Mircea Coșea. De ce ni s-au scumpit detergenții

Guvernul e mulțumit că rata inflației a scăzut în aprilie la 5,9%, potrivit INS, dar pentru buzunarul cetățeanului lucrurile sunt cu mult mai complicate. 

Preţurile mărfurilor nealimentare au continuat să crească, detergenții, de exemplu, s-au scumpit cu 25,64% în ultimul an.

Economistul Mircea Coșea spune că aceste scumpiri sunt consecințe directe ale plafonării adaosului comercial la alimentele de bază, măsură adoptată de Guvern anul trecut.

Profesorul de economie a explicat la B1 TV ce ar trebui să facă Guvernul, de fapt, pentru ca prețurile să scadă.

„Într-o economie de piață în care profitul e mecanismul economic de bază, marja de profit se menține trecând de la un produs la altul, de la o categorie la alta. Deci creșterea la detergenți e consecința directă a plafonării adaosului la anumite alimente.
Problema e că această creștere la detergenți a fost prezentată într-o manieră destul de superficială. Noi nu trăim numai mâncând! Românul, fiind și cetățean UE, trebuie să aibă anumite condiții de viață. Ele sunt date și de aceste servicii de igienă, curățenie, de întreținere a mediului, a locuinței. Deci o creștere la detergenți și produse de cosmetică nu e un lucru de negat, e un lucru foarte complicat și trebuie luate măsuri”, a declarat Mircea Coșea.

Acesta a explicat apoi ce ar trebui să facă Guvernul, în loc să plafoneze adaosul comercial la alimente: „Probabil cei care-l sfătuiesc pe dl premier nu-s convinși că noi am intrat într-o economie în care reducerea prețului la raft se poate face numai prin reducerea costului, adică a elementelor care intră în costul de bază. Guvernul ar trebui să facă tot efortul pentru a reduce prețul la energie, la carburant, la tot ce înseamnă cost de producție, apă, îngrășământ în agricultură. De acolo putem să reducem costul și vin la raft la preț care e de natură să faciliteze consumul, nu tăind părți din profit că așa vrea cineva din consilierii Guvernului. S-a discutat, nu înțeleg de ce la nivelul Guvernului nu se înțelege acest lucru…”.

Coșea a amintit apoi că și Banca Națională a României (BNR) a atras atenția că ritmul de scădere a inflației în România e foarte lent, ba chiar există perspective de creștere a inflației după ce vor fi majorate anumite salarii din sectorul bugetar și pensiile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

13 Comentarii

 1. Plafonarea nu este o solutie, doar trimiterea managerilor in puscarie din acelasi motiv (asa a vrut aia mea) rezolva situatia !

 2. Da, se vede ca in Romania profitul nu poate fi decat maximal. Daca in Franta e OK sa ai 4%, aici nu se discuta sub 25%. QED

 3. Nu mai este nicio fabrica de detergenti in Romania, Unilever(Dero Ploiesti) a inchis,materii prime nu mai avem demult, de cand s-a inchis Brazi(intermediari organici). Romtensid Timisoara a disparut demult.Se aduce probabil din Polonia sau din alta parte.Si atunci ce pretentii sa avem ? Am lucrat in domeniul detergentilor peste 35 de ani, cunosc bine problemele.

 4. Românii nu se spală. Deci vanzarile scăzute au generat mărirea preţului. Dacă enunţul „românii nu se spală” este inconvenabil pentru unii, îi rog să folosească o săptămână transportul în comun. Şi atenţie că vine vara …… pfiuuuuuuu, ţi-ali dreac de balabuste îngălate – SPĂLAŢIVĂ SCOANXELOR!

 5. Detergenții erau deja scumpi fiindcă am renunțat la industria chimică.

 6. cu tot respectul, sunteti varza. Pretul la detergenti a crescut datorita inflatiei si cotatiilor internationale la gaz, petrol si energie. Daca n-ati aflat Azomures nu mai produce amoniac, acid azotic si azotati de amoniu din cauza dublarii pretului la gaz de la 1,7 lei mc la 3,3 lei si la fel la electricitate, fiind o industrie energofaga. Detergentii sunt compusi organici de sinteza din gaz/petrol, Cl2, hidroxid de sodiu, obtimuti prin electroliza. Toate procesele chimice necesita energie si materii prime care s-au scumpit, iar cresterile au fost deja punctate de acum un an sau doi cand au crescut cu 30%, acum doar se mentin.

 7. Cand chestiuni elementare spuse de comentatorul de mai sus sunt trecute sub tacere de „marele” profesor M C ce pretentii sa avem? e ca si cum iti tai toti pomii din gradina si apoi te plangi ca trebuie sa cumperi fructe scumpe de la samsari! e clar ca cineva din tara castiga mult la afacerea asta, pe langa furnizorii externi. din profitul ala de 25% cel putin jumate ramane in tara. pe persoana fizica!

 8. cu tot respectul, informatiile sunt bune, pacat ca sunt vechi de cel putin 2 ani… eu unul am mai comentat despre ele ATUNCI, si aproape nimeni nu a abordat subiectul in afara de Marchievici si Soare. rromanul afla realitati intre 6 si 2 ani dupa ce ele s-au intamplat… cam cum a fost si la criza financiara din 2007. La nivel european companiile petro-chimice si chimice au inceput sa se inchida, sa falimenteze si sa isi reduca productia sau sa elimine linii inca din 2022… si nu vorbim aici de un rahat ca Azomures, ci de giganti ca BASF. Eu unul folosesc axion la cutie pentru spalat vasele, daca in 2020 era 5 ron o cutie de 500g, azi e 11 ron o cutie de 400g… scumpit 100% plus redus 20% cantitatea. Detergentul de la DERO era 4 ron kg, azi e minim 9 ron. Pana si rezervele de detergenta parfumat pentru WC, alea de la Duck, erau 5 ron 2 bucati, acuma e 10 ron… unele pun si pretul in kg, ceva get 110-130ron/kg. Preturile cel putin s-au dublat, iar pe alocuri au redus si cantitatea din pachetul livrat. Dar aveti incredere in Catu-Cioaca-Ciolacu-Ciolanis si Isarescu… ca inflatia e 5%. O sa fie interesant la anul cand teoretic guvernul ar trebui sa indexeze pensiile si salariile cu rata inflatiei din 2022 care a fost cica 11-12%… sa vedem de unde gasesc bani sa respecte legea.

 9. Păi vom ajunge să spălăm cu leșie și săpun de casă cu soda caustica.

 10. SĂ MULȚUMIM GUVERNULUI CĂ SE MAI POATE ÎMPRUMUTA (că de plătit se vor plăti-DATORIILE-când își va plăti și -MARELE- LIC AMIC-! DATORIILE CĂTRE CHINEZI) HĂRNICIMEA-NOASTRĂ NU MAI PRODUCE MĂCAR TÂRNURI=MĂTUROAIE DIN MESTEACĂN -LE CUMPĂRĂM DIN PLASTIC DE LA CHINEZI -„LENEA ȘI PROSTIA -SUNT SCUMPE,TOVARĂȘI!

 11. Dar la Săpun, care este strict din import, de ce sa-a scumpit prețul cu peste 100%? Asta din pandemie când am fost sfătuiți să ne săpunim des mâinile cât mai des și mai multe minute. Prețul la aprope la nici un produs de larg consum nu are nici o legătură cu economia de piață. Când s-a anunțat cea mai mare producție de floarea soarelui s-a scumpit uleil. În marketurile străine, care altfel mențin prețuri rezonabile în pandemie Uleiul de la 1 € la 3€, (în loc de 0,5 € profit marketul câștiga 2€ adică de 4 ori mai mult!) făina de 0,5 € la I,5 €, zahăr de la 0,6 € la 1,4€ , săpunul D…. de la 2,9 lei la 7 lei, și putem continua cu hârtia igienică și multe altele. Acum și-au mai revenit cu inițiativele Ciolacu. Dar profitul de pandemie trebuie menținut, și cum? prin alte scumpiri, la aceeași cerere și ofertă. Plus hoția cu Taxa de carbon. Până când Statul Român nu produce bunuri de larg consum ca să aibă propriile pârgii și se importă tot de la 80% mâncare, carburanți, telefonie și am tâmpit cu cumpărare de armament inutil vom tot coborî în hăul îndatorării.

 12. S-au scumpit Detergentii de la 45 de lei la 80 de leipunga de 6 kilograme ! Nu mai cumpăr Tetergenti de la Supermarket ! Cumpăr doar Detergenti de la Magazinul de Bloc si dau 130 de lei pe doua pungi de 6 kilograme si-mi ajunge 1 an ! Mai am 10 pungi de detergenti de 6 kilogrme ! Si-mi ajung detergentii 5 ani in viitor pana in 2029 !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.