USR cere sesizarea Comisiei de la Veneția: „PNL-PSD joacă alba-neagra cu democraţia”

Stampile si buletine de vot pentru alegerile europarlamentare, la o sectie de votare din Craiova, duminica, 25 mai 2014. REMUS BADEA / MEDIAFAX FOTO

Reprezentanţii USR au solicitat preşedintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei să sesizeze Comisia de la Veneţia pentru o opinie legată de scenariul comasării alegerilor europarlamentare şi locale din România, susţinând că această variantă ar fi una „total aberantă”.

„USR consideră total aberantă această încercare disperată a PNL de a obţine un scor cât mai bun la alegeri. O astfel de comasare a alegerilor ar duce la haos în administraţia locală, la o suprapunere de putere. Practic, timp de cinci luni, am avea câte doi primari în localităţile din România: unul ales şi unul încă în funcţie, până la expirarea actualului mandat pe 27 octombrie”, precizează un comunicat de presă al formaţiunii transmis marţi AGERPRES.

Potrivit USR, comasarea în această formulă ar duce şi la o restrângere de drepturi ale alegătorilor.

„Dincolo de desfăşurarea unei campanii electorale cu teme diametral opuse, locale şi europene, două tipuri de circumscripţii se vor contopi într-una singură. Adică cei care aveau posibilitatea să voteze oriunde în ţară pe liste speciale vor fi obligaţi să voteze doar în localitatea de domiciliu. E o chestiune de bun-simţ şi responsabilitate de a nu schimba regulile în timpul jocului. Noi suntem la cinci luni de alegeri, cum să pui alegerile pentru primari care sunt în toamnă, că atunci se termină mandatele, la un loc cu europarlamentarele?! E o aberaţie! Este o mare pată pe haina de general a lui Nicolae Ciucă faptul că se pretează la aşa ceva şi un gest care arată că nu îi place democraţia! Şi, dacă generalul pensionar special mai are nevoie de o clarificare de la Comisia de la Veneţia, noi am făcut şi acest demers”, argumentează preşedintele USR, Cătălin Drulă, citat de comunicatul de presă.

Deputatul USR Iulian Bulai, preşedinte al grupului ALDE de la APCE, susţine că în fiecare săptămână apare o altă idee de comasare a alegerilor.

„PNL-PSD joacă alba-neagra cu democraţia din România, cu unicul scop de a-şi aranja apele electoral, pe deasupra cetăţenilor. Şi există riscul să continue acest dispreţ la adresa statului de drept şi a oamenilor până în ziua alegerilor. I-am solicitat – din nou – preşedintelui APCE să sesizeze Comisia de la Veneţia ca să oprim acest circ penibil pe votul românilor, dacă respectul pentru Constituţie e, altfel, opţional pentru această majoritate contra naturii”, a afirmat Bulai.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

  1. Poa’ sa-l sesizeze si pe Papa de la Roma, va tot un europarlamentar (maxim) vor trimite la Bruxelles. Iar primari, ioc la tura asta!

  2. Poa’ sa-l sesizeze si pe Papa de la Roma, ca tot un europarlamentar (maxim) vor trimite la Bruxelles. Iar primari, ioc la tura asta!

  3. Penibilii penibilor ăștia de la noua secu , au uitat cum e cu democrația pe vremea lui Voiculescu și a infatuatului de la proiecte europene, nici nu merită a fi pronunțat numele.Reclamația asta a noii secu, seamănă cu hoțul strigă hoțul, niște (editat)!

  4. USR moare de ciuda ca a jucat alba-neagra cu democratia si a pierdut.

  5. Păi ce poate să facă Comisia de la Veneţia, poate ea să ordone ori să se substituie Guvernului României. Cât de infantili pot fi aceşti ciumaţi sorosişti.

  6. Plangere tipic mioritica, din ciclul: Cu para la Inalta Poarta……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.