Undă verde pentru judecarea lui Trump în procesul alegerilor

O curte de apel federală din SUA a respins marţi cererea de imunitate penală a lui Donald Trump, deschizând calea judecării sale la Washington sub acuzaţia că a încercat să răstoarne ilegal rezultatele alegerilor din 2020, relatează AFP, Reuters şi dpa.

Trump, marele favorit la alegerile primare republicane – care vor stabili candidatul partidului la alegerile prezidenţiale din noiembrie – încearcă să amâne cât mai mult posibil, cel puţin până după alegeri, diferitele procese penale lansate împotriva sa.

Fostul lider de la Casa Albă va contesta decizia de marţi, a asigurat pentru AFP purtătorul său cuvânt Steven Cheung.

În timpul dezbaterilor din 9 ianuarie în faţa curţii de apel, Trump a prezis „haos în ţară” dacă justiţia americană nu renunţă la urmăririle împotriva sa.

„Am pus în balanţă interesul fostului preşedinte Trump de a beneficia de imunitate şi interesul public vital de a permite continuarea acestei proceduri”, au explicat cele trei judecătoare ale curţii de apel în decizia lor, care o confirmă pe cea pronunţată în primă instanţă în decembrie.

„Pentru acest dosar penal, fostul preşedinte Trump a devenit cetăţeanul Trump, cu aceleaşi protecţii ca orice alt inculpat. Dar orice imunitate ţinând de puterea executivă, care l-ar fi putut proteja pe când era preşedinte în funcţie, nu-l mai protejează împotriva acestor urmăriri”, a subliniat completul de apel.

Decizia nu include însă nicio menţiune despre o reluare a procedurilor în acest dosar, suspendate ca urmare a apelului, care a determinat-o pe judecătoarea ce va prezida dezbaterile din procesul programat iniţial să înceapă pe 4 martie să anunţe amânarea lor pe termen nedeterminat, vineri.

Judecătoarea Tanya Chutkan a indicat că „instanţa va hotărî cu privire la o nouă dată” dacă, odată decisă problema imunităţii, dosarul va reveni în mâinile sale.

Ea a fost cea care a respins în decembrie cererea de imunitate a lui Trump, considerând că nicio lege nu protejează un fost preşedinte împotriva urmăririi penale.

„Cutia Pandorei”

Apărarea lui Donald Trump cerea „imunitate absolută” pentru acţiunile sale în timp ce se afla la Casa Albă, invocând o decizie a Curţii Supreme din anii 1980 cu privire la urmăriri civile împotriva fostului preşedinte Richard Nixon.

Avocaţii săi au mai susţinut că Trump nu poate fi judecat în acest caz având în vedere achitarea sa în cursul procedurii parlamentare de destituire lansate după asaltul de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021, în timpul căruia sute de susţinători ai săi au încercat să împiedice certificarea victoriei lui Joe Biden.

În decizia sa, judecătoarea Chutkan a concluzionat că precedentul Nixon nu se aplică şi în cazul urmăririlor penale, precum şi că o procedură de impeachment nu constituie un proces penal.

„A permite ca un preşedinte să fie urmărit penal pentru acţiunile sale oficiale ar deschide o cutie a Pandorei din care această ţara s-ar putea să nu-şi revină niciodată”, a susţinut avocatul lui Donald Trump, John Sauer, în faţa curţii de apel.

Întrebat de una dintre judecătoare, Florence Pan, dacă trimiterea forţelor speciale pentru a asasina un oponent politic sau vânzarea de graţieri prezidenţiale se încadrează în aceste acte oficiale, avocatul a răspuns afirmativ.

„Ar fi paradoxal să se afirme că datoria constituţională (a unui preşedinte) de a veghea la respectarea fidelă a legilor îl autorizează să încalce legea penală”, a replicat preşedinta curţii, Karen Lecraft Henderson.

Donald Trump este, de asemenea, urmărit de justiţia statului Georgia (sud-est) pentru ingerinţă electorală şi va trebui, de asemenea, să răspundă în faţa unui tribunal federal pentru presupusă neglijenţă în gestionarea documentelor confidenţiale după plecarea sa de la Casa Albă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

11 Comentarii

  1. „Președintele Trump se pronunță cu respect față de decizia Tribunalului District of Columbia și o va face recurs în interesul protejării președinției și a Constituției”, se spune în postarea echipei de campanie.

    Donald Trump insistă că nu poate fi judecat pentru acțiuni care datează din perioada în care a fost în funcție. El include printre ele episodul central – asaltarea Capitoliului de către susținătorii săi în ianuarie 2021 (cu două săptmâni înainte de terminarea oficială a mandatului).

  2. NORMAL, judecătoarea Tanya Sue Chutkan este afro-americana născută la Kingston – Jamaica, numita judecătoare de clanul Barack Obama.
    Deci, ați înțeles?

  3. Exista deja legislatie in domeniu si proceduri pentru investigarea Presedintilor SUA in exercitiu si dupa terminarea mandatului… este de a prezenta Congresului si comisiilor probe, sa fie pus sub acuzare de Congres si confirmata urmarirea de catre Senat. Judecatorii astia se apuca ei sa emita decizii care sunt in afara limitelor puterii judecatoresti. Dar ma rog, nu poti sa ai pretentia de la rromani, prestituate sa inteleaga asa ceva… ei sunt de acum obisnuiti „cu nashu’ in suflet”. Conform deciziei asta, Borat Obomber ar putea fi urmarit penal pentru uciderea cetatenilor americani in bombardamente cu drone ordonate direct, Buci Jr pentru razboiul din Irak pornit cu minciuna lu’ Colin Powel in plenul ONU ca Sadam are arme nucleare… etc.

  4. Cu cat vor sa-l zdrobeasca pe Trump, cu atat ii creste popularitatea. Va fi interesant, il lasa sa intre in alegeri, va avea un accident. Sau intra la bulau si incepe razboiul civil? Trebuie sa fii orb sa nu realizezi ce sforarii se trag. Daca Biden pierde mandatul, mmulti au sanse sa primeasca cazare gratuita dupa gratii.

  5. SUA sunt o fake democratie de când s-a născut, sunt însă cea mai mare plutocrație (cf. istoricii Friz Stern, Paul Kenedy și mulți alții IQ normal).Dacă ar mai fi să le amintim și alte fapte „eroice„…dar cred că sunt arhicunoscute. Așa că zici SUA, zici NATO, cum e turcu-i și pistolul!

  6. Da…..sa fie si Obama cercetat.Care ii problema? Te-ar deranja daca ar exista consecinte pentru deciziile tampite luate de acesti nenorociti ?
    Poate ne spui si noua romanilor(care nu inteleg nimic), cum avocatii lui Trump au incercat(si nu le-a iesit smenul) sa demostreze cum urangutanul poate sa omoare pe cine doreste sufletelul sau, fara nicio consecinta. Uite ca judecatorii americani nu pun botul la dictatorul Trump.

  7. …„A permite ca un preşedinte să fie urmărit penal pentru acţiunile sale oficiale ar deschide o cutie a Pandorei din care această ţara s-ar putea să nu-şi revină niciodată”, a susţinut avocatul lui Donald Trump,…

    cred nu numai ca ar fi necesara judecarea tuturor presedintilor, dar si eliberatoare in sensul ca la final vom intelege de fapt ca sintem condusi de schizofrenici, psihopati, criminali , fel ca cei care ii numesc si aleg, si ca de fapt teoria conspiratiei este purul adevar care se vrea bagat sub pres! trump ca si biden sint sclavi. ei zic ca ar fi presedinti…

  8. Elvis Gioconda Trump are probleme’,ce chestie!Republicanii ar castiga presedentia cu Haley ,cometa Halley,dar partidul epublican a decis sa mai stea 4 ani pe bara

  9. Daca tot ne arată că exemplu demn de urmat america, de ce nu se întâmplă și în România aceste acțiuni? Știam că imunitate au cât sunt in funcție și doar pentru declarații politice, nu și pentru ceea ce fac că fapte! De ce imunitate extinsă pe viață și pentru orice fie și infracționalitate? Pentru că extinderea infracționalității in Romania este in orice domeniu patronat de politicienii care doar își încasează salariul de la cel puțin 3-5 locuri de munca fara sa presteze?!

  10. Dar oare cei care atacă cu armele Vestul și valorile sale, fie că sunt militari, fie că sunt teroriști sunt supuși judecății în instanțele penale? Ne tâmpim accelerat. Cădea Bizanțul și popii dezbăteau dacă au sex îngerii

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.