Frica de dentist poate duce la cancer sau afecțiuni ale inimii

Boli grave provocate de carii netratate

Mai mult de jumătate din populația României merge la dentist numai când durerea devine insuportabilă. Mai grav este că o carie netratată la timp poate provoca boli grave precum cancerul sau afecțiuni cardiovasculare. Lucru de care mulți români nu au habar. Astfel, numărul celor care dezvoltă probleme grave de sănătate este în creștere.

Un mod mai ieftin și mai sănătos pentru oameni ar fi să se spele pe dinți  și să trateze o carie imediat cum apare. Astfel, ar fi vorba despre o scutire de zeci de mii de lei cheltuiți pentru tratarea diabetului, cancerului, ulcerului sau a bolilor cardiovasculare.

Nu există campanie de conștientizare și prevenire

Cotidianul a relatat săptămâna trecută despre faptul că statul român asigură tratament stomatologic anual doar pentru câteva mii de români. Astfel, statul român alocă în medie, celor 4.000 de medici care au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, 1.600 lei pe lună, pentru fiecare. Banii, de cele mai multe ori, ajung doar pentru tratarea a cinci carii.

Însă în tot acest timp, din cauza fricii ori a lipsei de bani, românii apelează la  dentiști numai când durerea devine foarte greu de suportat. Mai grav este că și statul ignoră problemele dentare ale populației din țara noastră, având în vedere că nu există nicio campanie de conștientizare a riscurilor.

Problemele dentare netratate pot provoca chiar și decesul, spun medicii stomatologi. „Există studii care au dovedit legătura directă între boala parodontală și bolile cardiovasculare, cum ar fi infarctul sau accidentul cerebral. Am avut chiar o pacientă care, din cauza infecției de la o măsea care a coborât pe canal, a dezvoltat o miocardită. În alte cazuri, pancreasul nu mai funcționează normal când bacteriile din cavitatea orală îl afectează, produce insulină în mod necorespunzător și apare diabetul de tip 2“, explică Maria Apostol, medic stomatolog la un cabinet din București.

O infecție poate duce la tumori

„Au existat nenumărate cazuri de cancer pornite de la probleme dentare“, spune Marius Popovici, medic oncolog. „Neglijarea problemelor dentare este practic un sport național la români. Ei oricum își neglijează sănătatea, dar pe cea dentară reușesc să o facă cu brio. Vorbim despre probleme dentare cu resturi radiculare, lucrări protetice proaste, învechite. Adică dinți stricați, iritări permanente ale mucoasei bucale, obrazului, limbii. Netratate, apar ulcerații care nu se vindecă, iar ulcerația este elementul principal care duce la instalarea unei tumori. Bacteriile nocive care se dezvoltă pentru că dintele se infectează pot provoca un cancer bucal, dar pot ajunge la inimă, la creier și în stomac. În toate aceste locuri se pot provoca boli grave“, explică medicul oncolog. Pentru tratarea oricărei astfel de probleme, tratamentul costă de sute de ori mai mult decât un consult periodic la stomatolog și tratarea unui dinte bolnav.

Numai ONG-urile par interesate

Ca în alte multe alte situaţii, statul ignoră și această problemă, neexistând niciun program de prevenție. Singurele interesate de sănătatea dinților noștri par a fi unele organizații și fundații care încearcă prin forțe proprii să ajute oamenii. Îi învață pe copii și pe adulți cum să se spele corect pe dinți și le tratează cariile, pentru că multe dintre organizaţii colaborează cu medici dentiști care fac voluntariat.

Ministerul Sănătăţii spune că nu are bani să educe populaţia să aibă dinții sănătoşi, deşi acest lucru i-ar feri pe oameni de boli grave.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

1 Comentariu

  1. No, ce vrei? Am adoptat sistemul american. Ai bani, te tratezi. N-ai, nu. Daca ne-a placut…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.