Portul artificial american din largul Fâşiei Gaza, aproape gata

Portul artificial construit de armata americană pentru a facilita livrarea de ajutor umanitar în Fâşia Gaza va fi operaţional „în următoarele zile”, după întârzieri din cauza condiţiilor meteorologice, a făcut cunoscut marţi Pentagonul, scrie AFP.

Confruntat cu blocaje din partea Israelului în ceea ce priveşte livrarea ajutoarelor pe cale terestră către teritoriul palestinian asediat şi pradă unui dezastru umanitar, preşedintele american Joe Biden a anunţat la începutul lui martie construcţia acestei instalaţii.

Portul, care a costat în jur de 320 de milioane de dolari, este finalizat, dar Pentagonul a anunţat săptămâna trecută că vremea nefavorabilă împiedică conectarea structurii cu malul Fâşiei Gaza şi că a rămas deocamdată în portul israelian Ashdod.

„În următoarele câteva zile, cred că va fi operaţional”, a declarat marţi presei purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, fără a anunţa o dată precisă.

Nave ale Marinei Statelor Unite sunt la faţa locului pentru a facilita operaţiunea.

O navă de tip portcontainer a părăsit joi Ciprul îndreptându-se spre Fâşia Gaza încărcată cu ajutoare ce vor fi descărcate pe această infrastructură.

Comunitatea internaţională şi organizaţiile neguvernamentale subliniază că acest coridor maritim, precum şi paraşutarea ajutoarelor în Fâşia Gaza de avioane din mai multe ţări nu pot înlocui ajutorul adus pe cale terestră.

Războiul din Gaza a fost declanşat de un atac fără precedent al comandourilor Hamas asupra comunităţilor din sudul Israelului la 7 octombrie, soldat cu peste 1.170 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza cifrelor oficiale israeliene.

Ofensiva de represalii a Israelului a costat viaţa a cel puţin 35.173 persoane, în marea lor majoritate civili, susţine Ministerul Sănătăţii al guvernului Hamas, mişcare islamistă care a preluat puterea în Fâşia Gaza în 2007.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

4 Comentarii

  1. Pana-l vor termina , Israelul ii termina pe cei din Gaza . Trebuia sa acorde contractul chinezilor ca il faceau in 24 ore daca chiar doreau sa-i ajute pe palestinieni.

  2. `PORTUL FUNCȚIONEAZĂ ÎN ASDOD -UNDE DĂ-I ȘI LUPTĂ CU ECHIPAMENTELE AMERICĂNEȘTI PENTRU ISRAEL – ÎN GAZA E FURTUNĂ –ȘI CE DACĂ MAI MOR 1000 DE PALESTINIENI -PORTUL VA VENI MĂCAR CU SICRIILE -care nu trebuie!

  3. Portul este contruit , nu pentru a aduce ajutoare populatiei arabe din Gaza , ci israelului si debarcarii armatei americane intr-un viitor mare razboi in zona cu Iranul , Rusia , China si eventual , Coreea de Nord .Un port il construesti nu pentru moment , ci de durata , pentru un tel bine stabilit ; COMERT , DEZVOLTAREA ZONEI IAR LA AMERICA DE AZI , DOAR MILITAR , pentru un flux continu de armament sau chiar debarcare a trupelor . Daca america nu se trezeste si nu-si recunoaste neputinta , asta va fi sfirsitul sau ca mare putere sau si mai rau , ca stat chiar daca-i aparat de cele doua oceane . Azi , distanta de protectie nu prea mai are importanta . In loc sa-0si dea sama ca a intrat in zodia racului , adormita , crede ca se afla tot in zodia berbecului . Se insala . A vindut berbecul Chinei , fara sa-si dea seama , impinsa de lacomie si de zeul la care se inchina inca de la aparitie , zeu mentorilor alogeni care au infintato si o conduce la pieire .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.