Sextortion, un fenomen care face ravagii

Agenţia britanică de combatere a criminalităţii i-a prevenit luni pe profesioniştii din domeniul educaţiei cu privire la o creştere bruscă a cazurilor de „sextortion” în care sunt implicaţi adolescenţi, care sunt şantajaţi după ce postează fotografii intime pe internet.

„Sextortion presupune a forţa persoane să plătească bani (…) după ce un infractor a ameninţat că va publica fotografii nud sau semi-nud ale acestora”, explică National Crime Agency (NCA) într-un comunicat. Fotografiile pot fi „o fotografie reală făcută de victimă sau o imagine falsă creată de infractor”, precizează agenţia.

Conform datelor publicate de NCA, o proporţie semnificativă de cazuri implică băieţi adolescenţi cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani. 91% dintre victimele şantajului care au contactat Internet Watch Foundation în Marea Britanie în 2023 au fost băieţi.

Şantajul poate fi realizat de grupări de crimă organizată cu sediul în străinătate, în principal în ţări din Africa de Vest, dar şi în Asia de Sud-Est.

The Times a consacrat vineri un articol sinuciderii unui băiat de 16 ani din Scoţia, Murray Dowey, în luna decembrie. Cu câteva ore înainte de a se sinucide, Murray a primit un mesaj pe internet în care era ameninţat cu distribuirea de fotografii intime tuturor contactelor sale.

Agresorul se dăduse anterior drept o tânără şi schimbase mai multe mesaje cu adolescentul. În faţa ameninţărilor, Murray a intrat în panică, relatează ziarul. El s-a sinucis în dormitorul său, după ce şi-a petrecut seara în faţa televizorului împreună cu părinţii săi.

”Se poate întâmpla oricărui copil”, a avertizat mama băiatului, Ros Dowey. ”Ei sunt diabolici. Aceşti criminali ne-au ucis fiul”, a spus ea despre aceşti indivizi ”anonimi aflaţi în spatele tastaturilor lor la mii de kilometri distanţă”.

Numărul cazurilor de „sextortion” din întreaga lume raportate la agenţia americană de protecţie a copiilor NCMEC (National Center for Missing and Exploited Children) a crescut de peste două ori, informează NCA, de la 10.731 de cazuri în 2022 la 26.718 în anul următor.

În alerta sa „fără precedent” adresată profesorilor, NCA oferă sfaturi despre cum să depisteze victimele şantajului, pentru a le susţine şi a le încuraja să vorbească. „Nu plătiţi, opriţi orice contact şi blocaţi”, îi sfătuieşte agenţia pe tinerii în cauză. „S-ar putea să fiţi tentaţi să plătiţi, dar nu există nicio garanţie că acest lucru va opri ameninţările”, avertizează aceasta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. Multi adolescenti nu au ce cauta pe retelele sociale, pentru ca nu au varsta necesara. De ce o fac? Ce fac parintii lor, ce fac retele sociale, ce face statul pentru a impiedica asta. Nimic. O solutie ar fi ca crearea conturilor sa se faca doar cu ‘buletinul’, (poate la un centru de telefonie mobila), nu asa, la liber. ‘Socialul’ asta le afecteaza capacitatea de invatare si agresivitatea la scoala. Dar iar nu vede nimeni asta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.