Regulă la vot pentru analfabeți

Biroul Electoral Central a decis, marţi, că invocarea neştiinţei de carte, a analfabetismului, a necunoaşterii legii sau a necunoaşterii limbii române nu constituie motiv temeinic care împiedică alegătorul să voteze singur.

Potrivit unei hotărâri aprobate marţi, „alegătorul care se prezintă la secţia de votare şi, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoţitor ales de el”.

Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate/observatorilor, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.

Prin motiv temeinic care împiedică alegătorul să voteze singur se înţelege situaţia obiectivă sau condiţia medicală care îl pune pe alegător în imposibilitatea de a parcurge singur, în cabina de votare, activitatea de răsfoire a buletinului de vot şi de aplicare a ştampilei cu menţiunea „VOTAT 09.06.2024” pe competitorul electoral pe care doreşte să-l voteze.

„Motivul temeinic trebuie să poată fi constatat cu uşurinţă de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare cu propriile simţuri sau din analiza unor înscrisuri doveditoare pe care le prezintă alegătorul, fără a fi necesare verificări suplimentare. Invocarea neştiinţei de carte, a analfabetismului, a necunoaşterii legii sau a necunoaşterii limbii române nu constituie motiv temeinic care împiedică alegătorul să voteze singur”, mai prevede documentul.

Preşedintele AEP, Toni Greblă, a afirmat, marţi, că la alegerile din 9 iunie cetăţenii care nu pot să-şi exercite dreptul de vot din cauza unei afecţiuni vizibile vor putea fi însoţiţi în cabina de vot de o persoană la alegerea lor, menţionând că este interzis ca aceştia să fie însoţiţi de membrii biroului secţiei de votare sau de candidaţi.

„În interiorul cabinei de vot, cetăţenii pot să rămână timp suficient pentru a vedea bine buletinul de vot, pentru a pune ştampila unde doresc. În cazul cetăţenilor români care nu pot să voteze din cauza unei afecţiuni care este vizibilă, preşedintele secţiei de votare poate să le permită să intre în cabina de vot însoţiţi de o persoană la alegerea lor. Este interzis să fie însoţite de membrii din biroul secţiilor de votare sau de vreunul din candidaţi”, a afirmat Greblă, la o conferinţă de presă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

15 Comentarii

 1. …dupa ciorapi parca ar fi doua neveste de perciunati, si atunci se explica necesitatea „regulii” pentru analfabeti…cred ca din cauza asta distrug invatamantul romanesc…

 2. La moara basca proștilor analfabeți, stați calmi, chiar membrii ștampilează live buletine de vot bagandu-le direct in urne și spun că au greșit, si-au anulat votul! Și nu e doar un buletin. Membrii tineri fac fara nicio problema, dar noaptea când se numără, atunci se fac toate escrocheriile.

 3. Eu vreau sa stiu cum se anuleaza legal un vot, vreau ca AEP sa dea un exemplu sau sa impuna prezenta pe buletinul de vot, la pozitia 0, optiunea ANULAT in care sa pui stampila de votat

 4. Si uite-asa, se aduna aproximativ 49% voturi analfabeti functionali-… cu cele peste 4 mil votanti existenti in tabletele sts, cu peste cele 3 mil de bugetari trantori ajungem la 47%, recte, dupa redistribuire, la 52% sau mai mult…acum, ma pun in pielea greblei…inteleg dorinta de razbunare, dar chiar sa nu ia prizonieri?…si se va plange ca va fi iarasi, la beciul domnesc, nevinovat!…

 5. Ce urmează vezi schița, parcă Teodoreanu. La intrarea analfabetului în secția de votare reprezentantul unui partid prezent în zonă:
  -Măi omule de ce stricați voi buletinele de vot, Hai să-ți arăt eu cum se votează. Intră cu omul în cabină, pune în buletin ștampila pe sigla partidului, împăturește buletinul și-l dă omului să-l introducă în urnă.
  Omul întreabă: -Coane cu vine am votat?
  Răspunsul: -Ssst. Votul e secret!

 6. Dupa lgbt, bagara si fraudatorii de voturi capul in poza alegerilor!
  Membrii de partid sau apropiatii acestora au voie sa-i insoteasca pe „analfabeti” in cabina de vot, n-asha?
  Ca sa nu mai faca poza la bolintin, ca ze vede blitzul…

 7. „nu constituie motiv temeinic care împiedică alegătorul să voteze singur”

  -in alte vremuri aia erau sterilizati….

 8. E din alegerile Romaniei din 1947, e mai veche, are patina timpului.
  Cine spuneti ca e sef la AEP?

 9. Ha, ha! Inc-o lovitură dată soroșismului! N-au voie să meargă cu grădinița la vot…

 10. Analfabetii trebuie sa vina la urne cu votul la gat, sub forma de lantic, lant, zale de, mai nou, 7 carate.

 11. pt ca scara va lua foc si va arde toata casa. Asta e problema cu analfetii functionali, facuti doctori la apelul bocancilor, nu inteleg efectul Butterfly!

 12. Biroul Electoral Central propagă falsurile lobby-ului LGBT în acte oficiale: BEC „Instruiește”, fără nicio bază legală, mii de lucrători din secțiile de votare să nu supere „persoanele transgender”

  nea Storescu are o baza
  „cotidianul”
  pt. opperatiuni speciale DE DEZINFORMARE SI SABOTAJ!

 13. socrate marele filozof grec la un moment dat ajun s la concluzia ca e de-a dreptul criminal sa dai drept de vot un or analfabeti care habar n-au pe ce lume traiesc …ignoranta lor ii va mina sa aleaga reprezentanti in imaginea lor …in romania cine voteaza o face cu gindul la pensii sau alte lucruri banale …

 14. Hoooo bre.. Adică cum ? Analfabetul de ce are drept de vot ?? dacă nu e in stare să facă măcar patru clase elementare, să crie să citească, apoi de ce ar conta opinia lui ?? Care partid se mîndrește cu voturile analfabeților ??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.