Pătlagina calmează tusea

Cunoscută și sub denumirea de iarba-tăieturii, limba-oii, limba-broaștei sau limbariță, pătlagina (Folium Plantaginis) poate fi folosită cu succes în tratarea mai multor afecțiuni. Planta este recomandată în special pentru capacitatea ei de a ușura respirația.

Pătlagina crește prin pășuni și pe marginea drumurilor. În scop naturist, de la plantă se folosesc cu precădere frunzele, atât proaspete, cât și uscate în locuri aerisite și umbroase. Frunzele plantei nu au miros specific, ci doar un gust acrișor-amărui. Pentru a beneficia de principiile lor active, frunzele trebuie recoltate în timpul înfloririi plantei.

Pătlagina – bun expectorant

Frunzele acestei plante  au proprietăți expectorante, emoliente, hemostatice și ușor astringente, datorită mucilagiilor, vitaminei K, taninului și unui glicozid (aucubina). Ele fluidifică secrețiile bronhice, ajutând la eliminarea lor. Au în același timp și acțiune de calmare a tusei și astmului. Poți consuma câte 2-3 vârfuri de cuțit de pudră de frunze uscate de pătlagină, de 2-3 ori pe zi. Iar în caz de astm, pe lângă tratamentul recomandat de medic, este indicată și infuza de frunze de pătlagină, pe care o poți prepara așa: mesteci în părți egale frunze de pătlagină mărunțite și cimbru. Pui o  linguriță de amestec într-un vas , după care torni 200 ml de apă clocotită, în care s-a fiert o elie de lămâie fără coajă. Lași la infuzat un minut, apoi bei de 4-5 ori cât mai caldă.

Pătlagina – de ajutor în ulcerul gastric

Cercetări mai noi au demonstrat că pătlagina are proprietăți utile în tratamentul ulcerului gastric, având o acțiune cicatrizantă, iar vitamina K a rolul de a ajuta la oprirea hemoragiilor și la vindecarea rapidă a rănilor. Ceaiul se prepară dintr-o lingurăde frunze mărunțite cu o ceașcă de apă clocotită. După 15 minute, ceasul se strecoară, se îndulcește cu miere sau cu zahăr și se bea câte o lingură la 2-3 ore.

În ulcerul gastric se recomandă de 2-3 ori pe zi  câte o jumătate de gram de praf de pătlagină (2-3 vârfuri de cuțit) sau câte o lingură la 2-3 ore din infuzia reparată din 10 g frunze cu 200 ml apă. Extrn, se folosește sub formă de băi în tratamentul ulcerului varicos, ulcerații ale pielii, în conjunctivită, blefarită, iar sub formă de gargară, în laringite, traheite și în diferite afecțiuni ale gurii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Abia acum ati descoperit calitatile patlaginei? Mai demult exista in toate farmaciile sirop de patlagina si nu se mira nimeni.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.