Biden dă armatei americane un ordin care vizează Gaza

Preşedintele american Joe Biden va anunţa joi în Congres că a ordonat armatei americane să înfiinţeze un port în Gaza pentru a transporta pe mare mai mult ajutor umanitar în teritoriul palestinian asediat, potrivit unor înalţi responsabili americani, informează AFP.

„În această seară, preşedintele (Joe Biden) va anunţa în discursul său privind starea Uniunii că a dat ordin armatei americane să desfăşoare o misiune de urgenţă pentru a înfiinţa un port în Gaza”, a declarat un înalt responsabil american în faţa unor jurnalişti.

Acest port ar urma să poată primi nave mari ce vor transporta „hrană, apă, medicamente şi adăposturi temporare”, a precizat el.

„Elementul principal va fi un chei temporar”, a adăugat acest responsabil, iar portul va furniza echivalentul capacităţii „a sute de camioane de ajutor suplimentar în fiecare zi”.

Această operaţiune „va dura un anumit număr de săptămâni pentru planificare şi executare” şi ar urma să implice un coridor maritim ce va aduce ajutor pe mare dinspre insula Cipru, au precizat înalţii responsabili, citaţi de AFP fără a le fi precizate numele.

Ei au subliniat că aceasta nu va însemna că soldaţi americani se vor afla în Gaza.

„Armata americană are capacităţi unice. Şi ei pot face lucruri de pe mare care sunt extraordinare”, a spus un alt responsabil.

Acest anunţ, în ziua discursului preşedintelui american privind starea Uniunii, ilustrează presiunile cu care se confruntă Joe Biden în ceea ce priveşte sprijinul american pentru Israel, legat de criza umanitară în curs în Gaza.

SUA şi Iordania au efectuat joi o a treia largare aeriană de ajutoare în Gaza în decurs de o săptămână, însă aceste largări au o eficacitate limitată.

Potrivit ONU, foametea este „aproape inevitabilă” pentru cei 2,2 milioane de locuitori din Gaza, adică imensa majoritate a populaţiei, ajutorul umanitar ajungând pentru moment doar în cantităţi foarte mici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

11 Comentarii

 1. Eu nu înțeleg de ce nu se predau cei din Hamas. Lor le place să-și vadă poporul chinuit în halul ăsta?

 2. Pe dreaq ajutoare, vrea să importe alegători, așa autonumiții”democrați sunt disperați că finanțatorii lor nu sunt deloc mulțumiți.

 3. Se apropie alegerile și robinetele vrea voturile ialamistilor, ca de palestinieni îl doare-n basca.

 4. Idiotzenii, pana face prostanacul „chei” se termina conflictul.

 5. Deci armata americană are niște capacități formidabile, dar durează câteva săptămâni să facă un cheu acolo. În timpul ăsta, în Gaza numărul de beneficiari ai ajutoarelor va scădea semnificativ, din cauza foametei, dar asta e un detaliu nesemnificativ pentru marele susținător al poporului frate evreu.
  Planeta asta are cam multe maimuțe în funcții importante !!

 6. Printr-un port improvizat vor sa livreze „mancare si ajutoare”… iar prin alte 4-5 porturi livreaza armament israelienilor. Bideu e intr-o criza majora de imagine, ca si partidul demorat in SUA si incearca sa recastige populatia tanara care e cam 70-75% antizionista. Din punct de vedere al strategiei militare, ramane aceeasi, o sa se foloseasca de „ajutoare” ca sa puna trupe americane in Gaza care sa submineze autoritatea HAMAS-ului, exact cum e planul comun cu Bibi, sa inlocuiasca HAMAS-ul cu PLA-ul din West Bank, aia care sunt platiti de israelieni, au copiii pe gratis in universitatile din „Vestul civilizat” si sunt invitati la cine festive pe la administratiile straine si alte ocazii culturale, in timp ce palestinienii de rand sunt ucisi si bombardati, iar lacasurile de cult sunt inchise sau distruse.

 7. Elena Popa spune:
  07 mart. 2024 la 20:35
  Dupa marea D-vs. inteligenta de a cunoaste aproape totul,cam citi soldati din Hamas credeti ca mai traiesc ca armata Israelului sa continue zi si noapte sa bombardeze si sa distruga intreaga populatie civila ? Nu aveti impresia ca Isrelul are un alt plan si povestea cu Hamas este doar asa o perdea ?

 8. Nu mai bine ar fi dat un ordin atunci cand trebuia pentru a nu se ajunge aici?

 9. e proiectul Plugul,
  se face port cu bomba nucleara,
  Project Plowshare was the overall United States program for the development of techniques to use nuclear explosives for peaceful construction purposes. The program was organized in June 1957 as part of the worldwide Atoms for Peace efforts. As part of the program, 35[1] nuclear warheads were detonated in 27 separate tests.

  -sovieticii au stins un putz de petrol cu bomba nucleara!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.