Proiectul minier de la Rovina, oprit definitiv

Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu pentru proiectul minier de la Rovina. Fără acest aviz de mediu, compania minieră Euro Sun Mining nu va putea începe exploatarea.

„Decizia judecătorilor nu este doar o victorie pentru Rovina, ci un semnal clar că drepturile comunităților locale și protecția mediului sunt prioritare. Hotărârea instanței marchează un moment crucial în lupta pentru protecția mediului din România ,” a declarat Roxana Pencea Brădățan, din partea Declic.

Proiectul, care prevedea exploatarea aurului și cuprului într-o zonă vastă din județul Hunedoara, a stârnit îngrijorări serioase legate de impactul său ecologic și social. Decizia Curții de Apel Cluj reprezintă o recunoaștere a eforturilor constante ale Asociației Declic și Asociației Ecou Rovina Bucureșci, care au susținut că avizul de mediu a fost emis fără o evaluare adecvată a impactului transfrontalier și fără consultări adecvate cu comunitățile locale și statele vecine.

„Prin Decizia Curții de Apel Cluj din data de 25.04.2024 a fost menținută sentința pronunțată de Tribunalul Cluj prin care a fost anulat avizul de mediu nr. 7 pentru lipsa parcurgerii procedurii transfrontaliere în etapa de evaluare strategică de mediu (SEA). Aceasta este o decizie de referință întrucât s-a reținut (printre altele) că era obligatorie demararea procedurii de consultare transfrontalieră și din perspectiva schimbărilor climatice. Salutăm hotărârea Curții de Apel Cluj și așteptăm cu interes motivarea”, a declarat Roxana Mandrutiu, avocat partener la Revnic, Cristian și asociații, firma care a reprezentat Asociația Declic în instanță.

Criticile aduse de avocații Declic au vizat și lipsa de experiență a companiei canadiene Euro Sun Mining în gestionarea responsabilă a deșeurilor toxice, în condițiile în care acesta este primul proiect al firmei.

Proiectul Rovina a fost comparat în mod repetat cu alte proiecte controversate, cum ar fi Roșia Montană și Certej, unde avizele de mediu au fost de asemenea anulate datorită problemelor similare. Spre deosebire de proiectele Roșia Montană și Certej, proiectul Rovina e deținut în totalitate de o companie privată, fără participarea statului român.

Curtea a decis, de asemenea, obligarea Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara și a companiei Samax România SRL la plata cheltuielilor de judecată in recurs, în valoare de peste 20.000 de lei către Asociația Declic, reconfirmând angajamentul justiției de a susține drepturile civile și de mediu.

Această decizie este definitivă și executorie, punând capăt unei lupte judiciare extinse și marcând o etapă importantă în protecția mediului și a patrimoniului României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4594 Articole
Author

9 Comentarii

  1. evreilor din Canada le pute aurul romanesc.Ai dracu ce mirosuri au.Au aflat ei de la spe mii de Km ca e ceva de ciordit de la romani.Da cum se face ca numai astia din Canada si Australia.Ce lighioane! Da la lighioanele astea care ii dirijeaza catre Romania nu le face nimeni nimic? E tristete mare la jidanii din Canada acum ca au luat-o in barba. Mai avem in tara si judecatori care ne fac cinste.

  2. Aceste agenturi Declic, sunt slugi acoperite Ungariei, care nu contenește să spere să poate exploata numai pentru unguri, aurul rămas, sabotori și cu activități de subminare a economiei naționale plus idioții utili din Justiție. Nu este destul că au construit Bratislava, Viena și Budapesta, iar Abrudul, Brad , Crâscior și toții Apusenii bărbietiți de păduri au fost ținuți într-o sărăcie cruntă.
    Ai noştri sunt aceşti munți – Aron Cotruș
    Ai noștri sunt acești munți
    pietroși, mănosi, cărunți.
    Căci noi ne-am cățărat pe ei spre Cer.
    Noi ne-am deschis adâncurile de aur și de fier
    și-am suferit cu ei prin ploi și ger…
    Noi le-am spintecat uriașele pântece,
    noi le-am proslăvit frumuseți și cântece
    Și le-am cunoscut sufletul și furtunile
    mai bine ca oricine.
    În haiducia grea ori doinind domol după ei
    nimeni nu i-a cunoscut și îndrăgit ca noi.
    Da, acest pământ daco-român,
    Cine ar putea mai mult ca noi să spuie
    c-al lui e?
    Care dintre neamurile vechi și noi
    au îngropat în sânul lui atâți eroi?
    și cu doina de veacuri aicea plânge?
    Cine l-a apărat mai dârz de-al năvălirilor puhoi
    și l-a adăpat atâtea mii și mii de ani,
    cu sânge și sudori
    Ca noi?
    Veți da acest comentariu protest?

  3. …adicatelea tribunalul si Curtea de Apel mictioneaza cu bolta pe suveranitatea statului roman, atunci cand il obliga sa intreprinda consultari transfrontaliere. Adica il intrebi pe vecinul mai intai, daca vrei sa-ti sapi un put in curtea proprie.
    Aceasta este noua justitie euroatlantica. Doua standarde, doua masuri.
    E un drum lung parcurs din 1989 cand datoria externa fusese platita pana la ultimul cent, unicat in istoria lumii.
    Acum, iata, e democratie.
    Totul e permis, dar nimic nu-i posibil.

  4. Da. Si-n judetul Alba s-au dat „avize” de distrugere a naturii, inclusiv a unui monument istoric, de catre … protectia mediului. Si ca sa-i fac o bucurie, citez si numele faptasei (înca libera, deocamdata, chiar daca tipa si-a pierdut, daca nu altceva, cel putin fatza… ): Mohai Ana. Ca sa nu spun de Cluj, unde-i unu’ Stetzko, spaima copacilor pe care-i … „protejeaza”. Tipul, însa, a avut si-are de-a face cu justitia.

  5. Va pare rau ca ramane ceva in tara asta? Chiar nu intelegeti ca mai este si ziua de maine? Nu sperati sa aveti urmasi? Nu stiti ca Aurul ca si sarea purifica locul in care salasluiesc, stiau si sumerienii. Ba se spune ca el se acumuleaza spiritual prin gandurile bune si credinta oamenilor? Va deranjaza ce ne-au lasat stramosii, singurul popor sedentar din Europa. La voi totul este doar o bucata de piatra. La un nivel subtil si piatra are suflet, energie/vobratie la un alt nivel. Cata preamarire aveti in voi ca sunteti oameni. Soarele nostru este un fir de nisip intr-un Univers vizibil(perceptibil de intrumente). E imens cum poate cBig Bang-ul este o forma de respiratie/renastere. Nu-mi pot imagina maretia gandirii hinduse in care Indra spune:”Nu mai stiu de cate ori am trecut prin Apele Eternitatii” iar o zi a lui Brahma are 4,3 miliarde de ani si 4,3 miliarde de ani o noapte. La asemenea valori cat au durat cele 7 zile ale Facerii? Cate zile are o luna, un an, o viata a Universului? Astronomii de abia au calculat existente de cateva zeci de miliarde de ani. Nu uitati cuvintele:”Moldova n-a fost a strămoşilor mei, n-a fost a mea şi nu este a noastră, ci a urmaşilor urmaşilor noştri în veacul vecilor!…” Delavrancea

  6. DECLIC este agentura maghiara dar apara bogatiile tarii, atunci Declic trebuie incurajata. Emile, ca de obicei…
    Sii voi conducatorii tarii, de asta ati inchis minele, ca sa le dati mafiei romanesti in cardasie cu jivinele lumii?
    Mineritul trebuie sa existe dar facut de ai nostrii!!!

  7. Dupa rezistii astia, Romania nu mai trebuie sa exploateze nimic, sa importe totul. Ba, va va merge, dar curind o sa dipareti. Asa zisa protectie a naturii este numai in capul vostru, se pot face multe, cu masura, atat pentru natura, cit si pentru om..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.