Veste bună pentru cei cu durere de dinți

Colegiul Medicilor Stomatologi cere dotarea truselor de prim ajutor de la cabinetul de medicină dentară cu antibiotice şi alte substanţe.

Colegiul Medicilor Stomatologi din România a anunţat, joi, că a solicitat Colegiului Farmaciștilor din România “eliminarea tratamentului neunitar și discriminatoriu“, care afectează dotările necesare cabinetelor stomatologice pentru a trata pacienții care se confruntă cu situații de urgență.

“Această problemă, generată de lipsa unei reglementări adecvate, împiedică cei peste 25 de mii medici stomatologi din România să ofere medicamentația necesară pacienților, deși au responsabilitatea legală să fie dotați, ca și medicii generaliști, cu trusă de urgență obligatorie”, a declarat vicepreședintele CMSR SL. Dr. Luminița Oancea, potrivit unui comunicat.
”Astfel, potrivit Ordinului Ministerului Sănătății și Familiei nr. 153/ 2003 pentru aprobarea Normelor metodologice privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, cu modificările și completările ulterioare, în vederea înființării, autorizării și funcționării unui cabinet stomatologic, unitatea sanitară are obligația dotării cu o trusă de urgență. Conținutul acesteia a fost reglementat prin Decizia CMSR nr. 2/2CN din 19 ianuarie 2019 pentru modificarea anexei la Decizia Consiliului Naţional al Colegiului Medicilor Stomatologi din România nr. 10/2007 privind conţinutul minim al trusei de urgenţă pentru cabinetul de medicină dentară.
Cu toate acestea, în baza prevederilor legislative actuale, procurarea antibioticelor și substanțelor stupefiante și psihotrope pentru trusa de urgență obligatorie de la nivelul cabinetelor medicale și stomatologice nu are o reglementare specifică, existând doar prevederi privind prescrierea acestora către pacienți. Din acest motiv, cabinetele stomatologice întâmpină greutăți în achiziționarea acestor medicamente/ substanțe, neexistând o practică unitară la nivelul țării.
CMSR a decis să se alăture CMR, pentru a solicita Ministerului Sănătății adoptarea unei reglementări legislative specifice, aplicabile în mod unitar la nivelul țării, în vederea achiziției și deținerii de antibiotice, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope de către cabinetele medicale stomatologice pentru trusa de urgență, norme care să reglementeze inclusiv obligația farmaciilor de a elibera aceste substanțe conform procedurii stabilite, pentru o practică profesională conformă.
Până la emiterea acestui act normativ, conducerea CMSR a solicitat Colegiului Farmaciștilor să ceară membrilor săi aplicarea aceleiași proceduri de care beneficiază membrii CMR și pentru cabinetele stomatologice autorizate, în vederea procurării psihotropelor și antibioticelor necesare pentru trusa de urgență obligatorie.
În acest fel, până la completarea cadrului normativ, obligațiile legale vor putea fi respectate de toate cabinetele stomatologice, iar pacienții români vor putea fi tratați corespunzător, inclusiv în situații de urgență”, se mai arată în comunicat.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

 1. Veste buna pentru doftori și nu pentru pacienți! De ce afirm? Pentru că, in loc să îți facă o lucrare conform cu structura dentara fie și o proteza cu câțiva dinți sau masele naturale, îți face o proteza mult mai joasă sau mai inalta decât dinții sau măselele tale tot pentru a se distruge ce e natural din gura. Și când le spui, îți transmit imediat: suntem aici și îi înlocuim imediat cu proteza dentara!

 2. Impozite de 80% si sa vezi cum se fac mieluti stomatologii, acesti favoriti ai sistemului.

 3. Ma intreb unde s-au impotmolit inovatiile astea si de cate decenii mai e nevoie ca sa ajunga asa ceva la pacientul de rand.

 4. niciodata pentru noi…era „un spirit de gluma” adica haz-de-necaz… ei nu au dinti pentru ca nu sunt oameni, ci doar umanoizi …shhh…

 5. Pentru cei cu dureri de dinti, este ca exista varianta cu proteze dentare. Astea va scapa de toate durerile de dinti…..[Rumburak]

 6. Cariile dentare pe alimente primitive și moderne [la 1000 de dinți examinați]
  Popoare primitive moderne

  Alpi 46 298

  Hebride 11 300

  Eskimo 0.9 130 [Eschimoșii și indienii aveau remarcabil de puține carii dentare.]

  Indieni Canada 1.6 215

  S. Sea Is. melanezieni și polinezieni 3.4 308

  De ce? Pentru că echilibrul acido-bazic al dietelor produce imunitate la cariile dentare. Încă din zilele lui John Hunter se știe că atunci când smalțul și dentina sunt lezate prin uzură sau carii, dinții nu rămân pasivi, ci răspund la leziune producând o reacție a odontoblastelor din pulpa dentară într-o zonă corespunzătoare în general cu țesutul deteriorat și rezultând în depunerea a ceea ce este cunoscut sub numele de dentină secundară. În 1922, M. Mellanby a continuat să investigheze acest fenomen că poate controla dentina secundară depusă ca reacție la uzură atât în ​​calitate, cât și în cantitate, independent de structura originală a dintelui. Astfel, atunci când o dietă cu calități ridicate de calcifiere, bogată în vitamina D, calciu și fosfor, a fost administrată în perioada de uzură, noua dentină secundară depusă a fost abundentă și bine formată indiferent dacă structura originală a dinții erau buni sau răi.

 7. Miza e substanțe și preparate stupefiante și psihotrope restul e gargara. Stomatologii nu au dreptul legal si nici pregatirea necesara sa prescrie substanțe și preparate stupefiante și psihotrope.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.