Transgaz testează cererea pentru „autostrada” energetică a SE Europei

 

Transgaz și ceilalți operatori de sistem din cadrul Coridorului Vertical anunță întâlnire de lucru în 22 mai în vederea pregătirii procedurii de capacitate incrementală și oferirea acesteia împreună cu capacitatea disponibilă existentă, în cadrul licitației anuale aferente produselor anuale de capacitate, programată în 1 iulie 2024.

 

Coridorul Vertical este rețeaua de conducte pusă în exploatare comună de operatorii din Grecia, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Slovacia și Ucraina care are ca scop să aducă în regiune GNL descărcat de pe metaniere în terminalele grecești de la Mediterana. Acesta este un proiect care are susținerea UE și a Americii având ca scop reducerea dependendenței regionale de gazul rusesc.

Coridorul Vertical va funcționa ca un sistem de transport bidirecțional pentru gaze naturale, conectând terminalele de GNL din Grecia cu rețelele din Europa Centrală și de Est. România deține aici o poziție cheie, pentru că toate fluxurile de gaze din acest proiect se fac pe la noi.

De unde vin gazele?

Gazele naturale pot proveni din diverse surse, cum ar fi:

– Terminalele de GNL din Grecia, care pot importa gaze din țări precum Algeria, Qatar și Statele Unite.

– Producția locală de gaze din țările din regiune, cum ar fi România și Bulgaria.

Gazele transportate prin Coridorul Vertical pot fi livrate către:

– Țările din Europa Centrală și de Est, cum ar fi Ungaria, Slovacia, Republica Moldova și Ucraina.

– Europa de Vest, prin intermediul interconexiunilor existente.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1120 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Gazele provin din Romania si Bulgaria….si se duc in tarile din Europa de Vest sau in Europa Centrala. Daca tot avem gaz in zacaminte si nevoile romanilor sunt deja acoperite, de ce nu-l conservam pentru generatiile viitoare? Gazul este o resursa strategica. Romania este o tara mica cu resurse de gaz limitate.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.