Presiuni pe OMV. „Noi toţi trebuie să plătim factura”

Greenpeace cere oprirea imediată a exploatării zăcământului de gaze Neptun Deep din Marea Neagră, deoarece acesta ameninţă biodiversitatea marină şi alimentează criza climatică, potrivit unui comunicat al organizaţiei de mediu.

„Cu ocazia Adunării Generale anuale a OMV de astăzi (marţi, n.r.), activiştii Greenpeace avertizează cu privire la consecinţele fatale ale proiectelor planificate de exploatare a gazelor fosile cu ajutorul unui turn de foraj de şase metri înălţime, amplasat în Karlsplatz, în Viena. Sub sloganul „Nu distrugeţi Marea Neagră”, ecologiştii critică demersul de expansiune a combustibililor fosili al OMV, orientat spre profit şi extrem de dăunător pentru climă şi biodiversitate”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, Neptun Deep este cel mai mare proiect planificat în domeniul gazelor fosile din UE.

„Proiectul Neptun Deep este în contradicţie cu orice efort de protecţie a climei. OMV va cauza daune climatice masive pentru câţiva ani de profit, dar în cele din urmă noi toţi trebuie să plătim factura. Ştim că Marea Neagră este deja supusă unor presiuni destul de mari, de la război şi mine marine la poluarea cu plastice, iar OMV nu face altceva decât să intensifice presiunea asupra speciilor şi habitatelor din Marea Neagră. OMV trebuie să oprească Neptun Deep imediat!”, a declarat Alin Tănase, coordonator Campanii, Greenpeace România, în comunicat.

Conform documentelor evaluării de impact asupra mediului (EIM) în curs de desfăşurare, acesta va produce peste 200 de milioane de tone de gaze cu efect de seră până în momentul în care se preconizează că îşi va încheia activitatea, în 2047, ceea ce reprezintă o cantitate aproximativ egală cu cea emisă de România în trei ani.

De asemenea, apa contaminată cu substanţe chimice urmează să fie deversată în mare pe parcursul celor 20 de ani de viaţă a proiectului. La toate acestea se adaugă potenţialele scurgeri de gaze şi zgomotul produs de foraje, care reprezintă o ameninţare suplimentară pentru delfinii din Marea Neagră, deja puşi în pericol de mulţi factori, precizează organizaţia de mediu.

„Începerea implementării Neptun Deep, planificată iniţial pentru vară, este deja în întârziere. Ecologiştii consideră că planurile de extindere a OMV în domeniul combustibililor fosili reprezintă o încălcare a liniilor directoare ale OCDE privind practicile comerciale responsabile. Chiar săptămâna trecută, Greenpeace şi Fridays for Future au depus o plângere la OCDE în acest sens”, se mai precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, Greenpeace România a acţionat în instanţă companiile OMV Petrom şi Romgaz, Primăria şi Consiliul Local Tuzla, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” pentru nereguli în procesele de aprobare şi lipsă de transparenţă în legătură cu date cruciale ce vizează substanţele toxice ce vor fi deversate în Marea Neagră. De asemenea, organizaţia de mediu a lansat o petiţie pentru protejarea Mării Negre şi oprirea proiectului Neptun Deep.

Foto Arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

16 Comentarii

  1. Nu exploatări Gazele din Marea Neagra ca sa stam in Sărăcie !

  2. Doreste Sărăcie României ! Pana când Rusii vor Scumpi Gazele către Europa de West !

  3. nu i-am vazut pe agaricii astia sa critice proiectele energetice rusesti

  4. bravo nazisti austrieci!
    bravo greta ! pune delfinul sa scoata gaze langa ei! 😀 😀 😀
    lacat pe taraba ca ne-ati provocat 13 ani de pagube? cu tinutul inafara coloniei schenghen(alianta economica a platitorilor de bir [al doi-lea razboi mondial] si borcanul de miere cu cereri de schimbare asa incat ptr a facilita distrugerea economiilor nationale ale celor care se inscriu)

  5. Excelent.Corporațiile și-o iau fix în freza de la alte metrese ale statului fascist, lucru, dealtfel, previzibil. Că nu va fi liniște în paradisul neobolșevic nu este de neconceput pentru că este prevăzut că, în cele din urmă, doar elitele sa primeze.Asa că există șmecheri proștisi șmecheri tâmpiți, de-a dreptul, din rândurile cărora și OMV face parte. Așa cum Iuda la sărutat pe Isus pe obraz înainte să-l vândă, tot așa și bătaia pe umăr a Davosului pare a fi fatală celor care i-au finanțat măgăriile.adolf spunea că alianța cu corporațiile de pe vremea aceea cum au fost AG Metal, Thiesen, BASF etc,va înceta după război, acestea urmând a fi naționalizate pentru reichul milenar.Dacă înlocuiesti rasa cu clasa, ideologia național socialistă(nazismul fiind o prescurtare, pentru neștiutori) seamănă la virgula cu socialismul.Un șut în c.r, un pas înainte.Să mai citească niscai istorie și „fideliiacționarilo” înainte de a fi înlocuiți de mult mai docilele, ieftinele și capabile calculatoare.Ca să vadă și ei de unde li se trage,data viitoare când îsi vor dă-n petic cu „incomensurabilul” lor IQ…

  6. Ha, ha! Greenpeace eștia nu-s amiricanii car’ s-ocupă cu gază di șist di-o aruncat în aier ș’ Nordstreamu’ ca să ne hie ghine la toț’?…

  7. Este ok sa nu mai exploateze OMV, ci Romania. Gazul este al Romaniei, si conform Constitutiei nu poate fi instrainat, iar daca s-a instrainat este neconstitutional ai deci orice act juridic prin care s-a instrainat trebuie declarat nul.

  8. Sa-i anunte cineva pe guvizii de la Greenpeace ca fara hidrocarburi, ne intoarcem in Evul Mediu.

  9. Marea Neagra este cam moarta dupa 100 de metri adancime din cauza inexistentei curentilor verticali.

  10. Cat castiga Romania de aici 6%??
    Mai stie cineva artimetica primara?

  11. Excelent.Corporațiile și-o iau fix în freza de la alte metrese ale statului fascist, lucru, dealtfel, previzibil. Că nu va fi liniște în paradisul neobolșevic nu este de neconceput pentru că este prevăzut că, în cele din urmă, doar elitele sa primeze.Asa că există șmecheri proștisi șmecheri tâmpiți, de-a dreptul, din rândurile cărora și OMV face parte. Așa cum Iuda la sărutat pe Isus pe obraz înainte să-l vândă, tot așa și bătaia pe umăr a Davosului pare a fi fatală celor care i-au finanțat măgăriile.adolf spunea că alianța cu corporațiile de pe vremea aceea cum au fost AG Metal, Thiesen, BASF etc,va înceta după război, acestea urmând a fi naționalizate pentru reichul milenar.Dacă înlocuiesti rasa cu clasa, ideologia național socialistă(nazismul fiind o prescurtare, pentru neștiutori) seamănă la virgula cu socialismul.Un șut în c.r, un pas înainte.Să mai citească niscai istorie și „fideliiacționarilo” înainte de a fi înlocuiți de mult mai docilele, ieftinele și capabile calculatoare.Ca să vadă și ei de unde li se trage,data viitoare când îsi vor dă-n petic cu „incomensurabilul” lor coeficientIQ

  12. lasa ca exploateaza rusii eco…. Are vre-un grinpitz din astia curajul sa picheteze vre-o exploatare din Siberia?

  13. Unde-i Greenpeace cand este vorba de Turcia?…Sunt de acord cu comentariile care spun ca OMV trebuie scos din tara! Romania are nevoie de o strategie de exploatare pe termen lung a resurselor brute. Sa lasam ceva si nepotilor. Asa ca daca nu este necesar consumului intern, daca materia prima nu se prelucreaza in Romania de catre industrie romaneasca, mai bine sa ne conservam resursele brute pentru viitor! Daca nu castigi nimic, daca doar pierzi, atunci de ce sa vinzi?

  14. Bă voi ăștia cu ONG ul vostru de rahat ,hidrocentralele vreți să le dărâmați că nu pot peștii sa circule de la Ana la Caiafa , pe americani când au vrut să tragă gazele din marea neagră cu Exon ia-ți zgornit sa nu faceți rușilor paguba ,acum vreți să-i zgornit și pe OMV că să aibă turcii ce extrage ,lor nu le mai pasa de delfini va pasa vouă ,poate de ,,verzișorii” rușilor care va umple buzunarele să opriți dezvoltarea proiectelor energetice în Romania ,ce produceți voi mă ,ce plus valoare aduceți voi țării ăștia ,cu c contribuiți voi la creșterea economică a țării ,va pasa vouă de mediu cat nu sunt eu popa ,o mana de paraziți plătiți sa importam din alte părți ,păduchilor ,voi și cu popii nu produceți nimic dar întindeți mana la bănuți, huuuooo 🖕

  15. Interesant este ca atunci cand Chevrom a vrut sa distruga panza freatica din Moldova(Pungesti)cu gazele de sist, ong-urile au tacut malc .Cred ca protestele au fost initiate de Austria un mare prieten al rusiei si un mare neprieten al Romaniei .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.