Remedii împotriva neplăcerilor digestive de sărbători

ficatul

Friptură, piftie, tobă și caltaoși, vin roșu și cozonac. Toatea astea sunt o adevărată piatră de încercare pentru digestie, care are de suferit la fiecare masă de Crăciun ori de Revelion. Dar, există plante și produse naturale care ne pot ajuta să ameliorăm stările de balonare, crizele biliare și multe astfel de neplăceri.

Greața poate fi alungată cu sfeclă roșie

Cel mai probabil starea de greață ori de vomă anunță o problemă digestivă. Există remedii simple care pot fi de ajutor: sfecla roșie – se amestecă în părți egale suc de sfeclă roșie și apă rece și se bea de 2-3 ori pe zi și se poate adăuga și o linguriță de zeamă de lămâie; borșul – se bea câte 2-3 cești de borș pe zi , în mai multe reprize; uleiul esențial de lavandă sau mentă – se pun câteva picături de ulei pe un șervețel și se inspiră.

Chimenul de ajutor în caz de constipație

Înainte de a aela la produsele farmaceutice, este bine să apelăm la leacurile bunicii. Nici nu sunt scumpe, se prepară mai ușor și nici nu au efecte adverse: chimenul – se pune într-un pahar cu apă o jumătate de linguriță de semințe și se bea câte 2 pahare pe zi; urzica – se prepară o infuzie din 2 linguri de plantă uscată la jumătate de litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, se filtrează și se bea câte 2-3 căni pe zi; ridichea albă – se stoarce sucul de la 300 g de ridiche și se amestecă cu 3 lingurițe de miere și se bea pe tot parcursul zilei.

Cicoare pentru arsuri la stomac

Preparatele bogate în grăsimi cum sunt cele preparate din carne de porc, alcoolul și băuturile acidulate duc la apariția arsurilor stomacale. Se recomandă următoarele remedii: cicoarea – se face un decoct din 1-2 lingurițe de rădăcină mărunțită, la o cană cu apă clocotită, se acoperă 8-10 minute, după care se strecoară și se bea 2-3 căni pe zi până la calmarea arsurilor; lemnul-dulce – se folosesc 2-4 grame de pudră de lemn-dulce, de 3 ori pe zi; obligeana – se ia câte o jumătate de linguriță de pudră, de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă.

Busuioc, în caz de diaree

Un simptom al derglării digestive este diareea, iar pentru tratarea acesteia se poate apela la remedii pe bază de busuioc, afin sau ceapă: afinul – se prepară un decoct din 100 de grame de fructe și frunze de afin la 1 litru de apă clocotită și se lasă să fiarbă 30 de minute. Apoi, se be cantitatea obținută în 3 reprize, pe tot parcursul zilei; cojile de ceapă – se fierbe o mână de coji de ceapă în jumătate de litru de apă, timp de 10 minute și se consumă treptat toată cantitatea, după mesele principale din zi; busuiocul – se obține o infuzie dintr-o linguriță de plantă la 200 ml deapă clocotită și se bea câte 2-3 căni pe zi, timp de 3-5 zie.

Coada-șoricelului pentru problemele bilei

Fitoterapeuții recomandă mai multe leacuri în caz de dischinezie biliară sau criză de fiere cum este denumită popular, care au rolul de a curăța căile biliare  și de a stimula secreția bilei. Printre acestea: coada-șoricelului – se face o infuzie dn 4 lingurițe de plantă uscată la 1 litru de apă clocotită, se lasă vasul acoperit 8-10 minute, se strecoară și apoi se bea câte 2 căni pe zi; salcia albă – se pun 10 picături de tinctură în puțină apă și se bea amestecul de 3-4 ori pe zi; măceșul – se prepară o infuzie dintr-o lingurița de plantă la o cană cu apă fierbinte, se lasă la infuzat 15 minute și se bea câte 2-3 căni pe zi.

Citește și:

Vâscul, leacul secret

Leacuri cu usturoi

Pătlagina calmează tusea

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.