Procurorul general dezaprobă pragul de un milion de euro

Procurorul general al României, Alex Florenţa, afirmă că „este prea ridicată” limita de un milion de euro până la care cei acuzaţi de evaziune fiscală scapă de răspunderea penală, dacă achită prejudiciul.

„Chiar dacă în esenţa sa un astfel de demers nu este neapărat greşit, limita la care ajungem să putem aplica aceste beneficii ale plăţii integrale e, într-adevăr, o discuţie. În ceea ce mă priveşte, cred că limita de un milion de euro este prea ridicată, cel puţin pentru nivelul actual al României. De asemenea, cred că anumite beneficii de acest tip, în sensul achitării prejudiciului cu o anumită sancţiune suplimentară, ar trebui, la rândul lor, defalcate în funcţie de momentul în care intervine această manifestare de voinţă pe parcursul urmăririi penale”, a declarat Alex Florenţa, marţi, la TVR Info.

Potrivit acestuia, în momentul de faţă există o tipologie, anume orice inculpat cercetat pentru evaziune fiscală are tendinţa de a aştepta până aproape de finalizarea procesului, care se poate întinde, din cauza complexităţii cazurilor, şi până la cinci, şase ani, şi să apeleze la această modalitate de achitare a prejudiciului pentru a beneficia de acea reducere sau exonerare de răspundere în faza sa finală.

„Dacă tot aplicăm un astfel de beneficiu, cred că trebuie aşezat mai corect, mai bine aprofundat şi eventual cu creşterea acestor sancţiuni care se adaugă prejudiciului integral, în funcţie de momentul în care intervine manifestarea de voinţă. Dacă, să spunem, inculpatul apelează la acest beneficiu şi înţelege să achite prejudiciul în cursul urmăririi penale evitând astfel cheltuielile de judecată inerente unui proces care se lungeşte, această penalizare să fie într-un proces, să spunem, 20-25%. Dacă se trece la pasul următor, decide să se judece şi în cursul primei instanţe, în funcţie de probatoriul administrat, decide să apeleze la acest beneficiu, procentul să fie mai mare – pentru că ai generat deja nişte cheltuieli judiciare suplimentare – să spunem, un 50%. Iar dacă decizi până la urmă să mergi până la finalitatea procesului şi doar înainte de o hotărâre definitivă de condamnare înţelegi să apelezi la un astfel de procedeu, sancţiunea să fie şi mai mare, să fie de 100 % achitat suplimentar faţă de prejudiciul iniţial”, a spus procurorul general.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

9 Comentarii

  1. @ Ăia care vor să fie ca Soros au și obligații sociale ca Soros , deci sunt și ,,globaliști” , ?

  2. & Soros a făcut primul milion de la Banca Angliei și este american și maghiar , ?

  3. cit baa…
    cine fura azi un ou…miine fura un BOU…
    itzi dai seama ca dupa citeva oua mai mici…nu iti mai trebuie nici un BOU
    legi in tzara hotzilor…si Merge si ASA..

  4. vezi poza:
    -la microfonu ala vorbea Petre Popescu,
    asta spune si Banciu!

    Petre Popescu (n. 1928 – d. 17 septembrie 2007, București) a fost un om de televiziune
    cu radadini in spatziul românesc.
    -Petre Popescu în timpul evenimentelor din decembrie 1989 ?

  5. deci se va stabili cit este suma care se poate fura. Dar de =zero lei/ Eu/Usd/Gbp/etc , ce zic parlamentarii nostrii „dragi si scumpi”. Trebuie in schimb recuperate toates umele delapidate/furate plus toate sumele rezultate din folosirea acestor delapidari,ex cele 6(5) case ale marelui lenes din Sibiu + chiriile + alte sume rezultate din aceste delapidari/furturi.

  6. „e, într-adevăr, o discuţie.”
    -in lei vechi miliardu se scrie ca 10’000’000’000’000.

  7. Pina la urma a coborit din turnul de fildes si se arata poporului criticand ca este prea mare limita de 1 mil de euro „până la care cei acuzaţi de evaziune fiscală scapă de răspunderea penală, dacă achită prejudiciul”,analizind in functie de momentul achitarii,de „momentul manifestarii de vointa”…Este interesant de vazut daca a facut demersuri pt.asta,anterior batutului in cuie a respectivei masuri-limite prea ridicate.Pt.ca are in spate stemele MJ,Guvernului, si nu pe aceea a minist.public,desi nu este nici slujiorul guvernului nici al mj,ci al Statului.
    Asa cu este de „Stat”in a pazi purs si simplu ANAFUL care sta pe un munte de evaziune fiscala,si se pare ca toti astia in frunte cu PG asteapta sa achite benevol, voluntar,infractorii evazionisti, prejudiciile.
    Ca o „floare”don Alex Florenta se lanseaza in „analize tehnice”despre cum face evazionistul un milion de euro,sub nasul lor plin de nepasare si gargauni,in loc sa ne spuna cate rechizitorii are efectiv in lucru de catre armata lui de procurori ,ce are prin fisete si cu ce se ocupa armata de pensionari si productivi speciali fiind un fel de evazionisti si ei ce se infrupta din buget prin legi date de politicii tuturor regimurilor fara Parchete publice,care sa apere Statul si de unii si de altii:toti o apa si-un pamint!
    PS.Decorativ,nu arata reu,exceptind cearcanele:mai are putin guvernul si Mj-madam Gorghiu si-l face ca pe Baciu,baiat de scena …dac nu cumva chiar este!Baiatul Danilet,karatistul CSM a reusit,spectacolul merge mai departe…

  8. Domle, de acord cu mercurialul indulgențelor, că puscaria înseamna cheltuială pe umerii nostri iar evazionistii sunt doar negustori necinstiti, nu rakeți, nu violatori, talhari ori ucigasi. Pacatuiesti, platesti, te absolva „Justițea”! Dar, daca te judeci și câstigi, să plătească și procurorii deranjul. Dar din propriile buzunare, nu din bugetul statutului.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.