Consumul de curent a atins minime istorice în Duminica Floriilor

Consumul național de energie electrică din rețele a atins un minim istoric duminică după-amiază, apropiindu-se de pragul incredibil de 3.600 MW. La ora 14:43, în data de 28 aprilie, Duminica Floriilor, consumul instantaneu de energie electrică al României a fost de 3.636 MW, conform datelor Transelectrica. Această cifră reflectă consumul măsurat din rețele, în timp ce consumul real, care include autoconsumul prosumatorilor ce generează energie din surse proprii, cum ar fi instalațiile fotovoltaice, a fost cu sute de MW mai mare în acel moment. În prezent, există peste 1.500 MW instalați la prosumatori, conform Economica.net.
În timpul perioadelor cu radiație solară semnificativă, cum a fost și Duminica Floriilor, când cerul a fost senin, consumul instantaneu a fost sub 3.900 MW, abia depășind pragul de 4.000 MW spre ora 17. Acest minim istoric de consum, de doar 3.636 MW, este cel mai scăzut din ultimii opt ani și indică o tendință descendentă în consumul de energie electrică.
Acest record negativ al consumului este al treilea înregistrat în ultima lună, toate survenind în zile de weekend, când consumul este tradițional mai redus. Cauzele acestei scăderi includ reducerea consumului industrial și creșterea energiei produse de prosumatori, care compensează o parte din consumul anterior din rețea.
În ceea ce privește situația Sistemului Energetic Național la momentul respectiv, producția națională a coborât la aproximativ 4.000 MW, iar România exporta aproximativ 380 MW. Centrala nucleară de la Cernavodă a devenit principala sursă de energie a țării, în timp ce alte centrale clasice au funcționat la capacități minime, iar unele au fost oprite complet. De asemenea, se estimează că unele parcuri eoliene și centrale fotovoltaice dispecerizabile au fost oprite din cauza prețurilor negative din piața spot.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4589 Articole
Author

14 Comentarii

  1. Din ce in ce mai bine .Se bucura ursula si ue pt ca vor avea ei mai mult de furat.Asa e bine sa ajungem in epoca de piatra .Propun de urgenta partidului unic psdpnlusrudmr si kkakanis plimbaretului sa ofere cadou si apele nationale spre folosinta nazistilor bruxxelezi.

  2. De ce nu fac hidrocentrale reversibile in locurile unde sunt mine de mare adancime …si volum?
    Trebuie doar o „mica” acumulare la suprafata, pompe submersibile si turbine Pelton pentru cadere mare a apei.
    Din mine, cand erau functionale, se scotea apa oricum pentru ca erau infiltratii.
    Investitia este minima si recuperare sigura cand preturile spot la curent sunt mari.
    Cine va face asta va da lovitura, …daca sunt lasati de UE si tradatorii tarii.
    Multi risca sa piarda tot pe bursa,…, cand … sunt solutii sigure de investitii.

  3. Lumea a stat la lumina lumanarilor si candelelor, in loc de cea a becurilor si si-au facut cafeaua tot la lumanare……[Rumburak]

  4. Intr-o tara in care nu se mai produce aproape nimic, probabil consumul anemic e dat de printerul de la BNR care tipareste la greu hartii cu multiple intrebuintari. Altfel nu se explica.

  5. puterea de cumparare scazuta ajuta sa creasca neconsumul de energie electrica hai toti la trotinete verzi

  6. inteleg din articol ca nu este consum pentru cit se produce… deci oferta este mai mare decit cererea si cu toate astea pretul e sky high… asta inseamna ca profiturile intermediarilor trebuie sa existe in orice situatie la cote maxime…

  7. Ia site ce oportunitate pentru o fermă de servere.
    Mi-a picat conexiunea la ANAF de 2 ori doar ieri iar noi stăm cu energia neconsumată?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.