Spania, Norvegia şi Irlanda au recunoscut oficial statul Palestina

Guvernul Spaniei a adoptat marţi, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Miniştri, un decret prin care recunoaşte oficial statul Palestina, a anunţat purtătoarea de cuvânt a guvernului condus de Pedro Sanchez, transmite AFP.

Într-o scurtă declaraţie solemnă făcută marţi dimineaţă, premierul spaniol a afirmat că această recunoaştere, coordonată cu Irlanda şi Norvegia, este „o necesitate” pentru „realizarea păcii” între israelieni şi palestinieni.

De asemenea, Norvegia a recunoscut oficial marţi Palestina ca stat, a anunţat guvernul într-un comunicat de presă, un demers coordonat cu Spania şi Irlanda.

„De mai bine de 30 de ani, Norvegia a fost unul dintre cei mai puternici susţinători ai unui stat palestinian. Ziua de astăzi, când Norvegia recunoaşte oficial Palestina ca stat, reprezintă o piatră de hotar în relaţia dintre Norvegia şi Palestina”, a declarat Eide într-un comunicat publicat marţi de Ministerul Afacerilor Externe.

Eide a subliniat că recunoaşterea a fost o expresie clară a sprijinului pentru forţele moderate în rândul israelienilor şi palestinienilor şi a declarat că este încrezător că guvernul palestinian va pune bazele unui guvern atât în Cisiordania, cât şi în Fâşia Gaza, în urma unei încetări a focului în războiul care face ravagii din 7 octombrie 2023.

„Este regretabil că guvernul israelian nu dă semne de implicare constructivă. Comunitatea internaţională trebuie să îşi sporească sprijinul politic şi economic pentru Palestina şi să continue eforturile pentru o soluţie cu două state”, a declarat el.

Totodată, Irlanda a recunoscut oficial marţi statul Palestina, a anunţat guvernul într-un comunicat, un demers coordonat cu Spania şi Norvegia, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Guvernul de la Dublin a aprobat recunoaşterea statului palestinian în cadrul unei reuniuni marţi dimineaţă, se arată într-un comunicat.

„Guvernul recunoaşte Palestina ca stat suveran şi independent şi a fost de acord să stabilească relaţii diplomatice depline între Dublin şi Ramallah”. „Un ambasador al Irlandei în statul Palestina va fi numit împreună cu o ambasadă completă a Irlandei la Ramallah”, se arată în comunicat, citat de Reuters.

Prim-ministrul irlandez Simon Harris a declarat că această decizie a Irlandei are ca scop menţinerea speranţei pentru pace. „Este vorba despre credinţa că soluţia cu două state este singura cale pentru ca Israelul şi Palestina să trăiască alături în pace şi securitate”, a declarat acesta în comunicat.

„Îi solicit din nou prim-ministrului israelian Netanyahu să asculte lumea şi să pună capăt catastrofei umanitare la care asistăm în Gaza”, a adăugat el.

Norvegia, Spania şi Irlanda vor recunoaşte oficial statul Palestina, au anunţat miercurea trecută premierii celor trei ţări, exprimându-şi speranţa că demersul lor va favoriza pacea cu Israelul şi că alte ţări le vor urma exemplul.

Slovenia şi Malta, membre UE, au anunţat şi ele în ultimele săptămâni că intenţionează să recunoască Palestina, argumentând că soluţia a două state este esenţială pentru o pace durabilă în regiune.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

15 Comentarii

 1. Palestina de la raul Iordan pana la Marea Mediterana,
  pana la golful Aqaba
  cu tot cu „inaltimile Golan”?

  -Spania sa-si vada de Catalonia
  si de sub-seggregatzionistii din Cataloni,
  regele Spaniei sa-si tempereze consoarta,
  „Regele este prea plictisitor în pat” dupa cum scriu unii,
  PALESTINA ESTE SUB OCUPATIE SIONISTA!

 2. Spania pe mare scena a lumii nu exista. De aia premierul neo bolsevic se baga in seama, dar degeaba. Poate doar aliatii din Hamas sa fie inpresionati.

 3. In mod similar, tot astfel si alte state ar trebui sa recunoasca statul Catalunia cand acesta isi va mai proclama din nou independentza fatza de Spania. Daca Israelul are falitii lui, Spania de ce sa nu aiba si ea falitii ei?

 4. In curand, vor recunoaste si altii TARA BASTILOR SI CATALUNIA, daca n-or mai fi si altii care vor independenta!!?? Mare prostie pe capul lor….

 5. Ce tampenie la Sanchez asta. Uite asa dau apa la moara separatistilor, gen catalani, basci (ca doar nu s-or fi potolit doar pt.ca nevasta tantalului e nascuta la Bilbao!) si cati or mai avea ticneli de astea. E ciudat ca regele permite acesui catar incompetent sa ia astfel de decizii.

 6. Daca Spania ar ucide catalani si le-ar lua pamanturile atunci s-ar putea face paralele cu Palestina. Daca ar fi existat vreo rezolutie ONU (nu ca organizatia asta ar conta vreun pic) pentru un stat catalan atunci probabil ca acele comentarii de mai sus sa fie ale unor oameni cu bun simt („common sense”), altfel nu sunt decat niste propagandisti.

 7. Nu stiu daca recunoasterea Palestinei ca tara va avea vreun efect asupra restabilirii pacii, insa este un pas firesc. Pana una-alta nu este clar cine anume reprezinta Palestina ca stat: Hamas sau Autoritatea Palestiniana, sau o alta entitate. Palestina are tot dreptul de a exista pe teritoriile detinute de ea, iar statul invadator Israel trebuie sa plateasca palestinienilor dreptul sa detina teren pentru tara Israel (probabil ca e vorba de cateva sute de miliarde de dolari cel putin) sau sa mearga sa isi cumpere teren in alta parte, unde or gasi disponnibil la vanzare.

 8. Palestina era o țară global recunoscută.. Acu cele trei țări de fapt pun o piedică probabil minoră la desființarea statului Palestina,..evident ca urmare și a genocidului,..E, ca să vezi unde-i buba mondială..

 9. „27 mai” …grupul celor 3

  Amice esti straniu ! Ce era in dossarele de la MAR-A-LAGO 😉 gasite de FBI cu doar copertile goale si
  de ce RAND COPROPRATION
  ante stia ce urmeaza …stranu inclusive , arhivat pe COTIDIANUL, rolul primordial al judecatoarei CANNON in reusita electorala
  a marelui TRUMP !

  De ce … maestre anonim pseudo-narcisist 😐 …ante sti atatea ? 😀 stoia mossad-ul despre premeditatul GENOCID urmat dupa „7 octombrie” … 🙁 era nevoie de „asta” pentru ai prinde ELECTORAL pe BIDENISTI
  intr-un CLENCI iudeo-ukran 🙂 din care nu mai pot POLITIC iesi …deloc !
  Ce GENIU discret a gandit subteran asta ? si dece-a fost la fel in 2016 cu TRUMP daca TRUMP desi la putere atunci nu l-a crezut pe QANNON despre pre-planificatul „evenimentul MINNEAPOLIS” ce ulterior , precum pre-prezis de straniu mishteaux (IQarus) l-a facut sa piarda cu tot cu „6 ianuarie” !

  PE scurt maestre … DE CE A AJUNS USA ATAT DE PROASTA ! (rog redactia sa correcteze ce nu le place !) 😐
  MAGA ! (e inca IOHHANIS cu TRUMP ? 🙂 )

 10. in tarile enumerate plus Franta si Italia sunt multi arabi dornici sa faca atentate .. astia le-au dat dreptate formal ca stiu ca Israelul se elibereaza de teroristi.
  bravo Netaniahu ! da-la in bot sa nu mai avem alte razboaie in viitor!
  asteptam reactia mafiei italiene …

 11. Triunghiul prostocrat-socialist.Irlanda și-a luat-o peste bot de la Quatar, Spania sare fromtiere simbolice cu Marocul și e condusă de leniniști, Norvegia a luat-o pe topogan după Swedistan cu”țara mea e și a ta” împărțindu-si traiul bun cu frații lor somalezi.

 12. prea multi morti in GAZA
  ce apare mass-mediatic piblic de acolo face Israelul sa se mene in GENOCID
  cu Germnaia nazista !
  NASOL !

  Nicimcara USA nu maim poate inchide un ochi la atatia civili ucisi colateral !
  Uciderea din greseala incepe sa para metoda … la ce trisst si interzis deONU face Israelul in fashie …
  Joe Biden SI DEMOCRATII vor oierde statle swing prin laxitatea moral duplicitara la filisteni …

  🙁

  La urma Israelul va primii un PR pacatos-sangeros -> deja prea multi copii si femei ucise COLATERAL „din gresela”
  o spun ca evrei desi inca nu ies pe strazile Jerusalemului cu alti co-etnici sa demonstrez (ies insa mii altii)
  contra guvernului genocidat ! 🙂
  In ISRAEL „democratia” e acaparata de habotnicii … „vitelului de aur” 🙁 !

 13. Pentru ce-si face din aroganta si prostie (+ cruzime inhumana cilivililor) ISRAELUL acolo
  se numeste „LUCRU MANUAL”
  si va duce la pierderea statului de „POPOR VICTIMA” avut de ISRAEL pana cum ?

  Evreii au ucis deza ZECI de MII de civili non-combatantati
  exista o limita a demagogiei in USA …peste care nici macre LOBBY-ul iudeu nu poate trece !
  Nici macar evrei, desi au mass-media in proprietate, nu pot face muuuult timp
  din alb negru si din 15 mii de minori filisteni … „combatanti” !

  🙁
  INCREDIBIL … a ajuns pana si ONU si TRIBUNALE internatioanle sa condamne USA si ISRAEL !
  PS: A nu se interpreta ca tin cu HAMAS-ul … insa … macelul de-acolo trebuie sa se incheie ! E ne-crestinesc inhuman …demn de timpurile talmudice nu de epoca modern-stiintific LAICA de azi ! 😐

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.