, porcurori, judecatori) care nu miscati un deget fara 100 lei respectiv 200.000 euro dar va strepeziti de ura contra medicilor. Care incearca si ei sa supravietuiasca, unii prin furt bdar foarte putini fata de cei cinstiti si care de 28 de ani fac munca patriotica si isi omoara neuronii ptr ca voi, privilegiatii sistemului, sa traiti regeste fara nici o responsabilitate. De aia au si plecat cu miile, si nu la prostitutie si nici la clonat carduri. Tineti-ii tot asa in suturi si curand veti merge la mama omida sa va dea leacul si popii colacul. Nu ai priceput nimic din viata asta.

  9. Daca medicul de familie de care apartin este in greva am dreptul sa m-a inscriu la unu care a semnat contractul cu casa de sanatate si nu-i in greva?

    • Au ramas pedinafara 2000 de absolventi de medicina generala in urma examenului de rezidentiat din anul 2017 si ar fi o solutie sa fie angajati ca medici de familie. Findca majoritatea medicilor de familie au peste 60 de ani si au pretentii sa fie platiti mai bine decat medicii din spitale iar tinerii medici nu au locuri de munca. Numai spun ca se vand listele de pacienti cu bani grei fara ca pacientii sa stie lucrul acesta.

  10. Eu îi înțeleg dar noi ..pacienții ce facem ?cum ei doresc o rezolvare și noi care plătim obligați prin statul de plata nu ar trebui sa primim pt ceea ce plătim ??!!totul trebuie rezolvat la nivelul lor nu prin suferinta noastră care nu avem chiar nici o vină

  11. Să le fie ruşine ! Majoritatea au salarii de peste 10.000 lei pe lună , iar consultaţiile tot sunt plătite de pacienţi şi acum !
    Înţelegeam dacă se plângeau de birocraţie ( cam la fel de uriaşă ca şi veniturile lor lunare !), dar asta cu salariile este nesimţire crasă !

    • Alt prost care bate campii. De banii cu care vin acasa medicii de familie sa ai tu parte toata viata, nemernicule dezinformator.

    • Mamaie, poate al tău îi lasă la alte curve ! Fii mai atentă, ca să nu spun mai îngrijită, să nu mai sară pârleazul la alta !

  12. Cabinetul medicului de familie e o firma care dupa ce plateste asistent (cf normeide autorizare), chirie, caldura, curent, contabil, investitii in echipamente (instrumentar, calculator pentru conectare cu C Asig) trebuie sa dea un salariu medicului de 3000-4000lei ca la orice multinationala. Medicul este si managerul cabinetului: +1000…2000 lei. Acest cabinet a acceptat drept client si Casa de Asig pentru care presteaza servicii. Majoritatea Cabinetelor stomatologice de exemplu nu le convine sa colaboreze cu Casa Asig (de ce?) Fara banii necesari acestor cheltuieli cabinetul se desfiinteaza, asistentul se trece in somaj, medicul invata franceza, si cumpara pe credit / in rate un cabinet similar in Franta – cu venit net 4000E/lunar … si viata merge inainte mult mai bine. Sa stiti ca nu se moare din asta – orice sut in fund e un pas inainte!!!

  13. dar măi nesimțitule de Bodog ție ți se pare normal că eu astăzi am dat 200 lei din banii proprii pentru mama mea,că noi plătim asigurări și nu beneficiem de nimic în schimb,că mama mea este trimisă la neurologie de la urgență cu rezultat CT de mutiple leziuni ischemice ,iar doctorița de acolo nu o internează temându-se de represaliile șefei secției care își internează doar ea pacienții privați sau poate au indicații de la corupții dela Casa de Asigurări care își bat pur și simplu joc de banii noștri.
    Demisia măi Bodogule tu ți toată șleahta asta coruptă din Sistem care vă bateți joc de noi.Eu vreeau sa-mi fac asigurare privată și nu mai vreau să vă plătesc vouă niciun leuț,derbedeilor.!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.