Transgaz își face firmă de transport a hidrogenului

Operatorul Sistemului Național de Transport gaze, Transgaz, a luat decizia de a înființa o firmă de transport a hidrogenului, un proiect mai vechi al companiei controlate de statul român. „În conformitate cu prevederile Ordinului nr.551/31.05.2024 al Secretarului General al Guvernului, Statutul Societății Transport România Hidrogen SRL, nou înființată, va fi refăcut în sensul respectării prevederilor art.197 alin. (1) și alin. (4) din Legea societăților nr.31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Societatea va fi administrată de unul sau mai mulți administratori, asociați sau neasociați, numiți prin actul constitutiv sau de adunarea generală, și nu de către un Consiliu de administrație”, se arată într-o informare remisă bursei.

 Anul trecut, Transgaz începea proiectul de construcție pentru gazoductele Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa și Ghercești – Jitaru, care sunt incluse în Planul de Dezvoltare al SNT 2022 – 2030 și, spre finanțare, în Fondul pentru Modernizare, gazoducte care sunt dezvoltate să permită și transportul de hidrogen, în amestec cu gaz.

Hidrogenul este considerat de UE combustibilul viitorului. Deja apar primele mașini și mijloace de transport în comun pe hidrogen, de pe acum. Extracția hidrogenului, din câte știm noi acum, se face cel mai ușor prin electroliza apei, proces care este însă mare consumator de electricitate. Dezbaterea este în sensul dacă cheltuielile pentru extracția hidrogenului nu cumva sunt mai mari decât beneficiile generate de utilizarea lui.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1113 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Un alt fel de furt, de a ne sărăci, de a ne înfrica, a ne ține ocupați. A se vedea că ultimele două merg doar la cei ce știu cu ce se mănâncă treaba cu hidrogenul: periculos, scump, denistate clorică mică, greu de ținut s.a.. Fericiți cei săraci cu duhul!
    PS Desigur că cei ce conduc le știu mai bine decît noi; armate de oameni pricepuți au lucrat pt ei, de sute de ani, în toate colțurile lumii, majoritatea fără a știi.

  2. Despre puterea energetica destul de mica in comparatie cu alti carburanti atotstiutorii(prosti)care nu au deschis un manual de liceu sa se documenteze.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.