Sunătoarea ajută la refacerea ficatului

Sunătoarea, această plantă medicinală cu flori galben-pai este cunoscută și sub numele de crucea-voinicului, hamei de pământ sau lemnie. Ea are acțiune antiinflamatoare, astringentă, cicatrizantă, vasodilatatoare și hipotensivă. Sunătoarea poate fi consumată sub formă de ceai, decoct, pulbere sau unguent.

Arsurile se pot vindeca cu unguent de sunătoare

Sub formă de unguent, planta poate fi folosită în cazul rănilor, arsurilor sau chiar al contuziilor. De asemenea, și mâncărimile sau usturimile de la nivelul pielii pot fi tratate cu un astfel de unguent care se prepară foarte simplu. Folosește 3-4 mâini de flori de sunătoare, ulei de măsline sau de in și 10 picături de ulei esențial de mentă. Se pun florile de sunătoare într-o sticlă, se acoperă cu ulei de mpsline și se lasă 5 săptămâni la soare. După ce lichidul capătă o culoare roșiatică, se strecoară, se adaugă uleiul volatil și se păstrează la frigider în sticluțe mici, de culoare închisă. Se aplică unguentul de 2 ori pe zi. Se poate folosi și pentru masaj.

Prepară o infuzie din sunătoare când apar stări depresive

Stresul și depresia pot fi îndepărtate și cu ajutorul plantelor din farmacia verde. Una dintre ele este sunătoarea. Ea conșine hiperacină, substanță care acționează la fel ca medicamentele prescrise în caz de depresie și stări de anxietate. Se infuzează o lingură cu plantă într-o cană cu apă clocotită. Se bea când s-a răcit, îndulcită cu miere. Este bună și pentru cei care suferă de bilă leneșă. De asemenea, pentru probleme nervoase, nevroze și astenii se pot lua și câte 10-15 picături de tinctură în fiecare zi. Infuzia este indicată și în cazul dereglărilor ciclului menstrual.

Pentru problemele ficatului se ia pulbere de sunătoare

Ficatul se poate regenera cu ajutorul unei cure cu remedii pe bază de sunătoare. Specialiștii spun că hiperforina, unul dintre compușii din plantă, distruge virusurile care produc hepatitele de tip B și C. Pulberea se prepară din mai multe plante în părți egale: flori de sunătoare, flori de coada-șoricelului, semințe de armurariu, flori de anghinare, frunze sau flori de rostopască. Se macină plantele uscate și semințele cu o râșniță de cafea. Se ia apoi câte o linguriță de pulbere, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă,timp de o lună. Se înghite preparatul cu puțin lichid.

Tinctură de sunătoare pentru împrospătarea respirației

Dacă vrei să ai o respirație proaspătă, se poate prepara o tinctură din sunătoare, astfel: se lasă la macerat 10 zile în 100 ml de rachiu două linguri cu sunătoare. La expirarea timpului, se filtrează și se pun în sticle mai mici. Se folosește atât pentru tratament intern cât și pentru cel extern.

Citește și:

Leacuri miraculoase după reţete vechi de 100 de ani

Pătlagina calmează tusea

Remedii împotriva neplăcerilor digestive de sărbători

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

1 Comentariu

  1. dar sa vezi ce minuni face papadia,doamna scumpa,si are si denumire dacica!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.