Două ţări importante vor recunoaşte statul Palestina

Norvegia şi Spania, gestul cu care au enervat Israelul. Norvegia, Spania şi Irlanda vor recunoaşte oficial statul Palestina, au anunţat miercuri premierii celor trei ţări, exprimându-şi speranţa că demersul lor va favoriza pacea cu Israelul şi că alte ţări le vor urma exemplul, transmite Agerpres.

Slovenia şi Malta, membre UE, au anunţat şi ele în ultimele săptămâni că intenţionează să recunoască Palestina, argumentând că soluţia a două state este esenţială pentru o pace durabilă în regiune.

„În mijlocul războiului, cu zeci de mii de morţi şi răniţi, trebuie să păstrăm viu singurul lucru care poate oferi o casă sigură pentru israelieni şi palestinieni: două state care pot trăi în pace unul alături de celălalt”, a declarat premierul Jonas Gahr Store în cadrul unei conferinţe de presă, precizând că ţara sa va recunoaşte oficial Palestina de la 28 mai.

„Recunoaşterea Palestinei este o modalitate de a sprijini forţele moderate care au pierdut teren în acest conflict prelungit şi brutal. Totodată, trimite un mesaj puternic altor ţări să urmeze exemplul Norvegiei şi al unui număr de alte state europene şi să recunoască statul palestinian”, a adăugat şeful executivului norvegian. El a apreciat totodată că o astfel de măsură va face în cele din urmă posibilă reluarea procesului pentru a se ajunge la soluţia a două state şi să-i imprime un nou impuls.

„Astăzi, Irlanda, Norvegia şi Spania anunţă că recunoaştem statul Palestina”, a declarat la rândul său premierul irlandez Simon Harris.

„Fiecare dintre noi va face paşii naţionali care sunt necesari pentru a da efect acestei decizii”, a mai spus el.

„Sunt încrezător că şi alte ţări ni se vor alătura în a face acest pas important în următoarele săptămâni”, a adăugat Harris.

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat la rândul său miercuri, după omologii săi norvegian şi irlandez, că ţara sa va recunoaşte oficial Palestina pe 28 mai.

„Marţea viitoare, la 28 mai, Spania va adopta în consiliul de miniştri (decizia de) recunoaştere a statului palestinian”, a declarat premierul Pedro Sanchez în prezenţa deputaţilor spanioli. El l-a acuzat pe omologul său israelian Benjamin Netanyahu că pune în pericol soluţia a două state cu politica sa de „durere şi distrugere” din Fâşia Gaza, potrivit AFP.

Israelul a anunţat imediat că îşi recheamă ambasadorii din Norvegia şi Irlanda, drept reacţie la anunţul lor privind recunoaşterea statului Palestina.

„Am dat instrucţiuni privind rechemarea imediată a ambasadorilor Israelului în Irlanda şi Norvegia pentru consultări în lumina deciziilor acestor trei ţări de a recunoaşte statul palestinian”, a transmis ministrul Israel Katz într-un comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

21 de Comentarii

  1. Crearea unui stat palestinian , este cea mai buna si corecta solutie.

  2. Sa stea spionii in granita lor. Daca nu le convine,America e mare ,drum bun și vale bătută. Oricum khazarii frantzuji au început migrarea in Canada. Vor fi locuri acolo după depopularea cu vaccin. Hehe ,nu știți asta?

  3. Nu va fi pace pana cand:
    – statul palestinian nu va exista
    – radicalii ismamisti nu vor fi eliminati (hamas, hezbolah etc).
    – valul de imigratie Editat nu va fi oprit.

  4. Un stat poate fi întrebat de ceilalți ce face și ce vrea. O grupare necontrolată nu..

  5. Doua state in aceasta situatie de conflict ireductibil inseamna razboi mondial garantat.
    Dar aceasta e si explicatia profunda a demersului celor trei tari. Intr-acolo dirijeaza lucrurile globalistii, inspre razboi: calea cea mai rapida de depopulare si justificarea imbatabila pentru o lume a represiunii ce va sa urmeze.

  6. Ceaușescu a fost primul care a recunoscut Palestina…!….

  7. Istoria poate fi corectată prin recunoașterea Palestinei ca stat suveran asupra întreg teritoriului de la mare până la râu – adică inclusiv asupra Israelului; nu zic ca statul israelian să dispară, zic doar că acesta nu are dreptul istoric, moral – și trebuie să-l piardă și pe cel legal – să exercite suveranitate (pentru că israelienii sunt coloniști, așezați de europeni pe teritoriile palestinienilor cu scopul de a scăpa de evreii din Europa) ci doar autonomie în cadrul statului palestinian.

  8. Cine este inpotriva statului Palestinian ,sa citeasca istoria si Biblia, ca sa se convinga ca acest stat a existat intotdeauna .Cum sa nu recunosti o tara ca Palestina ,atita timp cit ea a existat inca din timpul lui Hristos ?

  9. Crearea unui stat palestinian este cea mai buna si corecta solutie cu conditia sa fie un stat european.

  10. Ne poti decoda ce-i, cine-i „grupul celor 3” ?

    Mishteaux e intradevar mega straniu ! Nici din nimereal nu le poti ante spune in hal de halul in care,
    „in gluma” le ante spune el …

    [PS: 😮 „cine”-a sters arhiva de internet a atentatorului LATENT-NEBUN la FICO si … ce era atat de important-periculos in ea 😮 de-a trebuit ca cineva NECUNOSCUT s-o faca ? E UE, latent-nebun 1/1000 implicata ? 😉 🙂 PUP !]

  11. Correct !
    insa sata independent in: BRICS
    in timp ce evreii vor fi din inertie o vreme-n HIGGS-ul american 😛 !

    PUP ! (Shobolanul erdely-an)

  12. Știți că palestinienii au deja două țări? Iordania și Liban. Pe acesta din urmă au reușit deja să îl distrugă datorită Hezbollah (și a fost odată Elveția Orientului Apropiat!). Iar Iordania a învățat din războiul din 1967 și nu se implică.
    Apropo, cum ar supraviețui Gaza dacă nu ar primi apă, electricitate, alimente, gaz etc. de la Israel? Și cum rămâne cu Hamas, din moment ce ei au condus Gaza și cea mai mare parte a populației este atașat de ei! Tipic pentru povestea de dragoste cu Gaza, nici acolo nu au mai organizat alegeri de mult timp ca ín Ucraina.

  13. Vor trebui sa faca o tara Palestina e datoria Onu sa impinga la asta. America are de ales între orient si Ue.

  14. „@Imre spune:
    22 MAI 2024 LA 14:59
    Ne poti decoda ce-i, cine-i „grupul celor 3” ?
    …”

    Gruppil celor 3 -> oare(?) NORVEGIA-SPANIA-IRLANDA !`:o ?

    IQ=?
    😉
    (candva ve-ti crede in mega-geniul prophetic al strashnic-straniului MISHTEAUX ! 😐

  15. Întotdeauna am spus lucruri importante, doar că nu toți cititorii au capacitatea intelectuală să le înțeleagă corect.

  16. „Palestina” este numele dat de romani Israelului care ,pe vremea aceea, se întindea pe o bună parte din Iordania. După ce romanii au distrus Ierusalimul în’62 parcă, locul a rămas pustiu pâna pe la sfârsitul sec XIX după cum menționeaza în jurnalele lor de călătorie mai mulți oameni printre care și Mark Twain.Populația rară și dispersată era compusă din evrei și arabi creștini și musulmani, sub stăpânirea formală a Imperiului otoman până la sfârsitul WW1 când Israelul a început să se dezvolte iar regiunea a fost rebotezată de mandatul britanic”Palestina” în lipsă de ceva mai bun.După 1947 zona a început să se populeze cu evrei și iordanieni în căutare de muncă.Dupa conflictele din ’60-’70 a început circul.Euramerica a început să finanțeze regiunea care a devenit Palestina, un cuib al terorismului islamic, o fabrică de bani pentru șmecheri și un abator de tăntălăi înfoctrinați.Iordaniaaintrat în joc adăpostind prima un număr mare de „refugiați palestinieni” dar s-a fript așa de rău cu ei că n-a mai luat dd atunci unul.Statele vecine au văzut și au învățat, de asta nu le mai întinde nimfni o mână de ajutor.Nimeni înafară de tonții Euramericii care-și trag singuri un șuturi în c.r de zeci de ani.Cine uita istoria, e condamnat s-o repete.Dar nu e sigur c-ar mai putea vreun Sobiețki să-i salveze și de data asta de propria lor tâmpenie, precum văd p’acilea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.