„Cancer.“ Diagnosticul de temut, șocant, căruia cu greu îi poate face față oricine. Medicilor nu le este ușor deloc să comunice unui pacient această concluzie. Psihologii, de asemenea, recomandă asistență de specialitate pentru bolnavii de cancer.
Dana Dumitru, medic oncolog, spune că misiunea unui doctor nu este deloc ușoară atunci când trebuie să dea vestea proastă bolnavului sau familiei acestuia. „Medicul trebuie să o facă numai când știe că pacientul este pregătit. Apoi, trebuie să-l informeze pe înțelesul lui despre tot ce înseamnă acest diagnostic, care este tratamentul, care sunt riscurile și care îi sunt șansele de vindecare. Această procedură ar trebui făcută în paralel cu un psiholog. Din păcate, în spitalele noastre nu există un psiholog care să fie exclusiv terapeutul care să stea de vorbă cu bolnavii. Nu mai spun că și medicii ar avea nevoie de ședințe de terapie. Medicul trebuie să fie pregătit să facă față reacției pacientului, care poate fi foarte diferită, de la șoc, frică, anxietate, tristețe, mânie, revoltă, rușine, vină până la acceptarea diagnosticului“, spune Dumitru.
Tratamentul, explicat pe înțelesul oricui
Medicul ne spune că fiecare pacient care primește un astfel de diagnostic trebuie să cunoască toate amănuntele în legătură cu boala sa, dar și despre medicul care îl tratează. „Una dintre cele mai importante întrebări este legată de tipul de cancer. Există mai multe tipuri ale bolii, în funcție de localizarea tumorilor, a stadiului în care a fost descoperit, vârsta și antecedentele familiale“, continuă Dana Dumitru. De multe ori a fost întrebată dacă are experiență în tratarea cancerului pe care l-a diagnosticat sau dacă trebuie să se adreseze unui alt medic. „Trebuie să explicăm corect, pe înțelesul fiecărui pacient, diferitele etape ale tratamentului, durata și efectele secundare. Apoi, trebuie să fim sinceri în ceea ce privește șansele de succes ale tratamentului.“
Este nevoie de psihoterapeuți
Psihologul Daniel Efrim consideră că răspunsurile date de medic pe înțelesul pacientului au un rol vital în gestionarea situației de către bolnav. „Diagnosticul în sine este o lovitură mare căreia trebuie să-i facă față. De aceea, medicul trebuie să știe cum să-i explice, dar mai ales să aibă bunăvoință și răbdare să răspundă la toate întrebările. Apoi, foarte important ar fi un psihoterapeut în spital. O terapie în paralel cu cea paliativă. Din păcate, în România nu prea găsești așa ceva în spitale. Sau, eventual, este un singur psihoterapeut la sute de bolnavi“, spune Efrim. Referitor la tratament, majoritatea pacienților vor să afle care sunt efectele secundare sau complicațiile cu care se poate confruntă în timpul tratamentului. „Fiecare tratament contra cancerului este asociat cu efecte secundare. Consecințele operației, efectele secundare ale chimioterapiei și radioterapiei sunt diferite și în funcție de fiecare organism“, spune Dumitru.
Cancerul nu înseamnă izolare
În completare, psihologul spune că un diagnostic de cancer nu înseamnă izolare. „E vorba de o stare de negare, de revoltă sau de resemnare. Dar sub nicio formă nu trebuie să fie vorba de izolare. Bolnavii de cancer nu trebuie să-și îndepărteze prietenii, nu trebuie să refuze viața socială. Asta nu ajută în luptă cu boala, ba din contră.“
De asemenea, spune el, este foarte important ca familia să fie informată, deși „rămâne la aprecierea fiecărui pacient; este bine totuși ca după ce bolnavul află răspunsul la toate întrebările, să informeze familia. În acest mod, cei apropiați vor fi mai puțin șocați, tocmai pentru că dumneavoastră veți putea să le explicați modul de derulare a tratamentelor“, conchide psihologul.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.