Ce vrea Erdogan de la următorul secretar general al NATO

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul, informează AFP.

Preşedintele Erdogan a spus că lupta împotriva terorismului a fost unul dintre subiectele principale în discuţiile sale cu premierul olandez în funcţie, sosit la Istanbul pentru a obţine sprijinul Turciei pentru candidatura sa.

„I-am spus că, în conformitate cu spiritul Alianţei, nicio organizaţie teroristă, în special PKK şi asociaţii săi, nu trebuie tolerată”, a continuat declaraţiile în faţa jurnaliştilor şeful statului turc, alături de Rutte.

PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), considerat un grup terorist de Turcia şi aliaţii săi occidentali, conduce o insurgenţă de decenii ce urmăreşte o mai mare autonomie pentru minoritatea kurdă din sud – estul teritoriului turc.

Erdogan a mai spus că este „imperativ ca noul secretar general să depună eforturi intense pentru a elimina sancţiunile, restricţiile şi obstacolele din domeniul industriei de apărare în rândul aliaţilor”.

Preşedintele României Klaus Iohannis este, de asemenea, candidat la funcţia de secretar general al NATO, iar preşedintele Erdogan a declarat că l-a informat pe acesta săptămâna trecută despre cererile Turciei în timpul unei convorbiri telefonice.

Erdogan nu a dezvăluit alegerea Turciei între cei doi candidaţi, dar a subliniat că decizia sa se va baza pe „raţiune”, în timp ce i-a urat, zâmbind, lui Mark Rutte succes în „noua sa călătorie”.

Şeful în exerciţiu al guvernului olandez este pentru moment cel mai bine plasat pentru a îl înlocui pe norvegianul Jens Stoltenberg în fruntea Alianţei Nord-Atlantice, după ce Statele Unite, Regatul Unit şi Germania şi-au anunţat sprijinul pentru candidatura sa.

Ungaria a anunţat însă că nu îl va sprijini pe Rutte, care a deplâns declinul respectării principiilor democratice sub regimul premierului Viktor Orban.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. Sultanul este de mult cu un picior afara din nato. Prea putin il intereseaza care papagal va stinge lumina la nato. Vede bine incotro se misca lumea.

  2. unul care sa nu fie sclav al sua sau neonazist nordic, britanic sau baltic

  3. Ungurul are, că deobicei, dreptate.Rutte e un deșeu politic reciclat de WEF, la fel că Ursuleasca și La gard. Prin Oihrropa domnește bunul plac al bilderbergilor care s-au ales singuri și-si promovează candidații proprii peste tot.Democrație cu ciucuri de dictatură bolseviă lătrată de sărăntoci demonstranți cu simbriemomiți cu firfirei să urle pe străzi, să blocheze drumuri și să distrugă capodopere, după care se-ntâlnesc în catedrale transformate în discoteci cu bar.

  4. Daca esti atat de „teuton” si nu vorbesti nici cu liderii tarilor vecine, ce speranta sa mai ai dle Klaunus la sefia NATO? PS, „NAT(I)-O tie ca mie nu-mi trebuie!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.