Paradoxul unui sistem bolnav

Țara fără medici alungă rezidenți

În ţara în care mii de medici au plecat, sistemul reuşeşte să aducă în pragul disperării sute de doctori la început de carieră. Au trecut de cel mai greu examen – rezidențiatul. Dar nu reușesc să prindă un post în spital. Locuri libere sunt, dar nu şi bani de salarii. Cu CV-ul în mână, medicii au ajuns să bată la toate uşile. Nu ar vrea să părăsească şi ei România, însă unii dintre ei povestesc că au intrat deja în depresie.

„Nu îmi găsesc rostul, locul. Sunt cumva fără viață. În acest oraș și în această țară.“ Alexandru este un tânăr care a muncit și a învățat enorm pentru a ajunge medic în țara lui. Dar acum, în orașul și țara în care a învățat nu-și găsește loc de muncă. Este proaspăt absolvent de Medicină şi a trecut cu brio de rezidenţiat. A bătut la toate uşile. Într-o ţară cu un sistem medical bolnav, care nu-şi primeşte medicii să-l trateze.

Cu CV-ul în mână, la poarta spitalului

Andrei a luat-o la pas, cu CV-ul în mână, pentru a-şi găsi un loc de muncă, fără succes însă. În aceeaşi situaţie este şi Ana Maria, care a obţinut 600 de puncte. A văzut cum un alt coleg a devenit medic rezident cu 601 puncte. „Mă simt neajutorată. Din păcate, nu mă pot angaja nicăieri, nici șomaj nu pot să iau, pentru că toți mi-au spus că sunt promovată și ar trebui să am loc de muncă și nu se poate.“ Iar dacă nu se poate, Alex, colegul ei de an, se gândeşte să plece în străinătate. Este singura soluţie pentru a-şi practica meseria. El şi cei 412 tineri care au promovat, dar nu au prins un loc. „M-am gândit și aș vrea să plec în Londra. Am o fostă colegă care este deja acolo și cred că o să calc pe urmele ei, dacă în cele din urmă nu se va remedia această situație“, spune Alex.

Ar putea profesa în mediul rural

Ministerul Sănătăţii nu ia în calcul suplimentarea locurilor, dar ar putea să-i trimită pe medici la sat. „Se caută soluții legale pentru ca acești medici rezidenți care au punctaj de promovare să poată să lucreze cu competențe limitate în zonele defavorizate“, spune Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății.

Spitale mari din Bucureşti au scos la concurs, în acest an, între 5 şi 10 locuri. Pentru atâtea au avut bani de salarii. „S-a plecat în mediul privat, s-a plecat pentru că era prea greu. Au plecat mulți“, spune Denis Stănesci, medic-șef UPU la Spitalul „Marie Curie“. Exodul cadrelor medicale a început în urmă cu 10 ani. Numai de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului „Marie Curie“  lipsesc acum şapte medici. Iar situaţia este mult mai gravă la celelalte spitale din Bucureşti, care au un deficit de cel puţin 20%. Cu toate acestea, numărul locurilor pentru rezidenţi este cel mai mic din ultimii ani. Potrivit ultimelor statistici, ţara noastră are 2,5 medici la mia de locuitori, faţă de 3,4, cât e media europeană. Iar specialiştii prevăd că în următorul an numărul medicilor va scădea şi mai mult.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

20 de Comentarii

  1. „Locuri libere sunt, dar NU şi bani de salarii.” spune articolul!

    „Camera Deputaților: SUMA FABULOASĂ cheltuită într-o singură LUNĂ pe indemnizații, diurne, deplasări.

    Într-o lună, Camera Deputaților a cheltuit mai bine de 7 Milioane Lei, pe Salariile parlamentarilor, Diurne, Cazare, deplasări externe, telefoane și pe birourile aleșilor în circumpscripții, potrivit datelor date publicității de către instituție.

    În Octombrie, Salariile deputaților au însumat 3.218.846 lei.
    Cea mai mare indemnizație a avut-o L. Dragnea, președintele Camerei Deputaților, 11.696 lei, la polul opus aflându-se deputatul Răzvan Cuc, fost ministru al Tansporturilor – 4.576 lei.

    Conform datelor furnizate de Cameră, parlamentarii au mai avut 1.143.106 lei pentru exercitarea mandatului, dintre care cheltuieli de cazare de 1.257.907 de lei, cele de transport de 978.856 lei, iar pentru abonamentele de telefonie mobilă de 6.343 lei.

    Diurnele deputaților s-au ridicat la suma de 935.208 de lei, din care 887.184 de lei pentru deplasarea la lucrările din Parlament şi 48.024 de lei pentru deplasările în circumscripţiile electorale.

    Cheltuielile cu delegaţii ale Camerei Deputaţilor în străinătate, pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, au însumat 308.376 de lei, din care 147.154 de lei pentru evenimente ale organizaţiilor internaţionale parlamentare la care Parlamentul României a participat cu delegaţii permanente, 35.058 de lei pentru relaţiile cu instituţiile UE, 29.611 de lei pentru relaţiile cu alte organizaţii internaţionale şi 96.553 de lei pentru acţiuni parlamentare bilaterale internaţionale.

    Totodată, o sumă de 2.086.381 de lei a fost alocată pentru cheltuielile cu personalul de la birourile deputaţilor din circumscripţiile electorale.

  2. Mai nene, pe vremea lui Ceusescu daca luai examenul de admitere cu media 5 te laudai ca au reusit, dar fara loc. Cum este aia ca ai reusit fara loc? Daca reuseai insemna ca ai ocupat un loc din numarul de locuri scoase la concurs. Acum 6 ani la examenul de admitere la medicina generala ultima medie a fost 9,27 si au ramas mii de candidati pe afara fiindca s-au ocupat toate locurile de catre cei cu medii mai mari de 9,27. Acum, la rezidentiatul de anul acesta daca cel mai mare punctaj obtinut a fost de 945 si in monitorul oficial s-a decretat ca ultima medie posibila de admitere este de 60% din punctajul maxim , adicatelea 946 x 0.60 = 567 de puncte,rezulta ca esti admis daca obtinei 567 de puncte. Numai ca in conformitate cu clasamentul publicat la 3 zile dupa examen, ultimul care putea sa obtina un loc sau post trebuia sa fi obtinut 622 de puncte.Din cauza faptului ca vreo 300 de candidati au absentat la repartitie sau pur si simplu au renuntat fiindca nu le-au convenit locurile si posturile ramase din care trebuia sa aleaga, organizatorii au mers in jos cu repartitia pana la candidatul cu 602 puncte.Problema este ca toti candidatii de anul trecut au avut 3 luni sa invete pe cand candidatii de anul acesta au fost discriminati unii fata de altii, astfel cei ramasi pe afara anul trecut au avut la dispozitie sa invete 1 an si trei luni pe cand absolventii de anul acesta au avut doar 3 luni la dispozitie, fapt care i-a dezavantajat pe cei din urma. Deasemenea, o problema foarte importanta este ca, bibliografia pe care trebuia sa o invete candidatii nu prea are tangenta cu manualele studiate in cei 6 ani de facultate in diferitele centre universitare.Problema cu grilele mi se pare incorecta fiindca nu dezvolta capacitatea de analiza si sinteza a viitorului medic rezident. Este mult de lucrat pe viitor pentru eliminarea discriminarii candidatilor.

    • Medicina din nefericire se bazeaza doar pe memorare, de aceea sunt teste grila si nu probleme in care sa se verifice capacitatea de gandire. Deja computerele iau locul medicilor. Un medic adevarat trebuie sa aiba viziune. Au trecut 50 de ani de cand unul recomanda extirparea de urgenta a apendicele, iar alt chirurg a zis :”nu-i necesar”. Sunt inca sanatos fara operatie. Cat la % din tratamente, investigatii si interventii sunt inutile pentru ca medicii bajbaie in memorie niste date invatate mecanic si nu logic? Specializarea ii reduc in gandire, transformandu-i in roboti. Notele sunt o reflectare, dar e insuficient? Poate n-avem medici suficienti, dar „cozile” pot fi o forma mascata de a apela la serviciile cabinetelor private. Se fac programari cu saptamile, iar la privat se rezolva imediat? Nu ar trebui sa se ofere carduri valorice pe care asiguratii sa le foloseasca si sa dispara termenul de gratuit? La un salariu mediu brut/2017 de 3131 lei, lunar se varsa pt. sanatate peste 330 lei, deci unde sunt acesti bani de trebuie sa mergi ca milogul pentru o consultatie? Deci ai platiti peste 3600 lei intr-un an si cand ai nevoie de o investigatie de 200 de lei ori renunti ori platesti atunci pentru ce se mai retin mii, zeci de mii de lei daca ajungi sa fii tratat ca si un asistat social care n-a platit niciodata o contributie? Unde sunt banii salariatilor carora li se retine 5,5% plus la angajator 5,2% din salariu deci 10,7%?

    • @nepasare/frauda?
      Probabil ca dumneavoastra sunteti inginer. In medicina la fel ca si in drept, capacitatea de memorare este extrem de importanta. Doar asa medicii sau avocatii sau judecatorii pot compara cazuistica in timp real. In inginerie, tehnologie sau cercetare nu trebuie memorat la detaliu, in meseriile astea ai timp sa deschizi o carte, sa vezi o formula, sau sa cauti pe internet. Deci fiecare meserie cu specificul ei.

    • Este o diferenta intre a avea o memorie buna, bazata pe corelatii logice in retinerea de date si o memorie mecanica bazata pe reproducere ad litteram. Medicii buni pot face corelatii si au dezvoltat simtul analizei si sintezei, restul daca ii scoti din tipar nu reusesc sa termine de recitat. Odata examenul era din anatomie, chimie si fizica, azi este ori anatomie ori chimie. Este trist, dar se poate invata mecanic si matematica am intalnit tineri unii inteligenti altii doar muncitori, cei muncitori pot ajunge univ.

  3. Pai tocmai de aceea deputatii si-au dat salarii mari , sa se trateze la nevoie in strainatate , nu cu medicii de aici !Pe romani sa-i lasam sa plece ca nu avem nevoie de ei !
    Bravos natiune !

    • Tu te-ai ”lasa” pe mana unuia care n-are practica/rezidentiat? Examenul este examen. Tu pui problema salariului, iar aici se pune problema unui concurs de ocupare a unui post dupa doi ani de practica medicala pe langa un medic intr-o clinica. Uneori unii medici plecati in strainatate n-au reusit sa profeseze pt. ca nu si-au dovedit/putut echivala studiile. Care-i problema? Se pot angaja ca asistenti medicali. La profesori este titularizarea. La fel este pt. juristi, daca reusesc la examen ajung sa urmeze pregatirea de notar, avocat, magistrat daca nu mai incearca.

  4. Aceasta situatie e o nebunie curata. Sistemul socialist Romanesque si-a dovedit neputinta. Romania nu mai este o natiune

  5. Occidentul are nevoie de oameni tineri si instruiti, prin asa zisa nepasare se creaza cadru optim pentru plecarea uneori in conditii dezavantajoase a tinerilor. Presa este activa pe asistenta sociala sa se ofere un trai celor care n-au muncit, vorba din emisiuni, decat o luna sau mai putin de zece ani, dar STATUL le ofera un veni garantat, uitandu-i pe viitorii medici. Poate este si aici adevarat ca dupa ce s-au scolit/practicat cativa ani pe bietul roman, pleaca deja cu un CV fie intr-o clinica privata fie in strainatate. Vrem nu vrem vom fi cobaii pe care se formeaza medicii. Fapte precizate in articole despre diagnostice gresite, despre expermentarea unor medicamente etc. Daca nu le oferim conditii de practicare a medicinei ii indepartam, daca le au conditii tot vor pleca pentru un trai mai bun. Solutia sa devenim o tara suficient de bogata ca unii sa nu mai plece si un popor cat mai sanatos ca sa nu mergem la medic. Boala vine pe TV, reclamele au rol de sugestionare/inducere de boli de ficat, reumatism, diuretice, cardiopatii, adenom de prostata, tranzit intestinal accelerat/lent, lipsesc citostaticele si viagra ca impotenta morala sa se cronicizeze. Cum oi fi trait atatia zeci de ani doar cu aspirina si fara un antideareic/laxativ etc. Din acest punct de ce mai sunt necesari medicii, doar ne putem trata cu…reclame?

  6. Doamna jurnalista , lamureste-l pe colegu’ lu’ matale Ion Spanu , ca intr-o tara fara medici ,alungarea medicilor rezidenti se numeste GENOCID PASIV ! Asta pentru ca acum cateva zile , musiu Spanu radea de LCK care afirmase intr-un comunicat al DNA ca noile reglementari ale Justitiei vor duce in multe cazuri la GENOCID PASIV ! Domnu’ Spanu hlizindu-se ca asa ceva nu exista !

  7. Eu nu inteleg. Cum este posibil sa plece fara a-si plati studiile facute in Roamania. Studiile lor nu sunt private . Sunt la stat ! Adica le platim cu totii studiile. Vor sa plece, O.K dar doar dupa ce lucreaza 10 ani dupa rezidentiat sau platesc studiile, peste 100.000 lei.La fel ca un student strain.

    • Nu poti obliga pe nimeni sa lucreze in Ro in contextul in care suntem tara membra a UE. Pleaca si IT-sti,pleaca si oameni de la alte facultati,nu doar medici. Tocmai asta e problema ca statul gaseste solutii sa-i oblige ,nicidecum sa le ofere conditii sa ramana…nu din cauza studiilor lor e Romania in faliment stati voi linistiti…

  8. Medicii ar trebui sa stie din start ca banii din buget sunt pentru averile politicienilor, nu pentru salariile medicilor. Cred ca daca n-ar mai exista politicieni tara ar duce-o mult mai bine. In Romania Politica ar trebui interzisa prin Constitutie. Sa existe doar asociatii ale juristilor, patronatului si asociatii prestatorilor de servicii, in care sa intre si actuarii functionari bugetari, inclusiv politia, pompierii, profesorii sau medicii. Dar fara politicieni care fura prin natura meseriei lor.

    • Alo!!! Stii cat COSTA un an de studii la Medicina? Stii cat costa STATUL ROMAN formarea unui medic? Stii cate locuri bugetate sunt in fiecare din cele 7-10 centre universitare de medicina? Presa a scris ca s-au pierdut sume imense pe pregatirea medicior care apoi au plecat in strainatate pentru ca nu s-a incheiat nici un contract intre student si Stat care ia finantat studiile? Doar lozinci…

    • @Locuri de la buget
      Mai omule, tu esti beat sau neajutorat la cap? Ce vina au absolventii la medicina ca nu au unde sa se angajeze? Nu tot statul ala condus de tampiti este de vina?

  9. @nepasare/frauda: Banii sunt la SEXIFARMA si in alte locuri intunecate.

  10. Domnii ziaristi, nu mai faceti pe neprihanitii si pe nestiutorii. Va faceti ca nu stiti despre ce este vorba. Am sa va spun eu despre ce este vorba. Spitalele din Romania sunt detinute de catre clanuri de directori si medici si neamurile lor. Nimeni nu are ce cauta daca nu face parte din sistemul de spagi, influenta si combinatii pus la punct in zeci de ani de catre acesti tartori. Cand nu vor mai exista toti acesti dubiosi conectati la servicii si politica in fruntea spitalelor, iar neamurile lor angajate tot de catre ei vor pleca – abia din acel moment veti putea discuta despre „soarta sanatatii” sau „exodul medicilor”. Hai, nu mai va prefaceti ca nu stiti. Faceti si voi un mic experiment si verificati gradele de rudenie intre toti directorii, profesorii si medicii din toate spitalele din Romania – o sa faceti infarct, iar daca veti supravietui – poate abia atunci o sa mai aveti tupeul sa faceti pe prostii si sa scrieti articole din astea naive si idealiste cu „ne pleaca medicii” si vrajeli de genul asta. Situatia este foarte clara: cine este profesionist nu se murdareste in aceasta cloaca! Sa se faca intai curatenie si abia apoi puneti-va intrebari existentiale. De ce pleaca??? Pai de bine ce este! De parca nu ati sti cum se fac angajarile in Romania…

  11. Asa este. Dar nu se mai poate face nimic. S-au dat legi noi astfel incat coruptia sa nu mai poata fi anchetata.

  12. Stim cum se fac angajarile medicilor in Romania ,numai pe spaga nu conteaza ca nu stiu nimic ,ei se lauda ca au bani si pile in schimb cei care invata nu pot ocupa locuri in ROMANIA CA NU AU BANI ,SE PREGATESC sa plece in strainatate.D-l ministru Bodog scoate locuri si pentru cei aproape 500 de rezidenti care au fost declarati admisi in data de 19.11.2017,pentru ca ii aduci la depresie pe acei medici care nu au unde lucra.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.