Greenpeace a numit un vinovat pentru distrugerea pădurilor din România

Organizaţia de mediu Greenpeace a acuzat retailerul suedez IKEA că este implicat în distrugerea pădurilor străvechi din România pentru producţia de mobilier, acuzaţii pe care IKEA a spus că le analizează cu seriozitate, informează DPA.

O investigaţie Greenpeace a descoperit că lemn din păduri străvechi, inclusiv păduri din Munţii Carpaţi, este utilizat de compania suedeză la producţia de mobilier. Mai mulţi producători externi care lucrează pentru IKEA ar utiliza lemn din aceste păduri valoroase. Potrivit Greenpeace, 30 de produse de la aceşti furnizori au fost descoperite în magazinele de mobilă din 13 ţări.

„IKEA nu trebuie să distrugă ultimele păduri străvechi din Europa pentru mobilă”, a declarat miercuri expertul Greenpeace, Gesche Jürgens.

Greenpeace spune că echipele sale au urmărit traiectoria lemnului provenit de la pădurile din România până pe rafturile magazinelor IKEA utilizând certificatele de tăiere, imagini din satelit şi depozitele de cherestea. Activiştii Greenpeace intenţionează să predea miercuri rezultatele analizelor lor către cartierul general al IKEA din Germania, de la Hofheim am Taunus.

Ca răspuns la o solicitare venită de la DPA, grupul IKEA a răspuns că „lemnul ilegal şi practicile forestiere iresponsabile nu au niciun loc în lanţul valoric al IKEA. Investigăm imediat orice dovezi în acest sens. Dacă descoperim nereguli, luăm imediat măsuri, inclusiv prin încheierea relaţiilor comerciale”.

Greenpeace menţionează faptul că Munţii Carpaţi din România găzduiesc populaţii mari de urşi, lupi, capre negre, râşi şi multe plante rare. Doar 2,4% din aceste păduri sunt în prezent protejate de defrişare, susţine Greenpeace.

Se estimează că România a pierdut jumătate din pădurile sale străvechi în ultimii 20 de ani. Strategia UE privind biodiversitatea oferă protecţie pentru pădurile străvechi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

17 Comentarii

 1. La cât is de prosti românii și- ar vinde si copiii si bunicii pentru un autoturism BMW chiar dacă circulă cu el prin gropi,important e să aibă el si vecinul ba.

 2. Greșit! Nu ikeea taie pădurile, sunt alte firme care taie! Că ajunge mare parte din materialul lemnos la ikeea dar nu in Romania, e altceva! Inca ceva, ikeea strainezia are preturi mai mici decât în România inclusiv la transport domiciliu! 20 franci transportul nu e echivalentul la cel puțin 160 lei in Romania. O masa de 8 persoane costa 175-200 franci și în România costa cel puțin 1500 lei și calitatea materialului folosit in Romania nu e lemn brut că în strainezia. Aici au o problema cu ikeea, acești Greenpeace.

 3. Cine permite prin legi și autorizează aceste tăieri,pe Unde trec VAMA SI DE UNDE PROVINE ACEST LEMN.CINE TAIE MINIM OBLIGAT SA SADEASCA 10 COPACI PENTRU UNUL TAIAT. PUSCARIASII LA PLANTAT COPACI!

 4. Toți vad..
  Toți stiu.
  Toți tac..
  Cam așa arată scena când șarpele boa încet inghite prada.. Tăierea pădurilor seculare pentru mobilă este o crimă iar complicii sunt niște scârbe.. Cunosc țări unde în pădurile seculare nici nu se permite de adunat vreascuri.. Aici pesemne are loc o violare cinică în văzul tuturor.. Nici îndoială că hoții undeva și râd de România..
  Unele din condițiile pentru Ucraina de a primi fonduri de la organizațiile internaționale financiare a fost exploatarea pădurilor și exportul de lemn neprelucrat.. Soarta coloniilor..

 5. Azi am văzut unul de la ikea cu o remorcă plină de material lemnos descărcând într-o curte vecină!…l-am întrebat cât la costat, 2000 lei fără chitanță și cu chitanță 3000 lei !…sigur face mobilă pentru ikea!..😂

 6. Asa un popor cretin cum sintem noi romanii, incit sintem in stare sa vindem ori ce din bogatiile tarii noastre ,sau la fel ,sintem in stare sa ne vindm copii,nevestele si surorile noastre si sa le trimitem la produs in alte tari doar pt. niste bani ,nu cred ca exista in toata lumea asta .

 7. Ce tampenie ! N-au nicio vina nici austriecii si nici suedezii pentru despadurirea Romaniei , ci guvernantii nostrii spagari, de dupa revolutie! Vinovatii sunt la noi acasa , sunt printre noi! D’ aia UE numeste Romania cel mai corupt stat din „Uniune”! Traim in Romania , tara unde orisice magarie este posibila ! E cineva tras la raspundere, e cineva vinovat? Cucu! Nu intreb eu , ci ursii care nu-si mai gasesc habitatul de alta data! Jaful, jafurilor !

 8. CONTASTARI si CONSTATATORI.
  InDignate siInDignati
  Dar CONTESTATARI, Cati?
  Si care sa ARATE Cauza Cauzelor, ca prin Perifrastice, Encomiastice NU vom IESI din Cloaca PUTUROASA in care am fost bagati.
  DEGEABA injurati pe GuGuStiucks …
  ASA au fost FORMATI in 34 de Ani.

  NUMITI-II pe TOTI, pen’ca TOTI dintre VOI sunteti InFORMATI … :):):)
  si GREEN PEACE s-a DAT Grijulie CamPreaDestulDeFOARTE Tardiv …
  Adica este CAM PreaDestulDeCOURVA Politica, desigur, ca NU pot IO A STI CE si CUM Fac Toate Muierile din Stabiliment … :):)

 9. @Paulian Ionescu
  De ce va victimizati voi femeile nu inteleg, de parca nu sunteti partase la aceleasi mismasuri care au loc in tara

 10. Ikea face ca i se permite , nu face ceva ilegal. La altii ii problema , la politrucii nostrii autohtoni.

 11. Azi am fost cu sotia la o terasa si am vazut trei tiruri, cu remorca, pline cu busteni cand coborau de pe munte.
  Cu vreo 2-3 ani in urma coborau doar pe inserat sau noaptea.
  De jos nu se vede nici o defrisare dar, probabil, din aer se pot vedea zonele defrisate.
  Asa ca, personal, as vrea o interzicere de taiere a arborilor pentru 30 de ani, cel putin.

 12. Ikea face doar bine!
  ia du-te si vezi in schenghen cum cumperi mobila din carton prespan la preturi mici ..
  cat despre milogeala la mancare ieftina … sa vezi cum e plin de doritori de sandwich cu carnita imbibata de insecticide, pe alocuri legume cu pesticide , sucul „natural” din coloranti si dulciurile cu substante care afecteaza gandirea(efect letargic si cresterea probabilitatii unui infarct,ptr eliminare „eficienta si fara spectatori”) .
  cine te-a pus sa te duci la Ikeea? 😀 😀 😀
  lasa sa taie toate padurile ca nu meritati sa respirati oxigen nici aia care ati luat spaga sau care ati vandut padurea chiar voi!

 13. Hotul striga hotii.Barbierul padurilor din Romania orice om de rand le vede si le stie:sunt nemtii din Austria,care au invadat dupa 89 Romania la ciordit paduri,gaze,petrol,etc.Nu le-a ajuns cat au furat de secole si tinut la iobagie Romania si poporul roman.Crimele odioase din vremea odiosului Franz Iosif. IKEA e un al doilea borfas care vinde rumegus de kko la romani la preturi exorbitante.Lemnul bun pleaca la ei. Au dat de lichelele care ne guverneaza sa le ofere despagubiri.Cu Ceausescu nu puneau botul suedezii. Tara e la cheremul strainilor ptr ca alegem la carma hoti si lichele, bolnavi dupa spaga si ciordeala.

 14. Bine!Bine!!Astia taie si fura copaciii…..Dar ce face Politia Romana?Ministrul de Interne????

 15. Articol fals. Deci, lemnul este tăiat chiar de către români, apoi vândut. Nu ne taie nimeni pădurile. Ikea cumpără lemn de unde i se oferă. Cum românii îi oferă, de ce nu ? Nu pe Ikea am boală (deși rar am luat ceva de la ei), ci pe români.

 16. „Strategia UE privind biodiversitatea oferă protecţie pentru pădurile străvechi” DIN GURĂ! E o minciună fără pic de rușine rostogolită de Komiziya Ioropenisă a ur$$ulei că s-ar opune exploatării ilegale a pădurilor!
  ur$$ula trebuie trimisă ÎN ÎNCHISOARE, și la fel cei care au ajutat-o să mintă și să manipuleze Komiziya Ioropenisă și politica iUniunii Ioropenise!
  …ma$$onii parșivi, care o dirijează, LA GUNOI!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.