N-avem dinți și nici cabinete de stat

Nu mai e niciun secret pentru nimeni că suntem un popor aflat pe ultimele locuri atunci când vine vorba de sănătate și igienă orală. Numai dacă ne gândim la faptul că 30% din români și-au pierdut aproape toți dinții și ne dăm seama cât de gravă este situația. Însă cifrele ar putea avea și o explicație: nu mai există cabinete publice în țară, costurile la privat sunt mari și foarte puțini români și le permit.

Fiecare dintre noi a suferit cel puțin o dată din cauza unei dureri de dinți. Costurile mari (de exemplu, o extracție este între 50 și 100 de lei) ne împiedică pe mulți dintre noi să mergem la medicul stomatolog sau să ajungem când deja este prea târziu, iar dintele nu mai poate fi salvat. Nu mai există în România niciun cabinet stomatologic public. Subfinanțate, cele mai multe cabinete de stat s-au închis în ultimii ani. Ceea ce este mai grav însă este că lumea nu știe că peste 3.000 de medici stomatologi privați au contracte cu statul. E drept însă că de tratamente gratuite pot beneficia 4-5 pacienți pe lună.

Sute de kilometri pentru un tratament gratis

Spitalul Clinic de Stomatologie din București este singurul loc din Capitală unde românii pot beneficia de asistență stomatologică gratuită, pe baza cardului de sănătate. Din acest motiv, sunt foarte multe persoane care vin de la sute de kilometri din țară pentru a se trata gratuit în Capitală. Din păcate, este un singur loc pentru mai mult de două milioane de oameni.

La poarta clădirii se află o femeie din Buzău. Nu și-a permis să se trateze „la particular“ în oraș și atunci a luat trenul și avenit la București, în singurul loc din țară unde tratamentele stomatologice sunt gratuite. O doare o măsea de câteva zile și bani nu are. „În Buzău, numai o consultație ca să constate care este problema este undeva la 40 de lei. Iar mai departe, operații, extracții, radiografii, toate astea costă enorm, iar eu nu-mi permit din pensia mea să le plătesc“, explică femeia. I se spune că 3.000 de cabinete din România au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și că ar putea beneficia de tratamente gratuite. Nici ei, nici altora nu li s-a spus că au dreptul, cel puțin teoretic, de a plăti mai puțin sau chiar deloc la dentist. „Și chiar dacă aș fi știut, dacă spuneți că există fonduri doar pentru 4-5 pacienți, păi, credeți că m-ar trata pe mine? Nu și-ar trata o rudă, un prieten fără bani?“, conchide femeia.

Potrivit legii, românii până-n 18 ani au dreptul la decontarea a 40 de servicii stomatologice în proporţie de 100%, adică cele mai multe dintre intervenții, inclusiv aparat dentar. Iar adulții pot deconta în întregime 13 servicii stomatologice, iar pentru extracții sau proteză acrilică, precum și pentru alte șapte servicii, în proporție de 60%. Reprezentanții CNAS au declarat pentru Cotidianul că pentru acest serviciu sunt alocate lunar milioane de lei. Dar „fondurile pentru acest an sunt de 85,6 milioane lei, în creștere, pentru că în fiecare an, din 2013 încoace, au tot crescut. Din păcate, cererea este mai mare decât oferta și banii nu ajung decât pentru câteva persoane în fiecare lună“, spune Augustus Costache, purtător de cuvânt al CNAS. Suma alocată de stat unui medic stomatolog este de 1.600 lei pe lună. Având în vedere că 3 din 10 români nu mai au niciun dinte în gură, potrivit statisticilor, fondurile alocate pentru astfel de decontări ar trebui suplimentate.

Fonduri insuficiente

Corina Dumbravă, medic stomatolog, apreciază că plafonul acordat cabinetelor este foarte mic, iar nevoile reale nu pot fi acoperite. „Să zicem că un pacient are nevoie să-i tratez două carii, o coroană și atunci s-a terminat plafonul pentru doi pacienți, sau poate chiar trei“. La cabinetul ei, o consultație costă 120 lei, tratarea unei carii simple – 90 lei, anestezia – 95 lei. Deci 305 lei doar pentru un singur om, așa că mai rămân de decontat servicii primare doar pentru patru persoane. Nu e de mirare, aşadar, că la cabinetele care au contract cu Casa sunt liste lungi de aşteptare, iar sute de mii de oameni preferă să renunţe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.