Ajutorul de stat pentru TAROM, aprobat. Ce înseamnă

Comisia Europeană a aprobat, luni, planurile României de a acorda transportatorului aerian naţional deţinut de stat, TAROM, un ajutor de restructurare în valoare de până la 95,3 milioane euro (473,69 milioane lei), în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar.

CE a ajuns la concluzia că măsura va permite companiei să îşi restabilească viabilitatea pe termen lung, reducând în acelaşi timp la minimum denaturările concurenţei.

„Ajutorul de restructurare acordat de România care a fost aprobat astăzi (luni, n.r.) va contribui la menţinerea conectivităţii regionale a cetăţenilor şi a întreprinderilor din România. În urma investigaţiei noastre aprofundate, am concluzionat că planul de restructurare al TAROM va asigura viabilitatea pe termen lung a companiei aeriene. Pentru a limita eventualele denaturări ale concurenţei generate de sprijinul public, TAROM îşi va reduce semnificativ numărul de rute şi de aeronave”, a declarat vicepreşedinta Margrethe Vestager, în comunicat.

Ajutorul de restructurare pentru TAROM, aprobat luni de Comisia Europeană, va fi folosit pentru înnoirea flotei de aeronave, optimizarea destinaţiilor şi politicii comerciale, aplicarea unor soluţii pentru eficientizarea activităţilor de mentenanţă a aeronavelor, digitalizarea companiei şi îmbunătăţirea mediului IT, inclusiv a programelor de distribuţie de bilete, dar şi pentru acoperirea deficitului de lichiditate pentru anul 2024, a notat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.

Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM!
Valoarea acestuia este de maximum 95,26 milioane euro din care 49,53 milioane euro reprezintă ajutorul individual de salvare acordat în anul 2020 (la care se adaugă dobânzile aferente).
TAROM va folosi acești bani pentru:
– înnoirea flotei de aeronave;
– optimizarea destinațiilor și politicii comerciale;
– aplicarea unor soluții pentru eficientizarea activităților de mentenanță a aeronavelor;
– digitalizarea companiei și îmbunătățirea mediului IT, inclusiv a programelor de distribuție bilete;
– acoperirea deficitului de lichiditate pentru anul 2024.
Vreau să mulțumesc reprezentanților Comisiei Europene că au decis să sprijine TAROM, unul din cele mai vechi branduri din industria aviatică europeană!, a scris Grindeanu.

La 28 mai 2021, România a notificat Comisiei Europene un plan de restructurare a companiei TAROM care stabilea un pachet de măsuri de raţionalizare a operaţiunilor operatorului aerian, de reînnoire a flotei sale învechite şi de reducere a costurilor.

Ulterior, în luna iulie 2021, Comisia a deschis o investigaţie aprofundată pentru a evalua dacă măsurile de restructurare adoptate de România în favoarea TAROM ar fi în concordanţă cu normele UE privind ajutoarele de stat. În cursul investigaţiei aprofundate, România a actualizat planul de restructurare pentru a răspunde preocupărilor exprimate în decizia de iniţiere a procedurii.

În prezent, măsurile de restructurare notificate includ anularea unei datorii în valoare de aproximativ 49,53 milioane euro (246,19 milioane lei), corespunzătoare valorii ajutorului pentru salvare, aprobat de Comisie în februarie 2020, plus dobânzile aferente şi o injecţie de capital de aproximativ 45,77 milioane euro (227,50 milioane lei).

Comisia a evaluat măsurile în temeiul Orientărilor sale pentru salvarea şi restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate şi a constatat, în special, că ajutorul contribuie la obiectivul de interes comun de a asigura conectivitatea regională pentru cetăţenii şi întreprinderile din România, permiţând TAROM să îşi restabilească viabilitatea prin punerea în aplicare a planului său de restructurare, se precizează în comunicatul citat.

De asemenea, măsurile de restructurare abordează problemele care au cauzat dificultăţile financiare ale TAROM, mai ales prin reînnoirea flotei sale învechite şi prin reducerea costurilor.

Potrivit CE, măsurile sunt proporţionale, deoarece TAROM aduce o contribuţie proprie semnificativă de aproximativ 77,66 milioane euro (381,12 milioane lei) sub formă de venituri din vânzarea de aeronave şi dintr-un contract de leasing financiar încheiat în condiţiile pieţei, iar ajutorul este însoţit de garanţii pentru a limita denaturarea concurenţei pe piaţa unică. Printre aceste garanţii se numără reducerea numărului de rute pe care TAROM operează, precum şi a numărului de aeronave şi menţinerea unei astfel de capacităţi reduse, limitând astfel prezenţa sa pe piaţă pe întreaga durată a perioadei de restructurare, respectiv până la 31 decembrie 2026.

„Pe această bază, Comisia a concluzionat că măsurile aplicate de România respectă normele UE privind ajutoarele de stat”, informează Executivul comunitar.

Normele UE privind ajutoarele de stat, mai precis Orientările Comisiei privind salvarea şi restructurarea, permit statelor membre să sprijine întreprinderile aflate în dificultate, în anumite condiţii stricte. Orientările permit intervenţia statului într-o întreprindere aflată în dificultate financiară numai în anumite condiţii, impunând în special ca întreprinderea să aplice un plan de restructurare solid pentru a asigura restabilirea viabilităţii sale pe termen lung şi să contribuie la costul restructurării sale iar denaturările concurenţei să fie limitate şi măsura să contribuie la un obiectiv de interes comun.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4679 Articole
Author

4 Comentarii

 1. O frectie la un picior de lemn ! Inainte sa se faca respiratie la TAROM , trebuiesc adusi la conducere oameni competenti , profesionisti veritabili si nu „vedete” de partid, habarnisti cu patalama, care nu stiu decat sa ridice din umeri ! Aduceti profesionisti , care macar sa repuna in exploatare aeronavele romanesti, aproape noi , care stau de ani buni(mass-media) „intepenite” in hangare : aduceti profesionisti , care sa fie capabili sa inteleaga cum prospera alte companii aviatice din alte tari si sa stie sa ia masurile ce se impun ! Dar, mai este una…este posibil ca „spagarii” romanii sa prabuseasca, cu buna stiinta compania , daca le cade ceva in gusa! Bine , bine , dar justitia romana n-a „mirosit” nimic? DNA , ceva acolo? Nu stie , n-a cunoscut , nici pe acolo n-a trecut ! N.B. Stim ce urmeaza dupa „sugrumarea” TAROM, sucombarea portului Constanta, intrarea in moarte clinica a Hidroelectrica, a Nuclearelectrica, (pentru Termoelectrica, s-a cantat , deja , prohodul), mai urmeaza vanzarea la straini a pamantului agricol/arabil al tarii, operatie aflata ,deja, in derulare ! Uraaaaa, vin arabii!

 2. Vedeți bă de ce Mutul zboară cu Gipsy King?…taromul n-are degete, n-are avioane de hârtie, n-are stimulentele!…

 3. Tarom a ajuns o gaura neagra, al carei final bate la usa daca nu vor veni investitori cu BANI multi sa o salveze… doar privatizarea poate salva TAROM…asta e soarta companiilor de stat din Romania: toate sunt gauri negre care produc pierderi uriase an de an.

  „Românii consideră ca dată de înființare a companiei de stat abia anul 1954. Adică, momentul în care, după moartea lui Stalin, Compania Aeriană TARS – Transporturile Aeriene Româno – Sovietice, cea care preluase activele LARES, e redenumită TAROM.
  Iar compania a început să crească. De la an, la an. Într-o Românie închisă de comuniști, TAROM zbura peste tot în lume.
  n rezumatul momentelor importante din istoria TAROM, ultimii ani lipsesc cu desăvârșire. În decembrie 1989, avea mai mult de 60 de aeronave, curse regulate către destinaţii îndepărtate – Montevideo, New York, Bangkok, Beijing, Delhi, Calcutta şi Singapore – iar tehnicienii şi piloţii săi erau apreciaţi în toată lumea.
  La 34 de ani distanță, compania abia supraviețuiește pe o piață tot mai concurențială, aflată în plină dezvoltare. Vinde avioane și nu cumpără unele noi, pierde angajați valoroși în favoarea companiilor comerciale care plătesc mai bine, iar numărul de curse scade de la an, la an. Și se afundă în datorii.
  Transformat ani la rând în sinecură politică, condus fără viziune și fără dedicare, TAROM pare că a pierdut zborul spre viitor.
  De 17 ANI, TAROM e pe pierdere.
  „Constatăm cu tristeţe că istoria de aproape 70 de ani a companiei nu mai este de mult în mâinile noastre, a angajaţilor, ci a politicienilor statului eşuat. Am ajuns în situaţia în care cel mai probabil vom pieri în neantul istoriei ca multe alte companii de stat româneşti închise de incompetenţele conducerii politice”, conchide comunicatul transmis de ziua TAROM de sindicalistii TAROM in 2022.

 4. Banii vor ajunge în buzunarele în care au intrat şi ceilalţi bani, după care toată compania se va da pe de-a moaca unui investitor strategic care o va felia şi vinde la bucată, tot aşa cum s-a făcut cu toată averea ţării ăsteia! Dacă se întâlnesc hoţii cu proştii …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.